جوش های ریز در ناحیه تناسلی نوزاد

در طول دوره نوزادی، پوست نه‌تنها به‌عنوان یک سپر محافظتی فیزیکی عمل می‌کند، بلکه در تنظیم دما، تعادل آب و الکترولیت‌ها نقش اساسی دارد و همچنین از طریق مشاهده نشانه‌ها و علائم، به‌عنوان یک شاخص ارزیابی سلامت جسمی استفاده می‌شود. در این مقاله به بررسی علل ایجاد جوش های ریز در ناحیه تناسلی نوزاد، نحوه پیشگیری و مراقبت از آن‌ها و در صورت لزوم روش‌های درمانی مناسب خواهیم پرداخت.
تا اطلاعات لازم برای دیگران در خصوص مراقبت از پوست حساس نوزادان فراهم گردد. یکی از مهم‌ترین اقدامات در این مسیر، مراجعه به کلینیک‌های درمانی و مشاوره‌ای است که توانایی‌ها و تخصص‌های متخصصان در آنجا می‌تواند به شما کمک کند تا بهترین مراقبت‌ها را در جهت جوش تناسلی دریافت کنید.

پروتز واژن

تماس با دکتر متخصص زنان
نوزادتان جوش های ریز دارد؟
با دکتر متخصص مشاوره رایگان داشته باشید

جوش ریز در ناحیه تناسلی نوزاد

جوش در ناحیه تناسلی نوزاد معمولاً به‌عنوان “جوش نوزادی” شناخته می‌شوند. این نوع جوش نوزادی ممکن است در ناحیه واژن یا سایر مناطق پوستی نوزاد ظاهر شوند و به دلیل تغییرات هورمونی و تطابق با محیط بیرون به‌وجود می‌آیند. به‌عبارت‌دیگر، جوش‌های نوزادی از نوع جوش‌های طبیعی و عادی هستند که در هفته‌های اول تا دوم پس از تولد ظاهر می‌شوند.

این جوش‌ها معمولاً به‌صورت ریز و کوچک هستند و ممکن است با پوسته‌های ریز پوشیده شوند. آنها ممکن است در ناحیه واژن، صورت، پشت‌دست‌ها و سایر مناطق پوستی نوزاد دیده شوند. جوش‌های نوزادی به دلیل تنظیم دستگاه ایمنی نوزاد در ابتدای زندگی ایجاد می‌شوند و به طور معمول در چند هفته اول پس از تولد بهبود می‌یابند.

اصطلاحاً، این جوش‌ها به‌عنوان “میلیا” نیز شناخته می‌شوند. این نوع جوش‌ها به دلیل انسداد غدد چربی در پوست به وجود می‌آیند و معمولاً نیاز به درمان خاصی ندارند. آنها به طور معمول تا چند هفته پس از تولد به طور خودبه‌خود بهبود می‌یابند.

همان‌طور که گفتم، جوش‌های ریز یا میلیا در نوزادان به دلیل انسداد غدد چربی در پوست به وجود می‌آیند. این انسدادها معمولاً به دلیل ترکیبی از سلول‌های پوستی و چربی‌ها ایجاد می‌شوند که مسیر تخلیه غدد چربی را مسدود می‌کنند. در نتیجه، چربی‌ها به‌صورت یک نقطه سفید یا زرد در زیر پوست تجمع می‌یابند و جوش‌های ریز شکل می‌گیرند.

در بیشتر موارد میلیا به طور خودبه‌خود بهبود می‌یابند و در اغلب موارد نیاز به درمان خاصی ندارند. از تلاش برای دست‌کاری یا تخلیه جوش‌ها خودداری کنید؛ زیرا این اقدامات باعث تحریک پوست شده و روند بهبودی آنها را کند می‌کند.

علت ایجاد جوش نوزادی

هرپس یک نوع عفونت ویروسی است که به‌وسیله ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می‌شود و می‌تواند در نوزادان تازه‌متولدشده علت جوش زدن ناحیه تناسلی نوزاد دختر باشد. این نوع از عفونت می‌تواند در ناحیه واژن یا سایر قسمت‌های بدن نوزادان پدیدار شود.

ویروس هرپس سیمپلکس دارای دو نوع اصلی است:

  • نوع 1 (HSV-1): عموماً به عفونت دهان و لب‌ها مربوط می‌شود
  • نوع 2 (HSV-2): عموماً به عفونت‌های جنسی و ناحیه تناسلی (هرپس تناسلی) مرتبط است.

در نوزادان تازه‌متولدشده، هر دو نوع ویروس می‌توانند عفونت‌های جدی ایجاد کنند.

علل اصلی انتقال هرپس در نوزادان

به‌وجودآمدن جوش‌های نوزادی و انتفال عفونت هرپس در نوازادان بده دلایل زیر می‌تواند باشد:

⦁ ارثی: در برخی موارد، ویروس هرپس سیمپلکس ممکن است از مادر به نوزاد منتقل شود.

⦁ تماس مستقیم با ویروس: اگر کسی با زخم‌ها یا حتی بدون علائم ظاهری هرپس، با پوست نوزاد تماس داشته باشد، می‌تواند ویروس را منتقل کند.

علائم هریس

علائم ابتلا به ویروس هرپس به این صورت است:

⦁ جوش‌های قرمز، آبکی یا خارش‌آور در ناحیه تناسلی یا سایر مناطق بدن نوزاد.

⦁ خوردگی و درد در ناحیه واژن یا دهان.

⦁ تورم و قرمزی شدید در نواحی تحت تاثیر.

⦁ ترشحات غیرعادی در ناحیه واژن یا دهان.

به‌علاوه، اگر شما یا هر کسی دیگری دچار عفونت هریس هستید، باید از تماس مستقیم با نوزادان تازه‌متولدشده، به‌ویژه در ناحیه واژن، خودداری کنید تا از انتقال ویروس به آن‌ها جلوگیری شود. ازاین‌رو، دست‌های خود را به طور مکرر با آب و صابون بشویید و از تماس مستقیم با نوزادان پرهیز کنید تا احتمال انتقال ویروس کاهش یابد.

جوش در ناحیه تناسلی نوزاد پسر

جوش سر سفید در ناحیه تناسلی کودکان می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد در ادامه تعدادی از علت‌ها را بیان کرده‌ایم:

⦁ حساسیت پوست: پوست نوزادان بسیار حساس بوده و ممکن است به محصولات شوینده، پوشک‌ها، صابون‌ها یا محصولات مراقبتی واکنش نشان دهد. این واکنش می‌تواند منجر به ظهور جوش‌های نوزادی یا تحریک پوستی شود.

⦁ رژیم غذایی مادر: در برخی موارد، تغذیه مادر در طول دوره شیردهی ممکن است تأثیری بر پوست نوزاد داشته باشد. برخی از مواد غذایی ممکن است باعث واکنش در نوزاد شوند و عوارضی نظیر جوش‌های نوزادی را ایجاد کنند.

⦁ تعرق و گرما: پوست نوزادان نسبت به تغییرات دمایی حساسیت بالایی دارند. اگر نوزاد در محیطی گرم و تعریق را قرار داشته باشد، این می‌تواند باعث ایجاد جوش‌های نوزادی یا تحریک پوستی شود.

⦁ استفاده از محصولات نادرست: استفاده از محصولات نادرست مانند صابون‌ها یا لوسیون‌هایی که با پوست نوزاد تعامل ندارند، می‌تواند به تحریک پوست و ایجاد جوش‌های نوزادی منجر شود.

⦁ تعویض پوشک: پوشک‌های ناسازگار یا پوشک‌هایی که مناسب نوع پوست نوزاد نیستند، می‌توانند به تحریک پوستی و ایجاد جوش‌های نوزادی منجر شوند.

⦁ جلوگیری از اصطکاک: اصطکاک پوست نوزاد با پوشک یا لباس می‌تواند به تحریک پوستی و در نتیجه جوش‌های نوزادی منجر شود. از لباس‌های نرم و تهویه دار برای نوزاد استفاده کنید.

دلیل جوش ناحیه تناسلی نوزاد پسر

در واقع باید بگوییم که جوش ناحیه تناسلی نوزاد پسر به علت ترشح چربی از غدد پوستی در ناحیه واژن ایجاد می‌شوند. این ترشحات چربی می‌توانند به طور معمول در همه افراد، از جمله نوزادان، وجود داشته باشند. به‌عبارت‌دیگر، چربی‌زایی پوست ناحیه تناسلی یک وضعیت طبیعی و نرمال است.
ترشح چربی از غدد پوستی باعث مرطوب شدن و محافظت پوست در ناحیه تناسلی می‌شود.

این ترشحات ممکن است با مواد موجود در محیط و زیر پوست ترکیب شده و در نتیجه جوش‌های کوچک و خارش‌آور شکل گیرند. این جوش‌ها معمولاً به شکل پوسته‌های ریز در ناحیه واژن نمایان می‌شوند.

همچنین، مراقبت‌های ملایمی مانند شستشوی منظم و دقیق ناحیه تناسلی با آب گرم و ملایم می‌تواند به کاهش احتمال ایجاد جوش‌های نوزادی کمک کند.

آیا جوش های ریز در ناحیه تناسلی نوزاد خطرناک هستند؟

جوش نوزادی به طور عمومی خطرناک نیستند و معمولاً نیاز به نگرانی جدی ندارند. این نوع جوش‌ها معمولاً از نوع جوش‌های نوزادی یا میلیا هستند که به دلیل تنظیم دستگاه ایمنی نوزاد در ابتدای زندگی ایجاد می‌شوند و به طور طبیعی بهبود می‌یابند.

جوش نوزادی بیشتر به دلیل ترشح چربی از غدد پوستی به وجود می‌آیند و نشانه‌ای از عملکرد نرمال غدد پوستی و تطابق با محیط جدید نوزاد هستند. این جوش‌ها ممکن است به‌صورت نقطه‌های سفید یا زرد کوچک ظاهر شوند و در هفته‌های اول تا دوم پس از تولد ظاهر می‌شوند.

اگر جوش‌های نوزادی شما اذیت‌کننده نیستند و هیچ علائم خاصی به همراه ندارند (مانند تورم شدید، قرمزی دردناک یا ترشحات غیرعادی)، معمولاً نیاز به تداخل درمانی ندارند و به طور طبیعی بهبود می‌یابند.

بااین‌حال، همواره مهم است که به پیشرفت علائم توجه داشته باشید و اگر شما نگرانی خاصی دارید یا جوش‌ها باعث ایجاد علائم غیرمعمولی شده‌اند، بهتر است با پزشک خود یا پزشک کودکان مشورت کنید.

درمان جوش نوزادی

در اغلب موارد، جوش‌های ریز نیاز به درمان خاصی ندارند و به طور طبیعی بهبود می‌یابند. این نوع جوش‌ها معمولاً خطری ندارند و در اکثر موارد باید از تلاش برای ترکاندن آنها خودداری کرد.

بااین‌حال، اگر جوش‌های نوزادی بسیار آزاردهنده هستند یا شما نگران هستید، می‌توانید مراقبت‌های ملایمی را به‌عنوان تسکین اولیه انجام دهید:

⦁ تمیزی ملایم: ناحیه تناسلی نوزاد را به‌آرامی با آب گرم و ملایم شستشو دهید. از استفاده صابون‌ها، مواد شوینده قوی و لایه بردار قوی برای این کار خودداری کنید.

⦁ خشک‌کردن ملایم: پس از شستشو، ناحیه را با دستمال نرم و تمیز خشک کنید. حتماً مطمئن شوید که ناحیه تناسلی کاملاً خشک شده است.

⦁ لباس‌های مناسب: از لباس‌های نرم، تهویه دار و مناسب برای نوزاد استفاده کنید. لباس‌های تنگ و غیرتهویه‌دار می‌توانند به تعریق و ایجاد تحریک پوست منجر شوند.

⦁ استفاده از پوشک مناسب: اگر نوزاد شما پوشک می‌شود، از پوشک‌های مناسب و باکیفیت استفاده کنید. پوشک‌های نامناسب ممکن است به تحریک پوست منجر شوند.

درصورتی‌که پزشک شما تصمیم گرفته تا اقدامات درمانی انجام شود، این اقدامات معمولاً به‌سادگی و با استفاده از روش‌های ملایم صورت می‌گیرد. این می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

⦁ تخلیص ملایم: پزشک می‌تواند با استفاده از ابزارهای مخصوص، میلیاهایی که مزاحم هستند را تخلیص دهد. این عملیات توسط پزشک یا پزشک متخصص پوست انجام می‌شود.

⦁ تجویز محصولات مرطوب‌کننده: پزشک ممکن است محصولات مرطوب‌کننده و آب‌پاش‌های ملایم را تجویز کند تا به نرمی پوست را مرطوب کرده و کمک به کاهش جوش‌ها کند.

⦁ پیگیری مداوم: در برخی موارد، نیاز به چندین جلسه تخلیص و مراقبت از پوست ممکن است. پزشک ممکن است پیشنهاد دهد تا جلسات پیگیری داشته باشید تا وضعیت پوست بهبود یابد.

جوش سر سفید در ناحیه تناسلی کودکان عموماً به درمان‌های پیشرفته یا پیچیده نیاز ندارد، زیرا این جوش‌ها معمولاً به طور خودبه‌خود بهبود می‌یابند. در واقع، اکثر جوش‌های نوزادی تا چند هفته پس از تولد به طور طبیعی از بین می‌روند. بااین‌حال، مراقبت‌های زیر می‌توانند به تسکین و بهبود وضعیت کمک کنند:

⦁ تمیزی ملایم: ناحیه تناسلی نوزاد را با آب گرم و ملایم بشویید. از صابون‌های تهیه شده برای نوزادان و بدون عطر و محصولات شیمیایی جلوگیری کنید. سعی کنید آرامی و بدون اصطکاک پوست را تمیز کنید و بعد آن را به‌آرامی خشک کنید.

⦁ لباس مناسب: از لباس‌های تنفس‌پذیر و نرم برای نوزاد استفاده کنید. از استفاده لباس‌های تنگ یا انواع پارچه‌های که می‌توانند به پوست تحریک ایجاد کنند، پرهیز کنید.

⦁ هوا دادن به پوست: به نوزاد فرصت دهید که پوستش تنفس کند. نوزاد را بدون لباس به مدت کوتاهی در معرض هوا قرار دهید. این کار به تهویه پوست کمک می‌کند.

⦁ استفاده از مرطوب‌کننده: در صورت تجویز پزشک، می‌توانید از محصولات مرطوب‌کننده نرم و ملایم برای پوست نوزاد استفاده کنید. این محصولات می‌توانند به نرمی پوست کمک کنند و از خشکی و تحریک جلوگیری کنند.

⦁ پیگیری پزشکی: اگر جوش‌ها در نوزاد شما مزاحمت زیادی ایجاد می‌کنند، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک می‌تواند وضعیت پوست را ارزیابی کرده و به شما توصیه‌های دقیق‌تری برای مراقبت و درمان ارائه دهد.

تماس با دکتر متخصص زنان
نوزادتان جوش های ریز دارد؟
با دکتر متخصص مشاوره رایگان داشته باشید

عفونت عامل جوش‌ های ریز در ناحیه تناسلی نوزاد

عفونت به‌عنوان یکی از عوامل اصلی و پررنگ در ایجاد جوش‌های نوزادی نقش مهمی ایفا می‌کند. عفونت‌ها در همه گروه‌های سنی، از جمله نوزادان، می‌توانند به شکل‌ها و شدت‌های مختلفی رخ دهند. در مورد نوزادان، به دلیل سیستم ایمنی ضعیف‌تر آن‌ها نسبت به بزرگ‌ترها، احتمال ابتلا به عفونت‌ها بیشتر است.

عفونت‌ها می‌توانند به‌صورت باکتریایی، ویروسی، قارچی یا حتی عفونت‌های منتقل شده از مادر به نوزاد رخ دهند. در مورد جوش‌های نوزادی، علت عفونت ممکن است از طریق تماس با دست‌ها، لباس‌ها، پوشک‌های نامناسب، یا موارد دیگری باشد که باعث ورود میکروب‌ها به ناحیه تناسلی نوزاد می‌شود.

علائم عفونت در ناحیه واژن نوزادان ممکن است شامل قرمزی، تورم، خارش، درد یا تحریک این ناحیه باشد. جوش‌های ریز در اثر عفونت معمولاً با ترشحات زرد یا سبزرنگ همراه می‌شوند و می‌توانند به طور محدود یا پراکنده در ناحیه تناسلی ظاهر شوند.

پماد مخصوص جوش‌ های ریز در ناحیه تناسلی نوزاد

استفاده از هر گونه محصول یا پماد بر روی پوست حساس نوزادان باید بادقت و با توصیه پزشک یا متخصص پوست انجام شود. به‌طورکلی، پوست نوزادان بسیار حساس است و عوامل مختلفی می‌توانند به‌راحتی آن را تحریک کنند. در مورد جوش‌های نوزادی، بهتر است از خودپرهیزی و از استفاده محصولات یا پمادهای غیرپزشکی پرهیز کرده و در صورت نیاز، به پزشک معالجه مراجعه کنید.

پمادهای مخصوص جوش‌ها و آفت‌های پوستی معمولاً حاوی مواد ضدعفونی‌کننده، ضدالتهابی و تسکین‌دهنده هستند. بااین‌حال، باید به این نکته توجه داشته باشید که پوست نوزادان متفاوت و حساس‌تر بوده و ممکن است به طرز غیرمنتظره‌ای به مواد و پمادها واکنش نشان دهد.

درصورتی‌که نیاز به استفاده از پماد دارید، پزشک یا متخصص پوست می‌توانند پماد مناسب را توصیه کنند. همچنین، هرگز نباید پمادها یا محصولات دارویی بدون توصیه پزشک به نوزادان داده شوند، زیرا ممکن است عوارض جانبی یا تحریک‌های ناخواسته ایجاد شود.

در ادامه، به برخی نکات مربوط به استفاده از پمادها و محصولات در مراقبت از پوست نوزادان توجه کنید:

⦁ آزمایش قبل از استفاده: اگر پزشک توصیه به استفاده از پماد دارد، قبل از استفاده، می‌توانید پماد را در یک ناحیه کوچک از پوست نوزاد تست کنید تا اطمینان حاصل کنید که هیچ واکنش نامطلوبی ایجاد نمی‌شود.

⦁ تعداد و میزان استفاده: معمولاً توصیه می‌شود پماد را به میزان کمی استفاده کنید و در صورت لزوم، به تعداد معینی در طول روز تکرار کنید.

⦁ تمیزی ناحیه: قبل از استفاده از هر گونه پماد، ناحیه را بادقت تمیز کنید. تجمع آلودگی و گردوغبار می‌تواند به تحریک پوست نوزاد منجر شود.

⦁ جلوگیری از تماس با چشم‌ها و دهان: در هنگام استفاده از پمادها، به احتیاط، از تماس مستقیم با چشم‌ها و دهان نوزاد جلوگیری کنید.

⦁ پمادهای خالص و غیر عطری: ترجیحاً از پمادهای خالص و بدون عطر استفاده کنید، زیرا ممکن است مواد عطری یا شیمیایی واکنش‌های ناخواسته در پوست نوزاد ایجاد کند.

⦁ شستشو قبل از استفاده از پماد: در مواردی که توصیه شود پماد را پس از مدتی شستشو دهید، از محصولات مناسب و باتوجه‌به توصیه پزشک استفاده کنید.

تماس با دکتر متخصص زنان
نوزادتان جوش های ریز دارد؟
با دکتر متخصص مشاوره رایگان داشته باشید

سخن پایانی

پوست حساس و آسیب‌پذیر نوزادان نیازمند مراقبت و توجه ویژه‌ای است. جوش‌های نوزادی، اگرچه به‌ظاهر مشکلی ناچیز به نظر می‌رسند، اما می‌توانند نشانه‌ای از عدم تعادل در نظافت و مراقبت از پوست باشند.

به‌منظور جلوگیری از ایجاد جوش نوزادی، ضرورت دارد که نکات نظافت مناسب را در نظر داشته باشیم. همچنین، درصورتی‌که مشکلی جدی‌تر برای پوست نوزادان ایجاد شده باشد، به متخصص پوست یا پزشک مراجعه کنید.

مراقبت از پوست نوزادان نه‌تنها به‌سلامت پوست آن‌ها کمک می‌کند، بلکه به کلیت سلامت و راحتی آن‌ها نیز اهمیت می‌بخشد. باتوجه‌به حساسیت بالای پوست نوزادان، ایجاد محیطی تمیز، خشک و تهویة مناسب، به طور مستمر باید در برنامه مراقبتی از ایشان دخیل باشد. توجه به این جزئیات کوچک، به پوستی سالم‌تر و نوزادی شاداب‌تر کمک خواهد کرد.