ویروس HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) نام گروهی با بیش از 100 ویروس مرتبط است که حدود 40 مورد از آنها می توانند ناحیه تناسلی را آلوده کنند. HPV بعد از کلامیدیا، دومین عفونت شایع جنسی و شایعترین عفونت مقاربتی در سطح جهان است. زنان و مردان هر دو در معرض خطر عفونت HPV و عوارض بهداشتی ناشی از آنها هستند. این ویروس به راحتی به شریک جنسی و خانواده منتقل شده و همچنین می تواند موجب سرطان دهانه رحم در بانوان شود.
شما می توانید از طریق تلفن های تماس موجود در سایت با کلینیک دکتر روشن تماس حاصل نمایید و از مشاوره های رایگان بهترین متخصصین زنان و زایمان در جهت اطمینان خاطر یافتن سریعتر از شرایطتتان تا زمان مراجعه به کلینیک استفاده نمایید.
HPV چگونه منتقل می شود؟
فهرست مطالب
HPV یک عفونت منتقل شده از راه مقاربت است – به این معنی که از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعد و دهان منتشر می شود. HPV همچنین از طریق تماس طولانی مدت پوست با پوست، به راحتی منتقل خواهد شد. یعنی ویروس HPV می تواند در هنگام رابطه جنسی غیر نفوذی مانند تماس دستی با دستگاه تناسلی هم منتقل شود. بنابراین حتی بدون داشتن رابطه جنسی و از طریق پوست، ممکن است به ویروس HPV مبتلا شوید.
عفونت های HPV اغلب حتی اگر ویروس فعال باشد هیچ علائمی قابل مشاهده ندارند. به همین دلیل، حتی بدون علائم قابل مشاهده، عفونت های HPV هنوز بسیار مسری هستند. وقتی عفونت HPV غیرفعال یا خاموش باشد، نمی تواند شیوع یابد. با این حال از آنجا که عفونت های HPV حتی در حین فعال بودن هیچ علامتی ندارند، تشخیص فعال بودن یا نبودن ویروس غالباً غیرممکن است.
آیا ویروس HPV خطرناک است؟
HPV معمولاً هیچ علائمی را نشان نمی دهد
حدود 80٪ افراد در طول زندگی خود به HPV آلوده می شوند. بیشتر عفونت های HPV هیچ علامتی ندارند و خود به خود و بدون هیچ درمانی با تزریق واکسن گارداسیل و به کمک سیستم ایمنی بدن از بین می روند. با این حال، برخی از انواع HPV با زگیل های تناسلی (HPV کم خطر) و سرطان (HPV با خطر بالا) مرتبط هستند.
ویروس HPV و سرطان
انواع پرخطر ویروس HPV علت اصلی تعدادی از سرطان های آنوژنیتال (ناحیه تناسلی)، دهان یا حتی گلو است. بیشتر سرطان هایی که در نتیجه HPV ایجاد می شوند، ناشی از دو نوع HPV پر خطر یعنی 16 و 18 هستند. نوع اصلی سرطان مرتبط با HPV، سرطان دهانه رحم است.
ویروس HPV و سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم زمانی اتفاق می افتد که انواع پر خطر HPV باعث تغییرات غیرطبیعی در سلول های دهانه رحم شده و سپس به سلول های پیش سرطانی تبدیل می شوند. انواع پرخطر HPV بیش از 90٪ موارد سرطان دهانه رحم را در سراسر جهان ایجاد می کنند. انواع 16 و 18 تقریباً 70٪ موارد ابتلا به سرطان را به عهده دارد.
سرطان های دیگری که می توانند به دلیل ویروس HPV پرخطر ایجاد شوند عبارتند از:
- سرطان ولو (69٪ مرتبط با HPV)
- سرطان واژن (75٪ با HPV مرتبط است)
- سرطان آلت تناسلی مرد (63٪ مرتبط با HPV)
- سرطان مقعد (91٪ مرتبط با HPV)
- سرطان دهان و گلو (70٪ با HPV مرتبط است)
HPV و زگیل های تناسلی
انواع کم خطر ویروس HPV ممکن است به زگیل تبدیل شوند. از جمله زگیل های تناسلی که ممکن است باعث ناراحتی شوند اما به طور معمول هیچ درد و یا مشکلات سلامتی طولانی مدت ایجاد نمی کنند. بیشترین زگیل های تناسلی به علت HPV نوع 6 و 11 ایجاد می شوند. HPV کم خطر به راحتی در حین رابطه جنسی پخش می شود و حدود 75٪ از کسانی که شریک جنسی آنها دارای زگیل تناسلی است بعد از تماس تناسلی به این ویروس مبتلا می شوند.
ویروس HPV چه مدت ماندگار است؟
این ویروس ممکن است حداقل 2 سال یا بیشتر طول بکشد. بیشتر افراد آلوده به HPV نمی دانند که به آن مبتلا هستند، زیرا اکثر گونه ها هیچ علائمی ندارند و عفونت به طور طبیعی از بین می رود. با این حال از آنجا که بیش از 100 نوع مختلف HPV وجود دارد، مدت مشخصی برای خلاص شدن بدن از عفونت وجود ندارد. از بین رفتن HPV وابسته به سیستم ایمنی بدن است و اگر سیستم ایمنی همکاری نکند و ویروس از نوع پرخطر باشد، این ویروس از بین رفتنی نیست.
همچنین عوارض ناشی از HPV ممکن است سال ها طول بکشد و به زگیل های تناسلی یا سرطان تبدیل شود. برخی از انواع HPV که باعث زگیل تناسلی می شوند ممکن است سال ها در بدن خفته باشند. تغییرات غیر عادی و آسیب به سلول های دهانه رحم در نتیجه عفونت HPV پرخطر، می تواند در طول سال ها به سرطان دهانه رحم تبدیل شود، بنابراین مهم است که به طور منظم غربالگری های دهانه رحم مثل انجام تست پاپ اسمیر و تست HPV توسط بهترین دکتر زنان در تهران انجام شود تا سریعا متوجه وجود این ویروس شوید.
درمان ویروس HPV
ویروس HPV به خودی خود درمانی ندارد و سیستم ایمنی بدن باید آن را از بین ببرد. یعنی عفونت های HPV بدون علائم، بیشتر آنها در طی یک سال برطرف می شوند اما اگر این ویروس منجر به ایجاد زگیل تناسلی شده باشد، متخصص زنان می تواند به شما در درمان زگیل های تناسلی قابل مشاهده با کرایوتراپی (یخ زدن زگیل ها) یا برخی از لوسیون ها یا کرم های ضد ویروسی کمک کند.
در صورت عدم موفقیت و زگیل های شدید با لیزر درمانی زگیل ها برداشته می شود. این روش درمانی فقط می تواند زگیل های قابل مشاهده را درمان کند. زگیل های بعدی حتی پس از درمان نیز می توانند دوباره ظاهر شوند.
جلوگیری از ابتلا به ویروس HPV
- واکسن HPV
واکسن گارداسیل یک واکسن HPV است که از انواع HPV 6 ، 11 ، 16 ، 18 ، 31 ، 33 ، 45 ، 52 و 58 محافظت می کند. انواع 6 و 11 بیشتر موارد مربوط به HPV و زگیل تناسلی هستند و انواع 16 و 18 باعث سرطان های مربوط به HPV می شوند.
- استفاده از کاندوم
استفاده از محافظ هنگام داشتن رابطه جنسی احتمال انتقال عفونت های آمیزشی از جمله HPV را کاهش می دهد. با این حال از آنجا که ویروس HPV از طریق تماس پوست به پوست نیز قابل انتقال است، استفاده از کاندوم نمی تواند محافظت از شما را در برابر آلودگی تضمین کند.
- آزمایش منظم و غربالگری دهانه رحم
انجام آزمایش پاپ اسمیر و تست HPV موجب می شود در صورت مشاهده هرگونه مورد مشکوک، سریعا درمان شما صورت گیرد.
زنان باید به طور مرتب غربالگری های دهانه رحم انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که هرگونه تغییرات سلولی غیرطبیعی در دهانه رحم قبل از تبدیل شدن آنها به سرطان قابل تشخیص و حذف است.