پریود نامنظم؛ احتمال بروز کم خونی، ناباروری، پوکی استخوان و بیماریهای قلبی و عروقی
طبق آخرین آمارهای مراجع معتبر، پریود نامنظم یکی از شایع ترین و خطرناکترین بیماری های مختص بانوان میباشد. زمانی فرد به پریود نامنظم دچار میشود که چند دوره متوالی تعداد روزهای چرخه قاعدگی یا کمتر از ۲۰ الی ۲۱ و یا بیشتر از ۳۵ روز طول بکشد.
به علت آسیب های احتمالی این بیماری، پزشکان در تلاشند تا این بیماری بظاهر ساده تبدیل به یکی از خطرناکترین بیماری های شایع در بانوان نشود. برای کسب اطلاعات بیشتر نسبت به این بیماری شما را در قدم اول به مطالعه مطالب ذیل و در قدم بعدی به دریافت مشاوره و خدمات درمانی از سمت پزشکان مجرب مجموعه ما دعوت میکنم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- پریود چیست و چه زمانی پریود نامنظم می شود؟
- ایا پریود نامنظم خطرناک است؟
- چه زمانی برای پریود نامنظم باید به پزشک متخصص مراجعه کنیم؟
- آزمایشهای تشخیصی پریود نامنظم
- علائم پریود نامنظم و جوش صورت
- پریود نامنظم و بارداری
- آیا پریود نامنظم میتواند باعث نازایی شود؟
- روش های درمان پریود نامنظم
- داروهایی که میتواند موجب پریود نامنظم شود
- قرص برای قاعدگی نامنظم
- سخن پایانی
پریود چیست و چه زمانی پریود نامنظم می شود؟
چرخه قاعدگی یا سیکل پریود فرآیندی است که هر ماه با طی شدن آن در بانوان، بدن برای باردار شدن آماده میگردد. پریود شدن و خروج خون از رحم و واژن خانم ها به این معناست که فرد باردار نیست. سیکل پریود در خانم ها به وسیله دو هورمون پروژسترون و استروژن کنترل و تنظیم می شود.
مقدار زمان طول کشیدن یک دوره از عادت ماهانه معمولاً حدود دو تا هفت روز میباشد اما این زمان می تواند در بانوان، متفاوت باشد. در حالت طبیعی زنان در بازه سه تا پنج هفته یکبار قاعدگی را تجربه خواهند کرد. اغلب افراد در سنین پایین در زمان های عادت ماهانه، سیکل های طولانیتری را تجربه میکند اما با افزایش سن، سیکل ها کوتاه تر و منظم تر می شوند.
قاعدگی (عادت ماهانه) که آنرا پریود هم گوییم، خونریزی بر اثر ریزش لایه درونی رحم (آندومتر) میباشد. خون و بافت مربوط به آندومتر از طریق دهانه رحم و واژن از بدن دفع می شود. در صورتی که برای دورهای خونریزی متوقف شد ضروری است برای سریع ترین روش باز شدن قاعدگی اقدام کنید.
- چرا پریود رخ می دهد؟
در هر چرخه قاعدگی، بدن برای حاملگی آماده می شود. به منظور آماده شدن بدن برای حاملگی، در ابتدا تعدادی تخمک از تخمدان ها آزاد میشود و به سوی رحم حرکت می کند. تخمک در حرکت به سمت رحم میباشد تا اسپرم به آن برسد تا لقاح صورت گیرد تا در نتیجه نطفه (رویان) تشکیل شود.
اگر لقاحی صورت نگیرد و یا رویان نتواند بهطور صحیح در بافت درونی رحم لانه بگزیند (مرحلهای که نطفه به رحم چسبیده و از آن تغذیه میکند)، بافت لایه داخلی رحم دست از رشد کردن میکشد و ریزش میکند تا برای شروع دوره دیگری از باروری آماده شود.
- علت اصلی خونریزی چیست؟
سیکل پریود شما وابسته به پیام های (سیگنالهای) هورمونیتان میباشد. در سیکل قاعدگی اول ، یکی از تخمدان ها آماده رها کردن چندین (یا حتی یک) تخمک میشود. این تخمدان به مقداری زیاد هورمون استروژن را تولید می کند. استروژن به لایه درونی رحم، پیام آغاز رشد را میدهد.
بعد از آزاد شدن تخمک، تخمدان هورمون پروژسترون را ساخته که وظیقه این هورمون مساعدت و کمک کردن به رحم در راستای نمو لایه درونی است و آن را زنده نگه می دارد تا اگر تخمک بارور شد امکان لانه گزینی داشته باشد.
به محض رسیدن تخمک به رحم و بارور شدن آن، به لایه درونی رحم متصل میشود (همان لانه گزینی) و به نمو خود ادامه میدهد. از رشد نطفه، بافت جفت به وجود میآید که به جنین کمک میکند از خون مادرش تغذیه کند. هورمون پروژسترون که پایداری حاملگی را تضمین می کند، تراوش میشود.
در هنگامی که نطفه لانه گزینی نمیکند، میزان پروژسترون و استروژن کاهش می یابد که بعد از کاستن این هورمون ها، پوسته درونی رحم ریزش می کند و باعث تراوش پروستاگلاندین ها می شوند. ترشح پروستاگلاندین باعث انقباض رحم و شروع پریود میشود که با شروع خونریزی چرخه قاعدگی مجدد شروع می شود.
پروستاگلاندین ها میتوانند باعث گرفتگی و احساس درد در ناحیه شکمی و یا اسهال در زمان پریود شوند. علاوه بر خونریزی در سیکل پریود، بعضی از بانوان در زمان تخمک گذاری یا آزاد شدن تخمک امکان دارد لکه خون ببینند.
ایا پریود نامنظم خطرناک است؟
وقتی که حد فاصل بین دو دوره پریود متوالی در بانوان یا کمتر از 21 روز و یا بیشتر از ۳۵ روز شود، میتوان گفت که پریود نامنظم رخ داده است. اگر پریود نامنظم به صورت اتفاقی و موردی رخ دهد، میتوان گفت دلایل آن ناشی از عواملی اعم از تغییرات آب و هوایی (در هنگام سفر)، بیماری و یا ضعف جسمانی نسبت داد.
با تکرار این عدم تعادل ایجاد شده در زمان پریود شما ، باید بسته به مشکل پیش آمده حتما با فردی که آگاهی بالا تری نسبت به این مسائل دارند (خصوصا پزشکان متخصص و آگاه به این مسائل) صحبت کنید تا عوامل آن را بررسی کنند.
دختران نوجوانی که تازه وارد این مرحله از زندگیشان میشوند پریود نامنظم امری طبیعی میباشد که معمولا برای رسیدن به زمان های نسبتا مشخص این دوره ماهانه به طور تقریبی دو سال زمان نیاز دارند. همچنین بانوان در موقع شروع یائسگی به علت مواجه شدن با تغییرات هورمونی، طبیعی است که با پریود نامنظم روبرو بشوند.
ایا پریود نامنظم خطرناک است، در پاسخ به این پرسش باید بگوییم پریود نامنظم به طور معمول با بسیاری از علائم دیگر رخ می دهد مانند:
- خونریزی شدید
- خونریزی خفیف
- درد یا گرفتگی شدید
- حالت تهوع یا استفراغ
- خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی و یا بعد از رابطه جنسی
اگر پریود نامنظم یا هر کدام از عوارض جانبی آن را در خود مشاهده نمودید، ضروری است که به پرشکان متخصص و مجرب مراجه کنید.
بنابراین در پاسخ به این پرسش که ایا پریود نامنظم خطرناک است باید گفت در حالت عادی عادتهای ماهانهی نامنظم بحرانی نیستند اما به هر حال، بی نظمی در این سیکل، امکان دارد به احتمال بروز خطر سایر اختلالات بی افزاید، از جمله:
- کم خونی به دلیل فقر آهن: همانطور که میدانید خون حاوی آهن است. اگر فرد دچار پریود شدید یا مکرر شود، ممکن است خون زیادی از دست بدهد و دچار کمبود آهن شود پس موارد خفیف کم خونی میتوانند سبب بروز علائمی نظیر خستگی و ضعف شوند. در موارد حاد تر احتمال دارد منتج به بروز علائمی اعم از سردرد، سرگیجه، تنگی نفس و بالا رفتن ضربان قلب شوند.
- ناباروری: در مواردی پریود نامنظم بخاطر عدم تخمک گذاری است. منظور از عدم تخمک گذاری شرایطی است که بدن تخمکی را آزاد و رها نمیکند که در واقع یعنی فرد در آینده برای باردار شدن با مشکل روبرو خواهد شد.
- پوکی استخوان: استروژن هورمونی میباشد که به پایدار نگه داشتن استخوانها کمک میکند. اگر فرد بصورت عادی تخمک گذاری نکند، به علت کمبود استروژن بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان قرار میگیرد.
- بیماریهای قلبی عروقی: همچنین کمبود استروژن میتواند احتمال خطر گرفتاری به بیماریهای قلبی عروقی را هم در فرد افزایش دهد.
- هیپرپلازی آندومتر: اگر خانمی به مدت طولانی گرفتار پریودهای نامنظم باشد و هیچ روند درمانی را نگذرانده باشد، محتمل است به میزان بیشتری در معرض تهدید هیپرپلازی آندومتر قرار داشته باشد. این شرایط هنگامی رخ میدهد که پوشش رحم به طور غیر عادی ضخیم شود. هیپرپلازی آندومتر باعث ازدیاد خطر مبتلا شدن به سرطان آندومتر، به میزان بسیار زیادی در فرد میشود.
چه زمانی برای پریود نامنظم باید به پزشک متخصص مراجعه کنیم؟
در صورت دیده شدن هر یک از علائم زیر توصیه میشود که به پزشک کنید:
- خونریزی در بین دو پریود
- داشتن خونریزی پس از رابطه جنسی
- خونریزی در دوران بارداری
- تجربه خونریزی پس از یائسگی
- اگر پریود بیش از یک هفته به طول انجامد
- درد شدید در هنگام پریود
- تب
- ترشحات غیر عادی و بد بو
- کاهش و یا افزایش ناگهانی وزن
- رشد غیر طبیعی موها
- ظاهر شدن آکنههای جدید
- خروج ترشحات از پستان
برای فهم و تشخیص، تغییرات و یا رخ داد هر گونه بینظمی در عادت ماهانه بهتر است در چند دوره قاعدگی پشت سر هم موارد زیر را یادداشت کنید:
- مدت خونریزی
- حجم آن
- تعداد تامپون یا پد استفاده شده و علائمی که بروز می کند
- شدت درد
از فواید ثبت نمودن اطلاعات بالا، میتوان به آشنایی با علائم شایع عادت ماهانه خود اشاره کرد که در صورت نیاز میتوانید اطلاعاتی با صحت بالا از عادت ماهیانه خود را در اختیار پزشک متخصص زنان قرار دهید.
آزمایشهای تشخیصی پریود نامنظم
پزشک ابتدا به شما معاینه لگن را پیشنهاد میکند اما درکل بسته به علائمتان، آزمایشهای تشخیصی پریود نامنظم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- آزمایش پاپ اسمیر : به کمک این آزمایش، میتوان از وجود یا عدم وجود عفونت های مختلف یا سلول های سرطانی موجود در ناحیه دهانه رحم مطلع شد.
- سونوگرافی لگن : در سونوگرافی لگن، از رحم، تخمدانها و لگن تصویر برداری میشود.
- آزمایش خون : در آزمایش خون اگر تشخیص بر وجود کم خونی داده شود، مشکلات مربوط به لخته شدن خون و عملکرد تیروئید مورد بررسی بیشتر قرار میگیرد.
- هیستروسکوپی : پزشک از هیستروسکوپی میتواند برای مشاهده درون رحم استفاده کند. در زمان انجام آزمایش هیستروسکوپی، پزشک از یک لوله چراغدار برای دیدن درون رحم و برداشتن پولیپ استفاده میکند.
- بیوپسی آندومتر : اگر پزشک بخواهد وجود مشکلات احتمالی رحم را بررسی کند، ممکن است بیوپسی آندومتر را به بیمار توصیه کند. طی این فراید، پزشک از بافت رحم نمونه برداری میکند تا بتواند آن را در آزمایشگاه تجزیه و تحلیل کند.
- تست بارداری : ممکن است پزشک انجام آزمایش بارداری را توصیه کند، چون ممکن است بارداری عامل عقب افتادن پریود باشد.
- سونوهیستروگرام : آزمایش سونوهیستروگرام که از اقسام سونوگرافی است، حاوی تزریق مایع به رحم میباشد. از این روش برای تصویربرداری از حفره رحم استفاده میشود. سپس پزشک بر اساس اطلاعات بدست آمده از این روش، پولیپ یا فیبروم را تشخیص میدهد.
علائم پریود نامنظم و جوش صورت
معمولا در مرحله آغاز سن بلوغ، پریود، نظم خود را در بدن بانوان پیدا کرده ست. هر زنی مدت زمان هر دوره از عادت ماهانه و تعداد روزهای هر سیکل را به صورت مشخص میداند. به همین دلیل پریود نامنظم یک دختر ۱۳ ساله امکان دارد بخاطر عدم تکامل تغییرات بلوغ باشد که در اینصورت از علائم بیماری خاصی محسوب نمیشود. در ادامه به شایع ترین علائم پریود نامنظم میپردازیم:
- دوره پریود بیشتر از ۳۵ روز یا کمتر از ۲۱ روز و تکرار دوره به همین ترتیب
- کاهش یا افزایش یافتن تعداد روزهای پریود از حالت معمول و تکرار آن به دفعات
- غیر طبیعی بودن خونریزی (کم یا زیاد بودن مقدارخونریزی)
- خارج شدن لختههای خونی بزرگ و غیر عادی از واژن به مقدار زیاد
- برای یک ماه پریود نشدن و تکرار دفعات آن
- درد خیلی زیاد در هنگام پریود و غیر طبیعی بودن آن
توجه کنید که همه دلایل پریود نامنظم گفته شده است که باید با توجه به سوابق فردی هر شخص مورد بررسی قرار گیرد. برای مثال اگر شما بهطور عادی پریودهای دردناک و یا خونریزیهای شدید دارید، این موارد نمیتواند دلایل پریود نامنظم در شما باشد.
این امکان وجود دارد که برای اطمینان بیشتر، شما میتوانید سه ماه پشت سر هم ، زمان اولیه ، پایانی و شرایط قاعدگی خود را بنویسید. درصورت بهم ریختگی نظم دوره ها و عدم رعایت زمان وقوع هر دوره میتوانید مطمئن شوید که به پریود نامنظم دچارشدهاید. برای کسب اطمینان بیشتر شما میتوان از متخصصان ما نیز مشاوره دریافت کنید.
اصلی ترین علت به وجود آمدن آکنهها و جوشها قبل از قاعدگی، تغییراتی میزان هورمون هااست که در بدن اشخاص میتواند رخ دهد تا باعث تشکیل جوش و آکنه در شخص شود. هر خانمی باید این دوره پریودی را طی کند تا فرایندهای تخمکگذاری و ذخیره تخمک به خوبی و به درستی انجام شود.
در زمانهای اولیه شروع پریود میزان استروژن در بدن فرد بالا میرود ولی در زمان های پایانی پریود، هورمون پروژسترون زیادتر میشود. البته قبل از شروع دوره عادت ماهانه فرد دچار کاهش این دو هورمون در بدن میشود و هورمون تستسترون که یک هورمون مردانه است در بدن تولید میشود.
ایجاد آکنه و جوش بر روی پوست میتواند نتیجه زیاد شدن اندازه هورمون مردانه (تستسترون) و اضافه شدن تغییرات پریودهای نامنظم قبلی باشد. هنگامی که در میانه دوره، هورمون محرک غدد ترشح سبوم و چربی (پروژسترون) زیاد شود باعث تورم و التهاب پوست میگردد.
قبل از شروع خونریزی و در زمان آن با افزایش هورمون تستسترون این غدد بیشتر تحریک شده و باعث آزاد شدن بیشتر سبوم تولید شده خواهند گردید. این افزایش سبوم در تعدادی از خانم ها موجب شفافیت بیشتر پوست صورت میگردد و در برخی دیگر نیز ممکن است موجب تولید جوش و آکنه گردد.
از دیگر سو زیاد شدن سطح چربی پوست و بوجود آمدن آکنه ها و جوش ها موجب این می شود که سیستم ایمنی در بدن فرد تحریک شده و برای از بین بردن عوامل تولید جوش فعالیت کنند. این مبارزه باعث ایجاد جوش و التهاب پوست بیشتر نخواهد شد.
البته لازم به ذکر است در کنار هم رخ دادن پریود نامنظم و جوش صورت، جای نگرانی نیست، زیرا با تعادل سطح هورمونها در بدن دیگر خبری از این آسیبها نیست.
برای جلوگیری از جوش دوران پریودی روشهای آسانی برای درمان وجود دارد که در صورت استفاده از این روش های درمان سطح هورمون بدن شما به میزان تعادل خود میرسد و از جمع شدن چربی در زیر پوست نیز جلوگیری میشود. به نکتهای که باید توجه شود این است که اثر این روشهای اشاره شده برای هر شخص متفاوت بوده که باعث بهبودی کامل جوشهای پریودی و یا حتی عدم تاثیر در درمان جوشها و اکنهها میتواند قرارگیرد.
- قرصهای ضدبارداری
- اسپیرونولاکتون
- کاهش وزن
- رعایت بهداشت
- راکوتان
- مصرف آنتیبیوتیک
در خصوص پریود نامنظم و جوش صورت باید گفت روش های درمانی دیگری هم وجود دارد که برای درمان جوش های بسیار شدید بعد از اتمام خونریزی ماهیانه که باقی میمانند استفاده میشود عبارتند از لیزر تراپی، تزریق کورتون و جراحی جوش ها. انجام این روشهای درمانی نیازمند تخصص بالا میباشد که حتما باید زیر نظر پزشک متخصص در این حوزه انجام شود.
پریود نامنظم و بارداری
پریود نامنظم و بارداری، سوالی که ممکن است در ذهن خانم هایی که دارای پریود نامنظم هستند پیش آید این است که آیا در این شرایط بارداری برای آنها ممکن است یا نه. لازم نیست ذهن خود را درگیر این مورد کنید. در شرایط پریود با سیکل نامنظم، بارداری فقط دشوارتر از زمان پریود منظم میگردد.
طبق مطالعات انجام یافته نشان داده شده است زنانی که دوره پریودشان منظم است، 4 برابر نسبت به زنانی که بیش از 10 روز دوره قاعدگی آنها متغیر است باردار میگردند. برخی از زنان با سیکل های نامنظم باید از درمانهای مربوط به باروری استفاده کنند. در گاهی از مواقع، با تغییر نوع و روش زندگی، میتوان سیکلهای نامنظم قبلی را به سیکلهای منظم تغییر داد که در این صورت به باردار شدن خانمها کمک میشود.
آیا پریود نامنظم میتواند باعث نازایی شود؟
یک از اساسی ترین و موثرترین نفش ها در باروری، نداشتن پریود نامنظم است. به طور کلی بی نظمی در پریودی به سه شکل بروز میکند:
- عدم قاعدگی (آمنوره)
- دوره های قاعدگی با فاصله طولانی (اولیگومنوره)
- دوره های طولانی به همراه خون فراوان
اگر دلیل پریود نامنظم، فیبروم رحم و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) Polycystic ovary syndrome باشد، میتواند باعث ناباروری شود. عدم تخمک گذاری و یا تخمک گذاری کم باعث بی نظمی در قاعدگی می شود. از آنجایی که پریود بدن زنان را برای بارداری آماده می کند، پس بی نظمی در آن هم می تواند باعث نازایی شود.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
تنبلی تخمدان (سندرم تخمدان پلی کیستیک) یکی از اختلالات مربوط به هورمونهای زنانه است که میتوان در این قسمت به آن اشاره کرد، میباشد. نام علمی این اختلال نیز سندرم PCOS میباشد. احتمال بروز این اختلال در بانوان باردار نسبت به سایرین بیشتر است.
پریودهای نامنظم و یا طولانی مدت نتیجهی ابتلای یک فرد به این اختلال (تنبلی تخمدان) میباشد که در پی آن هورمون اندروژن (هورمون مردانه) در بدن آنها افزایش یافته و احتمال بارداری در این شرایط کاهش مییابد. پوست چرب ، جوش های چرکی یا همان آکنه ، رشد موهای زائد صورت و بدن و یا ریزش مو از علائم دیگر این سندرم میباشند.
- فیبروم رحمی
فیبروم رحمی به تومورهای غیر سرطانی گفته میشود که در بستر عضلانی رحم احتمال رویش دارند.در این دسته به عنوان شایع ترین مورد میتوان به تومور لگنی فیبروم رحمی در خانم ها اشاره کرد که اندازه آن در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد.
عموما اینگونه است که این تومور ها در زمانی که بانوان امکان حاملگی دارند (سن 20 تا 50) دیده میشوند زیرا در این بازه هورمون استروژن بیشتری در بدن تولید می شود. با توجه به محل رشد و نمو فیبروم رحمی در رحم، میتوان آن را طبقه بندی کرد.
متداول ترین دسته از این فیبروم ها، فیبروم درون عضله رحم یا اینترامورال میباشد. نوع دیگری از فیبروم ها که محل رشد آنها بیرون از رحم بوده و به صورت توده برجسته مشاهده میگردد، که نام این دسته ساب سروزال میباشد. نوع سوم که آخرین دسته از فیبروم ها است از انواع قبلی کمیاب تر میباشد و محل رشد آن داخل حفره رحم است و نام آن را فیبروم زیر مخاطی گویند.
روش های درمان پریود نامنظم
نوع روش درمان پریود نامنظم بستگی به عوامل زیر دارد:
- سلامت عمومی فرد و شرایط جسمانی آن
- علت اختلالات قاعدگی و نوع بیماری های زمینهای
- سابقه باردار شدن و یا برنامه فرد برای بارداری در آینده
با مشخص شدن موارد بالا، یک درمان پریود نامنظم زیر متناسب با شرایط فرد و تشخیص پزشک تجویز میشود:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID)
- مکملهای آهن
- درمان نبود تعادل هورمونی با راههای جایگزینی هورمون
- قرصهای پیشگیری از بارداری
- متفورمین
نکته قابل توجه این است که آسپیرین و محصولاتی که حاوی آسپیرین هستند باعث شدید شدن خونریزی در این دوره میشوند.
روشهای غیر دارویی هم برای درمان پریود نامنظم وجود دارد که عبارتند از:
- کورتاژ : کورتاژ یک عمل سرپایی راحت و سبک محسوب میشود که در آن ابتدا دهانه رحم گشاد شده و سپس بافت جداره رحم براشته میشود. این روش بسیار رایج است و سبب کاهش حجم خون ریزی در پریود میشود.
- جراحی : زمانی که در سیستم باروری، تومور از نوع خوش خیم و یا بدخیم مشاهده شود، از روش جراحی برای برداشتن آن کمک گرفته میشود.
- ابلیشن اندومتر : هنگامی که فرد نسبت به نشانه های مرتبط با پریود نامنظم و در راستای آن به دارو های کم کننده خونریزی پاسخ مناسب و مطلوبی نداده باشد میتواند در این صورت از روش درمانی ابلیشن اندومتر استفاده نماید. طریقه این روش درمانی بدین صورت است که برای کاستن مقدار خونریزی پریود به حداقل ترین حالت ممکن، دیواره بیرونی رحم را تخریب میکنند.
- تکنیکهای رزکسیون : در این روش درمانی دیواره رحم برداشته میشود که این موضوع میتواند عواقبی همانند کاهش یافتن شانس بارداری و غیره در بر داشته باشد. اگر که شما قصد بارداری دارید حتما باید در مورد انتخاب این روش درمانی و قبل از انجام آن، موضوع را با پزشک متخصص در میان بگذارید تا با دریافت مشاوره بهترین تصمیم برای شما اتخاذ شود.
- هیسترکتومی : در این نوع از جراحی رحم ، دهانه رحم و تخمدانها (در صورت الزام) برداشته میشوند. بطور معمول روش هیسترکتومی برای درمانهای تومور و یا فیبروئیدها مورد استفاده قرار می گیرد که از عواقب این عمل میتوان گفت عمل هیسترکتومی باعث یائسگی زودهنگام و همچنین باعث از دست رفتن توانایی دائمی بارداری و فرزندآوری در فرد میشود.
داروهایی که میتواند موجب پریود نامنظم شود
استفاده بعضی از داروها میتواند موجب ایجاد تغییرات بدن فرد مصرف کننده دارو شود. داروهایی که دلیل ایجاد اختلال در چرخه پریود میشوند عبارتند از:
- هورمون درمانی
- داروهای تیروئید
- رقیق کننده خون
- داروهای صرع
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای مربوط به شیمی درمانی
- آسپرین
- ایبوپروفن
در صورت مشاهده شدن مشکلاتی همچون پریود نامنظم حتما با پزشک متخصص در میان بگذارید تا راه درمان پریود نامنظم مناسب، توسط پزشک پیدا شود.
قرص برای قاعدگی نامنظم
در ادامه به انواع قرص برای قاعدگی نامنظم اشاره کردیم:
- NSAID نظیر ناپروکسن و ایبوپروفن که قادر هستند خونریزی و درد را در سیکل قاعدگی کاهش دهند
- مکملهای آهن که برای درمان کم خونی میباشد
- متفورمین، یک داروی خوراکی کاهنده انسولین است که برای دیابت نوع ۲ تجویز میشود. متفورمین میتواند به تخمک گذاری و داشتن دورههای منظم کمک کند.
- درمان عدم تعادل هورمونی با روشهای جایگزینی هورمون (برای مثال مصرف پروژسترون به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز در هر ماه)
- قرصهایی که مانع بارداری میشوند با دوز کم که دارای ترکیباتی از استروژن و پروژسترون است که به بخاطر کم شدن تولید آندروژن، به تنظیم چرخه قاعدگی و سبک شدن پریودها کمک می کند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم در خصوص موارد متعددی از جمله قرص برای قاعدگی نامنظم، پریود نامنظم و بارداری، پریود نامنظم و جوش صورت و درمان پریود نامنظم صحبت کنیم.
طبق گفته های بالا، اگر زمان پریود فرد در 20 الی 21 صورت گیرد ، از 35 روز پیشی بگیرد ، از 7 روز بیشتر شود و یا همراه با درد و خون ریزی شدید باشد، نامنظم خواهد بود. پریود نامنظم می تواند دلایل مختلفی مثل آندومتریوز، فیبروم رحم، استرس، بیماریهای تیروئیدی، سرطان رحم و… داشته باشد و تنها با مصرف دارو در مدت کوتاهی میتوانید مشکل خود را برطرف کنید.
بعضی از نشانه های غیر طبیعی و نامنظم بودن پریود می تواند دلیلی بر تهدید جدی برای سلامت بانوان باشد که در این صورت حتما باید به پزشک مراجعه نمایید، در این راستا مجموعه ما با داشتن پزشکان مجرب و متخصص میتواند در این موضوع کمک حال شما باشند.
باید اشاره کنیم در مواقعی که دچار پریود نامنظم یا به عبارتی عدم تعادل در قاعدگی شدید، باید موضوع را سریعا با پزشک در میان بگذارید تا علت دقیق مشکل پیش آمده را ریشه یابی کنند تا دیگر خطری سلامتی شما را تهدید نکند.
منبع:
https://maryamhospital.ir/factors-that-cause-irregular-menstruation/
https://www.homeca.ir/mag/healthy-life/sexual-health/irregular-menstruation