پریود دردناک نشانه چیست

پریود دردناک نشانه چیست؛ دیسمنوره اولیه و دیسمنوره ثانویه مهم‌ترین علل این عارضه

قاعدگی یک فرایند طبیعی از نحوه عملکرد رحم برای آمادگی جهت بارداری است. درواقع در هر سیکل قاعدگی دیواره رحم کم‌کم زخیم می‌شود تا در زمان تخمک‌گذاری در صورت ملاقات تخمک قابل باروری آزاد شده با اسپرم با کیفیت اگر لقاح انجام شد برای لانه گزینی و رشد جنین آماده باشد؛ اما درصورتی‌که این اتفاق نیافتد در زمان مشخصی بعد از تخمک‌گذاری این دیواره با کمک تغییرات هورمونی فرو می‌ریزد و همراه با خون قاعدگی خارج می‌شود تا مجدداً خودش را برای سیکل بعدی و بارداری احتمالی آماده کند. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد “پریود دردناک نشانه چیست” و سریع ترین روش باز شدن قاعدگی آشنا شویم.

پریود دردناک نشانه چیست

آنچه در این مقاله می خوانید :

سندرم قاعدگی دردناک یا پریود دردناک نشانه چیست ؟

به‌طورکلی در پاسخ به “پریود دردناک نشانه چیست باید بگوییم قاعدگی زمانی رخ می‌دهد که پوشش داخل رحم فرو می‌ریزد. در طول این فروریختگی مقداری درد، گرفتگی یا اسپاسم و ناراحتی کاملاً طبیعی است.

حتی دردی که به‌قدری باشد که مجبور به مصرف مسکن شوید و بعد آرام شود نیز در اغلب اوقات کاملاً طبیعی می‌باشد؛ اما درد بیش‌ازحدی که باعث شود شما نتوانید حتی با مصرف مسکن و مراقبت‌های لازم به سر کار خود یا مدرسه بروید و به‌طورکلی منجر به اختلال در فعالیت‌های روزانه شما شود به دیسمینوره یا دردهای شدید قاعدگی و یا سندرم قاعدگی دردناک معروف است که باید توسط متخصص زنان کاملاً مورد بررسی قرار بگیرد؛ زیرا می‌تواند نشانی از یک مشکل یا بیماری جدی‌تر باشد که باید هرچه زودتر تشخیص داده شده و درمان شود.

به‌طورکلی دو نوع دیسمینوره یا سندرم پریود دردناک ممکن است ایجاد شود که شامل موارد زیر هستند:

دیسمنوره اولیه:

دیسمینوره اولیه یکی از پاسخ‌های “پریود دردناک نشانه چیست می‌باشد و وقتی رخ می‌دهد که شما برای اولین بار پریود می‌شوید و قرار است بعد از آن به‌صورت ماهیانه تا زمان توانایی بارداری این شرایط را تجربه کنید. در قاعدگی اول، شما ممکن است گرفتگی شدید ناشی از انقباضات شدید و غیرطبیعی رحم را داشته باشید.

دیسمنوره ثانویه:

پاسخ کلی دیگر به سوال “پریود دردناک نشانه چیست دیسمنوره ثانویه است. این نوع دیسمینوره برای افرادی پیش می‌آید که سال‌هاست تجربه قاعدگی را دارند و به همین دلیل می‌تواند نشان از یک بیماری جدی مانند اندومتریوز، فیبروم رحم یا بیماری التهابی لگن باشد.

پریود دردناک نشانه چیست و چرا رخ می‌دهد؟

همانطور که در مورد “پریود دردناک نشانه چیست پاسخ داده شد، فرو ریختن و خروج دیواره رحم همراه با درد و خونریزی است؛ بنابراین دردهای کم تا متوسط قبل و در طول پریودی معمولاً طبیعی هستند و در این صورت مشخص است که “پریود دردناک نشانه چیست و می‌توان با مراقبت‌های خانگی مانند استراحت، پد گرمایشی، تغذیه مناسب و … تا حد زیادی آن را بهبود داد.

اما درصورتی‌که درد بیش‌ازحد تحمل باشد به‌عنوان دیسمینوره یا سندرم قاعدگی دردناک شناخته می‌شود که می‌تواند دلایل جدی‌تری مانند کیست‌های تخمدان، اندومتریوزها، پی آی دی‌ها، فیبروم رحم و در موارد بسیار نادر برخی بدخیمی‌های سنگین و دردناک را داشته باشد. لذا برای پیشگیری از عوارض بهتر است حتما با متخصص زنان مشورت کنید.

در پاسخ به سوال “پریود دردناک نشانه چیست و چرا رخ می‌دهد باید گفت همه خانم‌ها در روزهای قبل از پریودی یا در طول پریودی مقداری گرفتگی عضلات، نفخ، تحریک‌پذیری و … را دارند که هرچند ناخوشایند و آزاردهنده است و ممکن است حتی کمی شدید به شکل سندرم پریود دردناک باشد اما غیرطبیعی نیست.

بااین‌حال، وقتی درد پریود فلج‌کننده می‌شود، خونریزی بیش‌ازحد است، خستگی و ضعف ناشی از پریود به‌راحتی قابل تحمل نیست و موارد دیگری ازاین‌دست باید حتماً توسط یک متخصص زنان خوب معاینه شوید تا مشخص گردد “پریود دردناک نشانه چیست و درصورت نیاز درمان تخصصی انجام گیرد. در غیر این صورت ممکن است عواقب ناگواری مانند نازایی و حتی مرگ ایجاد شود.

دردهای قاعدگی به‌صورت گرفتگی خفیف تا شدید شکمی در عرض 24 ساعت پس از شروع قاعدگی شروع شده و در سه روز اول قاعدگی بیشترین مقدار را دارد. علائم درد پریود عبارت‌اند از:

  • درد مبهم و دائمی
  • دردهای قاعدگی که به ناحیه پایین کمر و ران منتهی می‌شود.
  • دردهای ضربان دار یا گرفتگی در رحم در طول پریود

برخی از زنان نیز ممکن است یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه ‌کنند:

  • سرگیجه
  • سردرد
  • روده شل یا اسهال
  • حالت تهوع

اگرچه دیسمینوره اولیه بیشتر به دردهای اولین قاعدگی مربوط است ولی تمامی این دردهای طبیعی نیز در دسته‌بندی دیسمینوره اولیه قرار می‌گیرند. اگر بخواهیم در این شرایط بگوییم “پریود دردناک نشانه چیست باید گفت این دردها اغلب به دلیل ترشح زیاد پروستاگلاندین‌ها، ایجاد می‌شوند که هورمون‌های تولید شده در رحم هستند و می‌توانند منجر به انقباض رحمی‌ شوند.

هنگامی‌که انقباضات شدید رحمی دارید، خون‌رسانی به رحم به‌طور لحظه‌ای قطع می‌شود و عضله رحم را از اکسیژن محروم می‌کند و چرخه گرفتگی و درد قاعدگی را تنظیم می‌کند. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که زنانی که دردهای قاعدگی شدید دارند نسبت به سایرین، هنگام زایمان نیز انقباضات رحمی قوی‌تری دارند.

بازهم تأکید می‌کنیم اگر قاعدگی شما باعث درد قابل توجهی می‌شود، با پزشک متخصص زنان خود مشورت کنید تا مشخص شود “پریود دردناک نیست چیست؛ زیرا درد قاعدگی شدید می‌تواند نشانه یک مشکل جدی باشد و نیاز به درمان دارد. در اینجا موارد مختلف وضعیت شناخته شده برای ایجاد دیسمینوره وجود دارد که در پاسخ “پریود دردناک نشانه چیست برایتان خواهیم گفت:

  1. اندومتریوز:

یک علت بسیار شایع برای درد شدید پریود یا دیسمینوره ثانویه اندومتریوز و پاسخی به سوال “پریود دردناک نشانه چیست” است. در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند بافت آندومتر یا همان پوشش داخل رحمی به جای اینکه در داخل رحم تشکیل شود، بر روی سایر ساختارهای خارجی رحم در سراسر لگن، مانند تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ، کف لگن، مثانه و در موارد شدیدتر ممکن است بر روی روده، دیافراگم، ریه‌ها و کبد ایجاد شود.

حتی در برخی موارد حاد ممکن است این بافت بر روی مغز نیز تأثیر بگذارد؛ بنابراین یکی از بیماری‌های خطرناک است که از مهم‌ترین علائم آن دردهای شدید قاعدگی است. اینکه آندومتریوز تا چه حد می‌تواند دردهای قاعدگی بیمار را افزایش دهد بیشتر به مکانی بستگی دارد که بافت تشکیل شده است و البته اندازه بافت هم مهم است.

بسیار اهمیت دارد که این بیماری در زمان مناسب و به‌طور کامل و صحیح توسط یک متخصص زنان خوب درمان شود؛ زیرا در صورت سهل‌انگاری در درمان می‌تواند منجر به چسبندگی رحم، التهاب مزمن، کیست‌های شکلاتی (کیست‌های پر از خون) و حتی خونریزی‌های داخلی خطرناک شود که همگی می‌توانند دردهای طاقت‌فرسا و اورژانسی لگن را ایجاد کنند.

درد آندومتریوز همیشه هم محدود به درد پریود نیست و گاهی ممکن است در طول سیکل قاعدگی یعنی در کل ماه، شما دردهای شکمی و کمری را تجربه کنید. برخی از زنان مبتلا به این بیماری نیز دائماً علائم مشکلات روده را تجربه می‌کنند که نباید با IBS اشتباه شود و این امر منوط به قدرت تشخیص خوب متخصص زنان شما می‌باشد. به همین دلیل همیشه توصیه می‌شود برای معاینات دوره‌ای و تخصصی زنانه خود به یک مرکز تخصصی زنان معتبر با پزشکانی مجرب و کار بلد مراجعه نمایید.

  1. آدنومیوز یکی از موارد علت پریود دردناک بعد از ازدواج:

آدنومیوز دقیقاً مانند آندومتریوز به دلیل تشکیل بافت داخل رحمی در جای نادرست است و میتواند پاسخ “پریود دردناک نشانه چیست باشد، با این تفاوت که به جای اینکه بافت آندومتر خارج از رحم تشکیل شود، در عمق عضله رحم فرو می‌رود.

از علائم آدنومیوز می‌توان به کرامپ‌های مرکزی دردناک اشاره کرد. همچنین این مشکل می‌تواند علت پریود دردناک بعد از ازدواج باشد یا حتی در خارج از روزهای پریود، بیمار ممکن است بعد از مقاربت تا یک الی دو روز درد داشته باشد. آدنومیوز معمولاً در زنان بالای 30 سال که قبلاً تجربه بارداری را داشته‌اند بیشتر دیده می‌شود ولی این به این معنی نیست که افراد، قبل از بارداری هرگز به این بیماری مبتلا نخواهند شد و ممکن است در هر سنی رخ دهد.

  1. فیبروم رحم کابوس ماهانه برای برخی زنان:

فیبروم رحم یکی از پاسخ‌های متداول به سؤال “پریود دردناک نشانه چیست می‌باشد. به‌طوری‌که آمارها نشان می‌دهد از هر چهار زن، سه نفر آن‌ها دچار فیبروم رحمی می‌شوند و بیشتر بیماران مبتلا ممکن است هیچ علامتی را تجربه نکنند.

اندازه فیبروم‌ها که نوعی بافت است از مقدار بسیار کوچک و میکروسکوپی تا اندازه بسیار بزرگی که می‌تواند منجر به تغییر شکل رحم شود، متغیر است. به همین دلیل علائمی هم که در بیماران مختلف ایجاد می‌کند، متفاوت خواهد بود.

فیبروم‌های رحمی نه تنها منجر به افزایش میزان خونریزی در طول پریودی می‌شوند، بلکه شدت درد پریود را به یک کابوس ماهانه تبدیل می‌کنند. دلیل درد شدید ناشی از فیبروم رحمی این است که رحم در طول دوره باید به‌شدت منقبض شود تا بتواند لخته‌های خونی بزرگ را که اغلب ناشی از خونریزی شدید است از رحم، خارج کند.

درواقع برخی از فیبروم‌های کوچک به همین روش از بدن خارج خواهند شد ولی فیبروم‌های خیلی بزرگ که گاهاً می‌توانند منجر به خونریزی شدید و ناگهانی شوند را باید با روش جراحی یا کورتاژ خارج کرد. خوشبختانه، فیبروم‌ها زنان را در معرض خطر سرطان رحم قرار نمی‌دهند و به‌ندرت ممکن است سرطانی شوند.

پریود دردناک نشانه چیست

  1. استفاده از روش کنترل بارداری IUD مسی:

دردهای پریودی پس از قرار دادن این دستگاه برای کنترل بارداری ممکن است شدید شود. IUD مسی یک نوع روش غیردائمی و غیر هورمونی برای کنترل بارداری است که می‌تواند تا 10 سال از بارداری جلوگیری کند و شاید پاسخ سوال “پریود دردناک نشانه چیست باشد. این دستگاه که توسط متخصص زنان در طول قاعدگی در رحم قرار می‌گیرد، با آزادسازی مداوم مس کار می‌کند و با این روش اسپرم را بی‌حرکت کرده و از انجام لقاح و کاشت تخمک جلوگیری می‌کند.

IUD مسی، برخلاف IUD پروژسترون، می‌تواند قاعدگی زنان را سنگین‌تر و دردناک‌تر کند، به‌ویژه در چند سیکل اول پس از قرار دادن، این علائم بسیار شایع هستند و ممکن است بعداً کم‌کم علائم فروکش کنند؛ اما حواستان باشد اگر بعد از چند سال استفاده IUD مسی به‌طور ناگهانی دچار دردهای شدید و سخت پریود در چند سیکل اخیر شده‌اید باید حتما به دنبال دلیل دیگری توسط متخصص باشید و بعید است که در این شرایط IUD عامل ایجاد دردها و علائم ناراحت کننده شما باشد.

  1. بیماری عفونی التهابی لگن (PID):

بیماری التهابی لگن درواقع یک نوع عفونت در سیستم تناسلی زنان است که بیشتر به خاطر عفونت‌های مقاربتی درمان نشده و عدم رعایت بهداشت شخصی به وجود می‌آید و می‌تواند پاسخ سوال “پریود دردناک نشانه چیست باشد.

در صورت عدم درمان به موقع این بیماری، PID می‌تواند التهابات شدید، دردهای قاعدگی بسیار شدید، جای زخم و حتی ناباروری را ایجاد کند. در طول قاعدگی در افراد مبتلا به این بیماری، هورمون‌ها بر رحم و ساختارهای اطراف آن مانند بافت اسکار و چسبندگی تأثیر می‌گذارند که می‌تواند درد و خونریزی در قاعدگی را نیز افزایش دهد. معمولاً در صورت تشخیص صحیح و به موقع این بیماری، می‌توان آن را با برخی آنتی‌بیوتیک‌ها درمان کرد، اما این داروها نمی‌توانند آسیب ساختاری ناشی از عفونت را برطرف کنند.

  1. نقایص رحم:

برخی زنان دچار ویژگی‌های عجیب‌وغریب ساختاری در رحم خود هستند که می‌تواند به دردهای شدید قاعدگی و ناباروری نیز منجر شود. به‌عنوان‌مثال، رحم دوشاخ یکی از انواع این مشکلات ساختاری است. به‌طورکلی درحالی‌که جنین دختر هنوز در رحم مادرش است، رحم خودش از دو ساختار به نام مجرای مولرین رشد می‌کند.

در برخی موارد، رحم به‌درستی تشکیل نمی‌شود که می‌تواند باعث ناباروری، دردهای شدید پریودی در طول سال‌های باروری و مقاربت دردناک در آینده دختر شود. ازجمله مهم‌ترین ناهنجاری‌های ساختاری برای زنان که می‌تواند پاسخی به سؤال “پریود دردناک نشانه چیست باشد، عبارت‌اند از:

  • رحم دو شاخ (دو رحم که به یک دهانه رحم منتهی می‌شود)
  • رحم جدا شده (رحم طبیعی با نواری از بافت که آن را به دو نیم تقسیم می‌کند)
  • رحم تک‌شاخ (رحمی که تنها از یک مجرای مولر تشکیل شده است)
  • رحم دیدلفیس (دو رحم، دو دهانه و یک سپتوم یا غشایی که کانال واژن را تقسیم می‌کند)

در این شرایط نقص ساختاری رحم، گرفتگی‌های دردناک و شدید قاعدگی بیشتر ناشی از انسداد غشاهای تقسیم‌کننده رحم و واژن است.

  1. سندرم قبل از قاعدگی (PMS):

این سندرم که با عبارت سندرم قاعدگی دردناک هم ممکن است شناخته شود نوعی بیماری شایع است که به دلیل برخی تغییرات شدید هورمونی در بدن بعضی زنان ایجاد می‌شود که 1 تا 2 هفته قبل از شروع قاعدگی علائم آن مانند دردها و گرفتگی‌های شدید رخ می‌دهد و در بیشتر مواقع بعد از چند روز شروع پریودی از بین می‌روند.

  1. تنگی دهانه رحم:

تنگی دهانه رحم یکی از بیماری‌های نادر در زنان است که در آن دهانه رحم به‌قدری کوچک یا باریک است که اجازه خروج آزادنه خون پریودی را نمی‌دهد و جریان را کاهش خواهد داد که باعث افزایش فشار در داخل رحم و دردهای شدید پریودی می‌شود. در نتیجه ممکن است پاسخ سوال “پریود دردناک نشانه چیست باشد.

لازم به ذکر است در کنار موارد گفته شده در بالا که از مهم‌ترین دلایل پریود دردناک یا دیسمینوره ثانویه هستند همیشه نمی‌توان علت قاعدگی‌های دردناک را به‌طور صحیح شناسایی کرد. برخی افراد نیز به دلایلی فقط در معرض خطر قاعدگی دردناک هستند. این افراد یا شرایط عبارت‌اند از:

  • زیر 20 سال بودن
  • داشتن سابقه خانوادگی پریودهای دردناک
  • سیگار کشیدن
  • داشتن خونریزی شدید در طول پریود
  • داشتن قاعدگی نامنظم
  • هرگز بچه‌دار نشدن
  • رسیدن به بلوغ قبل از 11 سالگی

هورمونی به نام پروستاگلاندین در بدن در طول قاعدگی ترشح میشود که باعث انقباضات عضلانی در رحم شما خواهد شد و پوشش داخلی رحم را خارج می‌کند. این انقباضات می‌تواند باعث درد و التهاب کم تا زیاد شود. سطح پروستاگلاندین در زمان غیرقاعدگی در یک حد مشخص است و درست قبل از شروع قاعدگی بالا خواهد رفت.

علت پریود دردناک بعد از ازدواج چیست؟

در مورد علت پریود دردناک بعد از ازدواج همان‌طورکه در برخی از قسمت‌های قبلی اشاره شد مواردی مانند عفونت دستگاه تناسلی و آدنومیوز از عواملی هستند که می‌توانند علت پریود دردناک بعد از ازدواج باشند؛ اما این‌ها تنها دلایل به عنوان دلیل پریود دردناک بعد از ازدواج نیستند. گاهی مشکلاتی مانند وجود کیست‌های رحمی، کیست در واژن و … نیز می‌تواند عامل ایجاد دردهای شدیدتر پریود بعد از مقاربت و علت پریود دردناک بعد از ازدواج باشند.

بااین‌حال، به‌طورکلی گفته می‌شود ارگاسم قبل از پریود شدن می‌تواند با بهبود جریان خون و بازشدگی قاعدگی همراه باشد و حتی به دلیل آرامشی که در بدن زن ایجاد می‌کند می‌تواند تا حد زیادی علائم پریودی مانند گرفتگی‌های شدید، مشکلات خلق‌وخو و … را کاهش دهد.

بعد از پاسخ به سؤال پریود دردناک نشانه چیست چگونه می‌توان دردها را تسکین داد؟

کاهش دردهای قاعدگی و یا علائم سندرم پریود دردناک بسته به علت ایجاد آن با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. اگر دردهای پریودی شما ازجمله دردهای طبیعی باشد، به‌راحتی می‌توان با برخی روش‌های تسکین‌دهنده غیرتهاجمی درد را کنترل کرد، اما اگر به دلیل مشکلات جدی مانند آندومتریوز باشد حتماً باید توسط متخصص زنان بررسی شده و درمان کاملاً تخصصی انجام شود که گاهاً حتی نیاز به درمان‌های کم تهاجمی مانند لاپاراسکوپی یا درمان‌های کاملاً تهاجمی و جراحی وجود دارد که بسته به شرایط و علت ایجاد علائم متفاوت خواهد بود.

برای تسکین دردهای خفیف قاعدگی می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • به‌محض شروع گرفتگی‌های قاعدگی می‌توانید از داروهای بدون نسخه و ضدالتهاب مانند ایبوپروفن یا ژلوفن استفاده نمایید. این دارو می‌تواند ترشح پروستاگلاندین‌ها را که عامل اصلی انقباضات و دردهای پریودی هستند را کاهش دهد. اگر نمی‌توانید NSAID مصرف کنید، می‌توانید مسکن دیگری مانند استامینوفن را مصرف نمایید؛ اما استامینوفن فقط درد را کم می‌کند و نمی‌تواند اثرات ضدالتهابی داشته باشد.
  • از یک پد گرم‌کن یا بطری آب گرم بر روی قسمت پایین کمر یا شکم خود که درد دارید، استفاده کنید.
  • در روزهای پریودی در صورت امکان فعالیت خود را کاهش دهید و بیشتر استراحت نمایید.
  • به رژیم غذایی خود دقت کنید. سعی کنید بیشتر سبزیجات، میوه‌های تازه و غذاهای مقوی دارای انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی و همچنین پروتئین‌هایی مانند گوشت قرمز، مرغ و …. را استفاده کنید. پروتئین‌های گیاهی مانند حبوبات در این زمان می‌توانند علائمی مانند نفخ را افزایش دهند.
  • از غذاهای حاوی کافئین خودداری کنید.
  • از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل حداقل در این زمان خودداری کنید.
  • کمر و شکم خود را به‌تنهایی یا با برخی روغن‌های آرامش‌بخش مانند روغن درخت کنار ماساژ دهید.
  • زنانی که به‌طور منظم در طول ماه ورزش می‌کنند معمولاً درد قاعدگی کمتری دارند. برای کمک به جلوگیری از گرفتگی عضلات، بهتر است یک ورزش سبک را در طول قاعدگی انجام دهید و در طول ماه نیز حتماً ورزش کنید.

اگر روش‌های فوق‌الذکر نتوانستند دردهای شما را کاهش دهند ممکن است دچار دیسمینوره ثانویه شده باشید و متخصص زنان باید شما را معاینه کند. ممکن است پزشک داروهای ضدالتهابی با دوزهای بالاتر از داروهای بدون نسخه را برایتان تجویز نماید. همچنین برخی از داروهای ضدبارداری خوراکی می‌توانند با تنظیم هورمون‌های زنانه میزان دردها و علائم قاعدگی را که ناشی از یک بیماری جدی نیست تا حد زیادی کاهش دهند. البته مصرف این داروها باید تنها تحت تجویز پزشک باشد و به‌هیچ‌وجه به‌صورت خودسرانه از این روش‌ها استفاده نکنید.

پزشک احتمالاً یک سری آزمایشات را نیز جهت بررسی دقیق‌تر برایتان تجویز خواهد کرد. اگر آزمایش‌ها نشان دهد که شما به دیسمنوره ثانویه مبتلا هستید، متخصص شما بررسی دقیق جهت تشخیص نهایی را انجام داده و در مورد درمان بیماری ایجاد کننده درد و روش‌های مختلف آن با شما صحبت خواهد کرد.

پریود دردناک نشانه چیست

علائم دیسمنوره ثانویه چیست؟

موارد زیر رایج‌ترین علائم دیسمنوره ثانویه در زنان است. بااین‌حال، هر فردی ممکن است علائم را به‌صورت کاملاً متفاوت و با شدت‌های مختلف تجربه نماید. این علائم مهم عبارت‌اند از:

  • گرفتگی شدید و غیرقابل‌تحمل در قسمت پایین شکم
  • درد در قسمت پایین شکم
  • کمردردهای شدید که ممکن است قبلاً تجربه نکرده باشید.
  • دردی که به پایین پاها نیز تابش می‌کند.
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • خستگی زیاد
  • احساس ضعف شدید
  • غش کردن
  • سردرد

عوامل خطر برای ابتلا به انواع دیسمنوره چیست؟

درحالی‌که هر زنی ممکن است در دوره‌ای از سال‌های بارداری خود یا به دلیل نواقص ساختاری رحم دچار دیسمنوره شود، خطر ابتلا به عوامل ایجاد کننده دیسمینوره مانند فیبروم، آندومتریوز و … در افراد زیر بسیار بیشتر است:

  • زنان سیگاری
  • زنانی که در طول پریودی خود الکل مصرف می‌کنند که باعث طولانی شدن دردهای قاعدگی می‌شود.
  • زنانی که چاق هستند یا اضافه‌وزن دارند.
  • زنانی که قبل از 11 سالگی اولین قاعدگی خود را تجربه کرده باشند.
  • زنانی که هرگز تاکنون باردار نشده‌اند.

متخصص زنان چگونه تشخیص می‌دهد که پریود دردناک نشانه چیست؟

برای تشخیص دیسمنوره، متخصص زنان شما ابتدا سابقه پزشکی شما را ارزیابی می‌کند و سپس یک معاینه کامل فیزیکی و لگنی برایتان انجام می‌دهد. سایر آزمایشات مورد نیاز برای تشخیص درست ممکن است شامل موارد زیر باشد:

سونوگرافی:

این آزمایش که به کمک امواج صوتی با فرکانس بالا انجام می‌شود برای ایجاد تصویری از اندام‌های داخلی است تا در صورت وجود کیست یا فیبروم و موارد دیگر این‌چنینی پزشک بتواند تشخیص دقیق‌تری داشته باشد.

عکس برداری رزونانس مغناطیسی (MRI):

این آزمایش که به کمک آهنرباهای بزرگ مغناطیسی، فرکانس‌های رادیویی و یک کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از بافت‌های داخل بدن انجام می‌شود، معمولاً برای بررسی دقیق‌تر مواردی است که ممکن است با سونوگرافی تشخیص داده نشود.

لاپاراسکوپی:

این روش با استفاده از دستگاهی به نام لاپاراسکوپ انجام می‌شود که یک لوله نازک با یک لنز و یک نور است. این لوله در برش کوچکی در دیواره شکم وارد شده و از آن برای دیدن ناحیه لگن و شکم، جهت تشخیص رشد بافت‌های غیرطبیعی در سیستم تولیدمثل زنان استفاده می‌شود. گاهی ممکن است متخصص هم‌زمان با تشخیص بیماری، از طریق لاپارسکوپی آن را درمان کرده و بافت ایجاد شده در مکان نادرست را خارج کند.

هیستروسکوپی:

این روش یک معاینه چشمی دقیق برای بررسی کانال دهانه رحم و داخل رحم است. در این روش از یک ابزار مشاهده دقیق (هیستروسکوپ) که از طریق واژن وارد می‌شود، استفاده می‌کنند.

در چه صورتی باید برای مشخص شدن پریود دردناک نشانه چیست به پزشک مراجعه کرد؟

گرفتگی پریودی گاهی طبیعی است و گاهی به‌قدری شدید است که برخی از زنان و دختران را از کار و رفتن به مدرسه نیز بازمی‌دارد. در این شرایط بهتر است به جای رنج کشیدن و تحمل دردهای شدید برای مشخص شدن “پریود دردناک نشانه چیست حتماً به یک متخصص زنان خوب در یک مرکز تخصصی زنان معتبر مانند مرکز ما مراجعه نمایید تا علت به‌طور دقیق بررسی شود. همچنین اگر علائم دیگری مانند سردردهای شدید یا خونریزی شدید را تجربه کردید، حتماً به متخصص خود گزارش دهید.

روش‌های درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی

درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی نیز روش‌های متعددی دارد. البته توجه داشته باشید که این روش‌ها نیز تنها برای بهبود دردهای طبیعی پریودی مناسب هستند و اگر شما دچار دردهای شدید هستید یا در زمان‌های غیر پریودی نیز درد دارید به‌هیچ‌وجه نباید بدون مشورت با پزشک از این روش‌ها استفاده کنید یا در ملاقات با پزشک سهل‌انگاری نمایید. ازجمله بهترین روش‌های درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی نیز عبارت‌اند از:

  1. ماساژ برخی روغن‌ها بر روی محل درد:

برای درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی حدود 20 دقیقه ماساژ با روغن‌های ضروری مناسب در محل درد می‌تواند تا حد خوبی درد را کاهش دهد. اگر این کار توسط یک فرد متخصص برای ماساژ انجام شود، قطعاً نتایج بهتری خواهد داشت؛ زیرا ماساژ درمانی برای قاعدگی شامل فشار دادن نقاط خاصی در بدن است.

توجه داشته باشید که روغن‌های ضروری را باید حتماً قبل از استفاده با روغن‌های سبک مانند نارگیل یا روغن بادام شیرین رقیق کنید. در غیر این صورت ممکن است حساسیت‌های پوستی برایتان ایجاد شود. ازجمله این روغن‌های ضروری عبارت‌اند از:

  • اسطوخودوس
  • نعناع تند
  • گل سرخ
  • رازیانه

پریود دردناک نشانه چیست

  1. داشتن ارگاسم:

درحالی‌که هیچ مطالعه بالینی در مورد تأثیر مستقیم ارگاسم بر دردهای قاعدگی وجود ندارد، اما می‌تواند یک روش کمک کننده به عنوان درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی باشد. ارگاسم واژینال تمام بدن شما ازجمله نخاع را درگیر می‌کند که سیگنال آزاد شدن انتقال‌دهنده‌های عصبی را نشان می‌دهد. ارگاسم واژینال می‌تواند مغز شما را تحریک کند تا انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند اندورفین و اکسی توسین را آزاد کند. درنتیجه میزان درد کاهش پیدا می‌کند.

  1. اجتناب از خوردن برخی غذاها:

در طول قاعدگی، طبق درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی بهتر است از خوردن غذاهایی که دارای طبع سرد هستند و باعث نفخ و احتباس بیشتر آب می‌شوند خودداری کنید. برخی از این غذاها عبارت‌اند از:

  • غذاهای چرب مانند انواع غذاهای فراوری شده یا فست فودها
  • الکل
  • نوشیدنی‌های گازدار
  • کافئین (به جای نوشیدنی‌های کافئین‌دار بهتر است از چای ماسلا، زنجبیل یا نعناع استفاده نمایید.)
  • غذاهای شور

کاهش یا حذف این غذاها می‌تواند تا حد قابل توجهی به کاهش گرفتگی و تنش‌های ناشی از پریودی کمک کند.

  1. دمنوش‌های گیاهی را فراموش نکنید!

برخی از بهترین دمنوش‌ها در طب سنتی به عنوان درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی برای کاهش علائم قاعدگی عبارت‌اند از:

دمنوش بابونه:

دو فنجان چای بابونه در روز در هفته قبل از پریود می‌تواند در کاهش درد و گرفتگی پریودی بسیار کمک کننده باشد؛ زیرا بابونه دارای خاصیت ضدالتهابی است و از دردهای ناشی از گرفتگی عضلانی در پریودی جلوگیری می‌کند.

اگر هر ماه آن را بنوشید، از مزایای بیشتری بهره‌مند خواهید شد. چای بابونه سطح گلیسین در ادرار را افزایش می‌دهد که به کاهش اسپاسم عضلانی در بدن شما کمک می‌کند. گلیسین همچنین به‌عنوان یک شل کننده اعصاب محسوب می‌شود.

دمنوش رازیانه:

دمنوش دیگری که می‌توانید به‌عنوان درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی استفاده کنید، دمنوش رازیانه است. برای استفاده از این دمنوش زمانی که قاعدگی شما شروع می‌شود، 30 میلی‌گرم عصاره رازیانه را چهار بار در روز و به مدت سه روز مصرف کنید.

دمنوش دارچین:

می‌توانید در چای روزانه خود از چوب دارچین نیز استفاده کنید یا دارچین را به تنهایی دم کنید. همچنین می‌توانید با مشورت پزشک از کپسول دارچین 840 میلی‌گرم سه بار در روز در سه روز اول پریود استفاده نمایید. استفاده از این مکمل می‌تواند خونریزی، درد، تهوع و استفراغ شما را کاهش دهد.

دمنوش زنجبیل:

می‌توانید تکه کوچکی از زنجبیل را در آب جوش رنده کرده و یک دمنوش ضد درد عالی تهیه کنید. مصرف 250 میلی‌گرم پودر زنجبیل چهار بار در روز به مدت سه روز به تسکین دردهای قاعدگی کمک می‌کند.

 

سخن پایانی

همان‌طورکه ملاحظه کردید عوامل مختلفی می‌توانند منجر به دردهای پریودی شوند. اینکه “پریود دردناک نشانه چیست” به موارد متعددی مانند شدت درد، علائم همراه با آن و شرایط شما بستگی دارد. به‌طورکلی درد از علائم طبیعی پریودی است که به دلیل انقباضات رحمی برای خروج پوشش آندومتری داخل رحم به بیرون ایجاد می‌شود.

بنابراین نمی‌توان کاری کرد که شما هنگام پریودی هیچ دردی احساس نکنید و بیشتر این دردها با روش‌های خانگی مناسب و درمان‌های طب سنتی بهبود پیدا می‌کنند؛ اما درصورتی‌که درد به‌قدری باشد که در انجام فعالیت‌های روزانه شما اخلال ایجاد کند یا شما را از رفتن به مدرسه یا کار منع نماید می‌تواند نشانه یک بیماری جدی باشد که حتماً باید در اسرع وقت توسط یک متخصص زنان خوب تحت بررسی قرار بگیرد؛

زیرا برخی از بیماری‌ها مانند آندومتریوز که از عوامل ایجاد پریود دردناک هستند اگر به موقع درمان نشوند می‌توانند خطرات زیادی مانند خونریزی داخلی، ناباروری، چسبندگی رحمی و … را ایجاد نمایند.

خوشبختانه در مرکز تخصصی زنان ما متخصصان بسیار باتجربه و متبحری در تشخیص علت پریودهای دردناک در حال فعالیت هستند که می‌توانند با ارزیابی‌های کامل بهترین تشخیص و درمان را به شما ارائه دهند. جهت مراجعه برای معاینه توسط این عزیزان می‌توانید از شماره تماس‌های موجود در بخش تماس با ما استفاده نمایید.