رازهای ایجاد دمل چرکی در ناحیه تناسلی+خطرات جوش تناسلی چیست؟

تعداد زیادی از خانم‌ها و آقایان از وجود دمل چرکی در ناحیه تناسلی یا جوش‌های زیرپوستی در این قسمت و اطراف آن گله دارند. ایجاد جوش سر سفید در ناحیه تناسلی خانم‌ها اغلب سبب نگرانی می‌شود؛ در حالی که در اغلب موارد خطرناک نیست. البته برخی از جوش‌ها و دمل‌های چرکی تناسلی، متناسب با دلیل ایجاد آن‌ها، می‌توانند به خطرات هولناکی همچون التهابات پوستی، عفونت‌های جنسی مانند سوزاک، سرایت عفونت به سایر اندام‌های بدن، عفونت قلب و مغز و اضطراب و افسردگی شدید منجر شوند. بنابراین، در صورتی که دمل در ناحیه تناسلی زنان پس از مدت کوتاهی برطرف نشود، لازم است که علت ایجاد آن را از یک دکتر زنان خوب در تهران جویا شوید. ما در این مقاله، به توضیح تمام نکاتی که باید درباره دمل تناسلی زنان بدانید، پرداخته‌ایم تا شما بتوانید با آگاهی و اطلاعات بیشتر، از شر این مشکل خلاص شوید.

دمل چرکی در ناحیه تناسلی

 

دمل چرکی  تناسلی چیست و در زنان و مردان به چه صورت است؟

بسیاری از خانم‌ها از متخصص زنان می‌پرسند که دمل تناسلی چیست. در پاسخ به این دسته از افراد باید بگوییم که دمل یک نوع برجستگی پر از عفونت است که با درد شدید همراه می‌شود. دلیل اصلی این مشکل یک نوع باکتری به نام استافیلوکوکوس است که روی نواحی مختلف پوست قرار دارد. این دسته از باکتری‌ها سبب به‌وجود آمدن عفونت و حتی ورم در غدد چربی می‌شوند. بد نیست بدانید که عفونت‌های قارچی نیز ممکن است سبب به وجود آمدن دمل تناسلی زنان شوند.

دمل چرکی تناسلی از جمله جوش‌های رایج این ناحیه است که انواع مختلفی دارد. در هر قسمت از پوست که منافذی وجود داشته باشد، احتمال به‌وجود آمدن جوش نیز وجود دارد. به‌وجود آمدن دمل چرکی تناسلی یک مسئله عادی و رایج است و ممکن است برای تمام افراد با سبک گوناگون زندگی رخ دهد. با این حال، کمتر عضوی به‌اندازه اندام تناسلی در بدن زنان حساس و آسیب‌پذیر است؛ به همین دلیل، شناخت نوع و خصوصیات جوش‌های تناسلی اهمیت فراوانی دارد و از حساسیت بالایی برخوردار است.  دمل تناسلی زنان و مردان هنگامی به وجود می‌آید که منافذ پوست دچار انسداد و گرفتگی شده باشند. در حقیقت ترکیب انواع باکتری‌ها، چربی پوست و همچنین سلول‌های مرده سبب به‌وجود آمدن دمل و جوش‌های زیرپوستی در ناحیه تناسلی می‌شوند.

از بارزترین مشخصات دمل در ناحیه تناسلی زنان می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • چرکین و عفونی
  • رنگ سفید و زرد
  • دردناک بودن و حساس بودن به لمس
  • مانند یک برآمدگی بسیار سفت دیده می‌شوند

مهم‌ترین دلایل ایجاد دمل چرکی در ناحیه تناسلی

در برخی مواقع جوش و دمل در ناحیه تناسلی زنان دلیل قطعی و مشخصی ندارد. همین مسئله موجب به حساس و دشوار بودن تشخیص علت این مشکل می‌شود که در نتیجه به چالش‌برانگیز شدن راهکار درمانی آن منجر می‌شود. احتمالات متنوعی وجود دارد که ممکن است منجر به ایجاد دمل چرکی تناسلی زنان شود. مهم‌ترین دلایل دمل چرکی در قسمت تناسلی به شرح زیر است.

سوختگی ژیلت یا تیغ

سوختگی ژیلت یا تیغ در قسمت‌هایی که مو تراشیده می‌شود اتفاق می‌افتد. این مسئله سبب تحریک و قرمز شدن پوست می‌شود. همچنین احتمال دارد بریدگی‌های سطحی و بسیار کمی نیز رخ دهد. زمانی که پوست آسیب‌دیده بهتر شود، بر سایر قسمت‌های ناحیه تناسلی، برآمدگی‌های عفونی مشاهده می‌شود که در بخش زیرین آن‌ها مو محبوس‌شده وجود دارد. دی حقیقت، از اصلی‌ترین دلایل ایجاد جوش تناسلی، موهایی هستند که به‌صورت وارونه و زیر پوست رشد می‌کنند. دمل‌هایی که در اثر سوختگی تیغ ایجاد شده‌اند، معمولاً به‌تدریج به‌صورت خودکار رفع می‌شوند. برای درمان آسان و سریع‌تر از لوسیون ساخته شده با جوی دو سر استفاده کنید. سعی کنید هر نوبت پس از شیو موهای ناحیه تناسلی خود، برای مرطوب کردن پوست از لوسیون‌های مخصوص استفاده نمایید.

درماتیت تماسی

برخی از دمل و جوش‌های تناسلی زنان در اثر درماتیت تناسلی به‌وجود می‌آیند. این مسئله به دلیل حساسیت و واکنش به تماس‌های پوستی اتفاق می‌افتد. بد نیست بدانید که درماتیت تماسی تناسلی به همراه آلرژی و واکنش رخ می‌دهد. در ادامه به عوامل ایجادکننده آن اشاره شده است:

  • تماس با انواع مواد شوینده، صابون‌های معطر و شوینده‌های قوی حاوی مواد شیمیایی
  • استفاده از انواع پودر، لوسیون، انواع عطرها، مواد خوشبو کننده، دستمال مرطوب و ژنیتال در ناحیه تناسلی
  • برخی از پدهای بهداشتی و همچنین تامپون‌ها
  • دوش واژینال
  • شرایط محیطی مانند رطوبت یا خشکی زیاد
  • ژنتیک
  • عفونت قارچی و باکتریایی
  • استفاده از تحریک‌کننده‌های جنسی، روان‌کننده‌های واژن، انواع کاندوم و همچنین اسپرم‌کش‌ها
  • استرس و عوامل روانی
  • استفاده از انواع داروهای موضعی بدون نسخه پزشک متخصص
  • برخی مواد شوینده مخصوص لباس
  • ترشحات ناحیه واژن
  • بی‌اختیاری ادرار و مدفوع
  • مایع منی

فولیکولیت

دمل چرکی تناسلی ممکن است در اثر عفونت فولیکول مو به علت فعالیت گسترده باکتری‌های مضر نیز ایجاد شود. اصلاح موهای قسمت تناسلی، از مهم‌ترین علل فولیکولیت می‌باشد. زمانی که موها قصد بیرون آمدن از فولیکول را دارند، به درون پوست بازگشته و سبب تحریک آن و ایجاد جوش خواهند شد. در بعضی مواقع، مو مجدد به درون پوست باز می‌گردد. علاوه بر جوش و دمل تناسلی، برخورد تیغ یا ژیلت کند با پوست حساس ناحیه تناسلی ممکن است سبب به‌وجود آمدن مشکلات زیر نیز شود:

  • سوختگی تیغ
  • التهاب و عفونت
  • خراشیدگی و زخم
  • تاول‌
  • ضایعات و مشکلات پوستی

هیدرآدنیت عفونی

به هیدرآدنیت چرکی، آکنه اینورسا نیز گفته می‌شود که یکی دیگر از علل دمل در ناحیه تناسلی زنان است. هیدرآدنیت چرکی از جمله بیماری‌های مزمن و طولانی مرتبط با غدد تعریق به شمار می‌رود. این مشکل سبب ابتلا به انواع ضایعات پوستی مانند جوش و دمل شکل در بخش تناسلی و حتی زیر بغل نیز می‌شوند. توجه کنید که دلیل مشخص و قطعی برای این بیماری التهابی بیان نشده است. همچنین هیدرآدنیت چرکی درمان قطعی ندارد و تنها می‌توان با کمکی برخی از شیوه‌های درمانی آن را کنترل کرد.

مولوسکوم کنتاژیوزوم

مولوسکوم کنتاژیوزوم از دیگر علل دمل در ناحیه تناسلی زنان است که به نام زگیل آبکی نیز شناخته شده است. این عارضه یک نوع عفونت ویروسی می‌باشد که ممکن است سبب به‌وجود آمدن جوش در قسمت‌های گوناگون بدن، مانند ناحیه تناسلی شود. در بیشتر مواقع این مشکل نیاز به درمان خاصی نیاز ندارد با این حال، مصرف برخی از داروهای خوراکی یا حتی استفاده از داروهای موضعی به مدیریت بهتر علائم این بیماری کمک بزرگی می‌کند. در صورتی که مدام به این مشکل دچار می‌شوید و دمل‌های چرکی را به‌صورت پراکنده در اندام تناسلی خود مشاهده می‌کنید، باید برای درمان آن علت آن را جویا شوید. پزشک نیز راهکارهای مناسب را ارائه خواهد داد یا در صورت نیاز، می‌تواند دمل‌های تناسلی را با کمک تجهیزات مخصوص حذف می‌کند.

اختلال در هورمون‌های زنانه

بیشتر خانم‌هایی که با مشکلات قاعدگی همچون تاخیر در دوره‌های پریودی مواجه هستند، اغلب به علت تاثیرات نادرست و غیراصولی هورمون زنانه پروژسترون، درگیر انواع جوش و دمل چرکی در بخش تناسلی و حتی سایر قسمت‌های بدن می‌شوند.

واکنش‌های آلرژیک

از دیگر علل تشدیدکننده دمل ناحیه تناسلی و همچنین جوش‌های زیر پوستی در این قسمت، آلرژی موضعی یا حتی سیستمیک است. در این شرایط به غیر از جوش و دمل چرکی در ناحیه تناسلی، اغلب قرمزی، احساس خارش و تورم نیز در این قسمت وجود دارد. به‌منظور درمان این مشکل باید تا حد ممکن عامل آلرژی‌زا را کنترل کرد و از آن‌ها دوری کرد. مصرف انواع آنتی‌بیوتیک‌های موضعی یا حتی خوراکی زیر نظر پزشک متخصص ممکن است مؤثر باشد.

رژیم غذایی

برخی از مواد خوراکی از جمله سس مایونز، تخم مرغ، انواع شکلات‌ها و… می‌توانند سبب به‌وجود آمدن جوش و دمل تناسلی زنان یا حتی جوش‌های زیرپوستی در این ناحیه شوند. در این مواقع، بیماران آرام آرام متوجه می‌شوند که مصرف بعضی از مواد خوراکی خاص سبب حاد شدن دمل در ناحیه تناسلی می‌شود. بنابراین اگر علت ایجاد مداوم دمل تناسلی، رژیم غذایی نامناسب باشد، بهترین راهکار درمانی خودداری از مصرف خوراکی‌های مشکل‌زا است.

تماس با دکتر متخصص زنان
برای درمان دمل چرکی در ناحیه تناسلی با ما در ارتباط باشید

چه افرادی بیشتر در معرض خطر دمل چرکی تناسلی قرار دارند؟

درست است که ایجاد جوش در ناحیه تناسلی ممکن است برای همه پیش بی‌‌آید و در اغلب مواقع جای نگرانی وجود ندارد؛ اما طبیعتاً برخی از افراد بیشتر از سایر افراد با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند. ناحیه تناسلی بسیار حساس است و بیش از سایر اندام‌های بدن به مراقبت و توجه ویژه نیاز دارد. در ادامه توضیح می‌دهیم که کدام افراد در معرض ابتلا به دمل و انواع جوش‌های تناسلی قرار دارند:

  • اشخاصی که نسبت به بهداشت فردی خود بی‌توجه هستند و مرتب استحمام نمی‌کنند
  • کسانی که در شهرهایی با آب و هوای مرطوب سکونت دارند.
  • افرادی که پوست بسیار چربی دارند
  • کسانی که لباس‌ زیر بی‌کیفیت و ناپاکیزه استفاده می‌کنند
  • کسانی که موهای ناحیه تناسلی خود را با ژیلت یا تیغ می‌تراشند
  • افرادی که مقدار زیادی اضافه وزن دارند
  • افرادی که اغلب به اختلالات شدید هورمونی دچار هستند
  • کسانی که به دیابت مبتلا هستند
  • کسانی که لباس‌های زیر چسبان و تنگ می‌پوشند

خطرناک‌ترین عوامل ایجادکننده دمل چرکی تناسلی چیست؟

در اغلب مواقع نمی‌توان علت دمل تناسلی را به‌شکل قطعی مشخص کرد و این کار فقط از پس پزشک برمی‌آید. همان‌طور که می‌دانید. هر نوع مشکل در ناحیه پوست از جمله بریدگی، زخم و حتی خراش، اگر در معرض آلودگی باکتری‌ها و میکروب‌ها قرار بگیرد، به‌احتمال زیادی به دمل و آکنه تبدیل شود. امکان دارد که هر شخصی در ناحیه تناسلی دمل چرکی کشاله ران را مشاهده کند. با این حال اشخاص درگیر با بیماری‌های خاص یا کسانی که داروهای مخصوصی را مصرف می‌کنند، به دلیل ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن نسبت به افراد عادی بیشتر در برابر این عارضه قرار دارند. در برخی موارد، دمل و جوش‌های عفونی تناسلی خبر از یک بیماری یا مشکل جدی می‌دهد. به همین دلیل است که تاکید می‌کنیم در صورت رفع نشدن دمل‌ها حتماً به پزشک زنان مراجعه کنید. از جمله بیماری‌هایی که ممکن است منجر به ایجاد دمل چرکی تناسلی شوند، می‌توان به بیماری‌های زیر اشاره کرد:

دیابت

با افزایش قند خون، احتمال ایجاد دمل‌های چرکی در سراسر بدن افزایش پیدا می‌کند. همچنین این بیماری باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود و منجر می‌شود که بدن نتواند در برابر کوچک‌ترین آلودگی‌ها و عفونت‌ها مقابله کند. همچنین افرادی که دیابت و اضافه دارند، به‌دلیل وجود چین و چروک‌ پوستی، بیشتر در معرض ابتلا به دمل‌های چرکی تناسلی قرار دارند

 نارسایی کلیوی

زمانی که فرد به بیماری‌های نارسایی کلیوی مبتلا می‌شود، سموم در بدن به‌خوبی دفع نمی‌شوند و در بدن تجمع می‌کنند. سموم و مواد زائد در خون تجمع می‌کنند و باعث بروز التهاب و ایجاد دمل‌های تناسلی می‌شوند. علاوه بر این، نارسایی کلیوی بی‌شک هورمون‌های زنانه یا مردانه را مختل می‌کند و ایجاد همین اختلال برای ایجاد مداوم دمل‌های چرکی کافی است. نارسایی کلیوی می‌تواند به دیابت نیز منجر شود که خود دلیلی دیگر در ایجاد دمل تناسلی است.

 هیپوگاماگلوبولینمی

در صورت ابتلا به این بیماری، سطح ایمونوگلوبولین‌های در خون به‌مقدار زیادی کاهش پیدا می‌کند و خطر ابتلا به عفونت‌ها و ایجاد زخم‌ها و دمل‌های عفونی در اندام‌های مختلف بدن از جمله اندام تناسلی را افزایش می‌دهد. این بیماری سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند و بیش از پیش عفونت‌های باکتریایی را در بدن توزیع می‌کند. بدن نیز ممکن است در مقابل این بیماری واکنش التهابی شدیدی نشان دهد و منجر شود که در ناحیه تناسلی خود تعداد زیادی از دمل‌های چرکی را مشاهده کنید

کورتیزون و شیمی‌درمانی

در حقیقت هیچ نوع سرطانی به‌طور مستقیم در ایجاد دمل‌ چرکی تناسلی نقشی ندارند. کورتیزون، ماده‌ای است که برای شیمی‌درمانی بیماران مبتلا به سرطان استفاده می‌شود. این ماده سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کند و مانع تولید آنتی‌بادی در بدن می‌شود. با کاهش سطح آنتی‌بادی، بدن در وضعیت شیمی‌درمانی شدیداً ضعیف می‌شود و ریسک ایجاد دمل‌های چرکی در سراسر بدن افزایش می‌یابد. علاوه بر این، شیمی‌درمانی در هورمون‌ها نیز تاثیر ایجاد می‌کند. بنابراین اگر فردی که با شیمی‌درمانی سرطان را پشت سر گذاشته است دچار دمل تناسلی شود، احتمالاً تاثیرات به‌جا مانده کورتیزون است.

آیا ترکاندن دمل چرکی تناسلی خطرناک است؟

بهتر است تا حد امکان از ترکاندن دمل‌های چرکی در ناحیه تناسلی خودداری کنید. این مسئله سبب رشد و پراکنده شدن باکتری‌های مضر و تشدید عفونت می‌شود. علاوه بر این قسمت‌های تناسلی زنان از حساسیت بالایی برخوردار هستند و به آسانی تحریک می‌شوند. تحرک قسمت‌های تناسلی، عوارض بیشتری را به همراه دارد. در صورتی که دمل ناحیه تناسلی، حاوی عفونت و چرک باشند، پس از چند روز تا دچار تورم می‌شوند و ترکاندن آن با درد بسیار شدید همراه است که منجر به ایجاد زخم عفونی می‌شود

بزرگ شدن دمل تناسلی زنان، درد شدیدی را به همراه دارد. تا حد ممکن از دستکاری و فشار دادن دمل چرکی در ناحیه تناسلی پرهیز کنید. به‌جای این‌که سعی کنید با ترکاندن و کندن دمل آن را حذف کنید، به متخصص باتجربه مراجعه کنید تا مواد چرکی درون دمل از راه تخصصی و بدون ایجاد هر گونه عفونت خالی شوند.

شیوه‌های درمانی دمل چرکی در ناحیه تناسلی

بهترین شیوه به منظور درمان جوش و دمل تناسلی زنان، انجام ندادن درمان خودسرانه است! عدم دستکاری این دمل‌ها از تشدید عفونت آن پیشگیری می‌کند. اغلب دمل‌ها با توجه به علل ایجاد، بدون درمان خاصی پس از مدتی از بین می‌روند. در صورتی که پس از مدتی رفع نشدند یا حتی بیشتر و بزرگ‌تر شدند، بهترین کار مراجعه به یک پزشک زنان است. دمل تناسلی که در اثر درماتیت تماسی ایجاد شده را می‌توان با مصرف داروهای موضعی برطرف کرد. همچنین استفاده از آنتی‌هیستامین در برطرف شدن آلرژی‌های شدید پوستی تاثیر قابل توجهی دارد. تاکید می‌کنیم که هیچ درمان خانگی و تخصصی را بدون مشورت پزشک امتحان نکنید تا در روند درمان تخصصی اختلال ایجاد نشود.

در صورتی که به درماتیت تماسی مبتلا هستید، پیش از هر چیز دلیل آن را بیابید. در اصل با پیدا کردن دلیل این بیماری می‌توانید از علل محرک آن پرهیز نمایید. به منظور شناخت بهتر و سریع‌تر عامل تحریک‌کننده، مصرف کلیه محصولاتی که با قسمت تناسلی در ارتباط است را متوقف کنید. پس از این، هر یک از این محصولات را به صورت تنها و جداگانه برای چند روز متوالی مصرف کنید، تا متوجه شوید کدام یک از آن‌ها دلیل به‌وجود آمدن این مشکل است.

دمل چرکی تناسلی دختران جوان نشانه چیست؟

دمل تناسلی به‌ویژه در سنین نوجوانی امری رایج است و اغلب در دختران جوان مشاهده می‌شود و هیچ ارتباطی به رابطه جنسی یا بیماری‌های مقاربتی ندارد. این مشکل در دختران و پسران جوانی که به هیچ عنوان فعالیت جنسی نداشته‌اند نیز مشاهده شده است. جوش و همچنین دمل تناسلی در آقایان نیز کم و بیش مشاهده می‌شود، اما نشانه‌های آن بسیار کمتر از زنان است. دمل چرکی و جوش سر سفید در قسمت تناسلی خانم‌ها نسبت به آقایان رایج‌تر است و اغلب در اثر شیوه نادرست اصلاح و تیغ زدن اتفاق می‌افتد.

برآمدگی جوش و دمل در قسمت تناسلی یا دمل و جوش‌های زیر پوستی در قسمت تناسلی در برخی مواقع می‌تواند بسیار حاد و جدی باشد. همچنین این عارضه‌ها ممکن است سبب ترشحات چرکی شدید شوند و با درد زیادی همراه باشند. استفاده از راهکارهای درمانی پزشکی به‌منظور رفع دمل چرکی در اندام تناسلی بسیار نادر است. در اکثر مواقع این دمل‌ها به تنهایی و بدون دخالت بیمار پس از گذشت چند روز برطرف می‌شوند. مهم‌ترین نکته‌ای که باید مورد توجه قرار دهید، این است که از خاراندن و حتی فشار دادن این دمل‌های چرکی به‌طور جدی پرهیز کنید.

شناخت علل احتمالی این دمل‌های چرکی عالی‌ترین شیوه به‌منظور پیشگیری از رشد دوباره آن‌ها است. به منظور کاهش ریسک دمل در ناحیه تناسلی زنان، می‌توانید اقداماتی را انجام دهید که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • استفاده از انواع داروهای شایع از جمله بنزوئیل‌پراکسید، داروهای اکسفولیانت و همچنین داروهای اسید سالیسیلیک (به‌علت حساسیت ناحیه تناسلی، باید این داروها را با تجویز پزشک و با دقت مصرف کنید)
  • دوری کردن از محیط‌های مرطوب
  • کاهش فعالیت‌هایی که سبب تعریق زیاد می‌شوند.
  • استفاده از البسه گشاد و عدم پوشیدن لباس‌های چسبان و بسیار تنگ که اصطکاک ایجاد می‌کنند
  • استحمام مناسب و منظم
  • پرهیز از مالیدن یا حتی لمس کردن ناحیه صدمه دیده
  • تعویض ملحفه و همچنین لباس‌های زیر به صورت منظم

توجه کنید که قسمت اطراف دستگاه تناسلی از حساسیت بالایی برخوردار بوده و به همین علت می‌بایست این داروها را با احتیاط فراوان مصرف نمایید.

سخن پایانی

دمل از جمله عارضه‌های پوستی در زنان و مردان می‌باشد که ممکن است در قسمت‌های مختلف بدن از جمله ناحیه تناسلی ایجاد شود. دمل چرکی در ناحیه تناسلی علل متنوعی دارد که در این مقاله مهم‌ترین آن‌ها را بیان کردیم. اگر دمل چرکی تناسلی پس از مدتی رفع نشد، احتمال دارد که ناشی از بیماری‌های کلیوی، دیابت، نوسانات هورمونی و عوامل آلرژیک باشد که توسط پزشک باید تشخیص داده شود. در صورتی که خودتان یا یکی از عزیزان‌تان از دمل چرکی در قسمت تناسلی رنج می‌برید و پس از گذشت چند روز نه تنها برطرف نشده، بلکه شدت آن بیشتر هم شده است، حتما در اولین فرصت برای معاینه و درمان به کلینیک درمانی ما که به مطمئن‌ترین فوق تخصصان و پیشرفته‌ترین ابزارها مجهز است مراجعه کنید. ما در این مطلب سعی کردیم شما را با مهم‌ترین علت دمل تناسلی زنان، شیوه‌های درمان دمل در ناحیه تناسلی زنان و روش‌های پیشگیری از آن آشنا کنیم.