پریود چیست

اگر شما یک خانم در سنین باروری باشید حتماً به‌خوبی میدانید پریود چیست ولی شاید به‌طور کامل با این پدیده طبیعی در بدن آشنا نباشید. همچنین بسیار مهم است که دختران نوجوانی که پا به سن بلوغ می‌گذارند از قبل بدانند که پریود چیست تا بهتر بتوانند آن را درک کرده و با آن کنار بیایند. از طرفی بد نیست آقایان نیز اطلاعاتی در این مورد داشته باشند تا بهتر بتوانند خانم‌های خود یا دخترانشان را درک کنند. سیکل قاعدگی یا پریود ممکن است برای هر خانم از نظر علائم قبل و حین پریود و یا شدت و مدت زمان آن کاملاً متفاوت باشد. اما یک سری علائم مانند درد، بی‌حوصلگی قبل از پریودی و اسپاسم های عضلانی مواردی هستند که اکثر خانم‌ها آن را در این دوران تجربه می‌کنند. منتها در این موارد نیز شدت علائم در افراد کاملاً متغیر است.

بسیار مهم است که در این زمان فرد را درک کرده و با او کنار بیایید تا راحت‌تر بتواند این چند روز را بگذراند. همچنین باید بدانید در چه موارد علائم پریود غیرطبیعی است و نیاز به مراجعه به پزشک دارد. زیرا گاهی برخی موارد در پریودی نشان‌دهنده یک مسئله جدی برای فرد می‌باشد که نیاز به پیگیری پزشکی دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا به شما بگوییم پریود چیست و چرا اتفاق می‌افتد.

پریود چیست

فهرست مطالب:

خوشبختانه در کلینیک تخصصی ما تیمی از متخصصین بسیار باتجربه در این زمینه فعال هستند که می‌توانند شما را به طور کامل ارزیابی کرده و از هر جهتی تحت نظر داشته باشند تا علت اصلی تشخیص داده شده و در صورت نیاز درمان شود. جهت مشاوره یا مراجعه به این کلینیک می‌توانید از لینک‌های موجود در سمت چپ صفحه استفاده کنید.تماس با مرکز دکتر روشن

پریود چیست ؟

پریود به دورانی از زندگی دختران بالغ و خانم‌ها گفته می‌شود که در سنین باروری هستند و پوششی که در داخل رحم در طول سیکل 25 الی 35 روزه قاعدگی ایجاد شده به دلیل عدم بارداری باید ریخته شود تا برای دوره بعد آماده گردد. این پوشش همراه با خونریزی و فشار از دهانه رحم و واژن در طی 2 الی 7 روز بسته به شرایط بدنی هر فرد از بدن خارج می‌شود.

چرخه قاعدگی چیست؟

چرخه قاعدگی با خود پریود فرق می‌کند. هر چرخه قاعدگی از اولین روز پریودی شما تا روز آخر قبل از شروع پریود بعدی شما محسوب می‌شود. در زمان‌های مختلف از این چرخه بدن فعالیت‌های متفاوتی را برای آمادگی جهت بارداری انجام می‌دهد. معمولاً در اواسط چرخه فرایند تخمک‌گذاری انجام می‌شود که این تخمک آزاد شده نهایتاً تا 24 الی 30 ساعت فعال است و در این مدت اگر با یک اسپرم سالم به طور مناسب ملاقات داشته باشد فرایند باروری تخمک انجام می‌شود. از طرفی در این زمان یک پوشش با نام آندومتر در درون دیواره رحم تشکیل شده که تخمک بارور شده برای ادامه فرایند بارداری به رحم انتقال پیدا کرده و در این پوشش کاشته می‌شود تا جنین را رشد دهد. اما اگر تخمک آزاد شده نتواند با اسپرم ملاقات داشته و باروری صورت نگیرید پوشش آندومتر ایجاد شده در درون رحم باید تخریب شود تا برای ماه بعد مجدداً آماده گردد. به همین دلیل پریودی آغاز شده و پوشش آندومتر همراه با خونریزی از واژن خارج می‌شود.

چه زمانی در زندگی پریودها شروع و متوقف می‌شوند؟

در دوره‌ای از بلوغ، خون از واژن شما خارج می‌شود و این اولین قاعدگی شما است. بیشتر افراد اولین پریودی را در سنین 12 تا 14 سالگی تجربه می‌کنند، اما برخی دیگر زودتر یا دیرتر از آن پریود می‌شوند که در اکثر مواقع امری طبیعی است و مشکلی ایجاد نمی‌کند. راهی وجود ندارد که بدانید دقیقاً چه زمانی پریود شما یا دختر نوجوانتان شروع می‌شود، اما ممکن است برخی از علائم PMS مانند گرفتگی‌های عضلانی، احساس خستگی و … را چند روز قبل از بروز آن احساس کنید. اگر تا 16 سالگی پریود نشدید، بهتر است به یک متخصص زنان مراجعه کنید تا علت دقیق آن بررسی شود. بیشتر افراد تا سن 45 الی 55 سالگی پریود می‌شوند و بعد از آن دیگر پریود نخواهند شد که به معنی عدم توانایی بارداری زن است و به آن دوران یائسگی گفته می‌شود. یائسگی ممکن است چند سال طول بکشد و علائم قاعدگی معمولاً در این مدت به تدریج تغییر می‌کند. شروع و پایان دوران پریودی تا حدی موروثی است و احتمالاً شما شرایطی مانند خواهر یا مادرتان را تجربه خواهید کرد.

آیا بچه‌های ترا جنسی پریود می‌شوند؟

افراد دوجنسیتی که دارای رحم، واژن، لوله رحمی و تخمدان هستند نیز پریود می‌شوند. داشتن پریود می‌تواند برای برخی از افراد ترانس یک تجربه استرس‌زا باشد زیرا این یک یادآوری است که بدن آن‌ها با هویت جنسیتی واقعی آن‌ها مطابقت ندارد. این ناراحتی و اضطراب را گاهی دیسفوریای جنسیتی می‌نامند. سایر افراد ترنس ممکن است از نظر عادت ماهیانه خیلی اذیت نشوند. در هر صورت واکنش طبیعی است و اشکالی ندارد.

گاهی اوقات افراد ترنس که هنوز به سن بلوغ نرسیده‌اند از هورمون‌هایی استفاده می‌کنند (به نام مسدودکننده‌های بلوغ) تا از تمام تغییرات جنسیتی بدن که در دوران بلوغ اتفاق می‌افتد، ازجمله دوره‌ها جلوگیری کنند. همچنین افرادی که قبلاً پریود شده‌اند می‌توانند از انواع خاصی از کنترل بارداری (مانند ایمپلنت یا آی یو دی هورمونی) استفاده کنند که به سبک شدن یا توقف پریود آن‌ها کمک می‌کند. درمان جایگزینی هورمون مانند مصرف تستوسترون نیز ممکن است پریود شما را متوقف کند.

اگر شروع به مصرف تستوسترون کنید، پریود شما از بین می‌رود. اما این قابل برگشت است، یعنی اگر مصرف تستوسترون را متوقف کنید، قاعدگی شما برمی‌گردد.

علائم پریود چیست ؟

پریود شدن برای افراد مختلف و حتی برای یک فرد در سنین و شرایط متفاوت می‌تواند علائم متغیری ایجاد کند. مثلاً فردی که یک پریودی عادی دارد ممکن است در یک یا چند دوره به دلیل شرایط استرس‌زای خود و یا وجود برخی بیماری‌های زنانه مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک یا همان تنبلی تخمدان دچار تغییراتی در علائم و شدت خونریزی در پریودی شود. اگر این تغییرات تنها در یکی دو پریودی اتفاق بیفتد مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما درصورتی‌که بیش از سه ماه با علائمی روبرو شدید که قبلاً آن‌ها را تجربه نکرده‌اید حتماً باید به متخصص زنان خود اطلاع دهید تا علت آن بررسی شده و در صورت نیاز اقدامات درمانی لازم انجام شود. به‌طورکلی نیز معمولاً افراد برای پریودی یک یا چند تا از علائم زیر را تجربه خواهند کرد:

  • درد در زیر شکم و ران یا دردهای لگنی
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • احساس بی‌حوصلگی و پرخاشگری
  • احساس خستگی زیاد
  • سرگیجه
  • نفخ یا یبوست

برای کاهش علائم پریودی چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

پریودی در بسیاری از افراد امری عادی است که هیچ خللی در این برنامه‌های روزمره آن‌ها ایجاد نمی‌کند. اما در برخی افراد نیز ممکن است علائم شدیدتر باشد و تا 2 الی 3 روز اول برنامه‌های روزمره فرد را مختل نماید. شما نیز اگر جزو این افراد هستید می‌توانید با انجام برخی توصیه‌های ساده علائم را کاهش داده و این روزها را راحت‌تر سپری کنید. برخی از این توصیه‌ها عبارت‌اند از:

  • از یک رژیم غذایی متعادل که بیشتر شامل سبزیجات برگ سبز و پروتئین است پیروی کنید.
  • ورزش را کنار نگذارید و حداقل نیم ساعت پیاده‌روی آهسته در روز داشته باشید.
  • از پدهای گرمایشی یا کیسه آب گرم بر روی ناحیه درد استفاده کنید. البته به‌صورت مستقیم روی پوست نگذارید تا دچار سوختگی نشوید.
  • مصرف مسکن‌های ضد درد و التهاب بدون نسخه مانند ایبوپروفن
  • موارد استرس‌زا را از خودتان دور کنید. این کار را می‌توانید با کاهش حجم کارهای روزمره و گذراندن وقت با دوستان یا انجام فعالیت‌های مورد علاقه خود انحام دهید. ورزش‌هایی مانند یوگا نیز می‌تواند بسیار مفید باشد.

چرا پریودی من تغییر می‌کند؟

دوره‌ها پس از اولین شروع برای مدتی نوسان دارند. اما اگر چند سال است که پریود می‌شوید، به‌طورکلی باید در هر چرخه تقریباً شرایط یکسانی داشته باشید. هرچند ممکن است گاه گاهی تغییراتی را مشاهده کنید. سنگینی و طول دوره قاعدگی به هورمون‌های شما بستگی دارد که می‌تواند نوسان کند. هورمون‌ها به دلیل مواردی مانند استرس، ورزش بیش‌ازحد، رژیم غذایی یا مصرف قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری به طور موقت تغییر می‌کنند که بر پریودی شما نیز تأثیر دارد.

پریودی نامنظم چیست؟

برخی از تغییرات در طول چرخه شما طبیعی است. اگر در هر چرخه تخمک‌گذاری نکنید، قاعدگی شما نیز تغییر خواهد کرد و حتی ممکن است یک قاعدگی را از دست بدهید یا ممکن است پریودی شما دیرتر از حد معمول اتفاق بیفتد و یا سنگین‌تر، سبک‌تر و کوتاه‌تر یا بیشتر از حد معمول باشد. تخمک‌گذاری نکردن در طی هر چرخه در دوران بلوغ و یائسگی متداول است و علت شایع پریودهای سنگین یا از دست رفته است. برخی شرایط مانند تغییرات آب و هوایی، استرس، رژیم غذایی و … نیز می‌توانند باعث ایجاد پریودی نامنظم شوند. همچنین برخی افراد به طور طبیعی دارای پریود منظم هستند و هیچ مشکلی ندارند.

اما دوره‌ها همچنین می‌توانند به دلیل برخی شرایط سلامتی مانند پولیپ رحم، فیبروم یا PCOS نوسان داشته باشند که در این صورت حتماً باید تحت نظر یک متخصص زنان باتجربه مورد درمان قرار بگیرید. برخی از شرایط خونریزی مانند عمل‌های جراحی و داروها همچنین می‌توانند خونریزی قاعدگی را تحت تأثیر قرار دهند.

سخن آخر

پریود شدن زنان پیچیده‌تر از آن چیزی است که در ظاهر نمایان می‌شود. با اینکه این دوره برای افراد خوشایند نیست، اما بهتر است به جنبه مثبت آن یعنی سلامتی باروری توجه کنید. یادتان باشد برخی تغییرات شدید در علائم و خود پریودی نشان‌دهنده یک مسئله سلامتی جدی است که در آینده می‌تواند در توانایی باروری شما تأثیر گذاشته و باعث نازایی شود. پس در صورت مشاهده آن‌ها حتماً موارد را به یک متخصص زنان باتجربه گزارش دهید تا به طور کامل مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد و در صورت نیاز درمان‌های لازم را انجام دهید. در موارد نادر ممکن است خونریزی‌های سنگین نشان‌دهنده کیست‌ها و انواع سرطان باشد که هرچه زودتر پیگیری شوند درمان راحت‌تر انجام می‌شود و احتمال خطرات تهدیدکننده زندگی نیز کمتر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید