علت کم شدن خون قاعدگی

علت کم شدن خون قاعدگی؛ علل ساده‌ای چون استرس، بارداری و مسائل حادی مثل سندرم تخمدان پلی کیستیک، تنگی دهانه رحم و پیش یائسگی

در حالی که کم شدن خونریزی قاعدگی از حد معمول لزوماً دلیلی برای هشدار نیست، با این حال نباید تغییر در خونریزی را نادیده گرفت. سیکل خود را به مدت چند ماه پیگیری کنید و اگر به حالت عادی خود بازنگشت، با یک متخصص زنان و زایمان در خصوص علت کم شدن خون قاعدگی قرار ملاقات بگذارید. در صورت لزوم متخصص به شما سریع ترین روش باز شدن قاعدگی و رویکردهای مراقبتی را ارائه خواهد کرد.

علت کم شدن خون قاعدگی

اهمیت بررسی علت کم شدن خون قاعدگی

فاکتورهای متنوعی می توانند میزان خونریزی ناشی از قاعدگی فرد را تغییر داده و میزان پریودی این افراد را به شکل غیرطبیعی کاهش دهند. برخی از طبیعی‌ترین موارد علت کم شدن خون قاعدگی شامل وزن فرد، ورزش و فعالیت‌های فیزیکی و استرس و اضطراب فرد خواهد بود که همگی قادرند منجر به کاهش خونریزی قاعدگی شوند و از همین رو آگاهی از این دلایل تاحدودی کمک کننده خواهد بود.

پریودهایی که میزان خونریزی کمتری نسبت به حالت عادی دارند، به طور معمول عاملی برای نگرانی فرد نیستند. گاهی افراد متوجه این خواهند شد که میزان خونریزی ناشی از قاعدگی آنها ماه به ماه متفاوت بوده و در برخی ماه ها باین خونریزی به مراتب کمتر از ماه های دیگر هستند.

در برخی موارد، علت کم شدن خون قاعدگی ممکن است به عواملی چون استرس فرد یا کم شدن وزن خواهد بود. به علاوه عوامل دیگری چون حاملگی فرد یا اختلالات مرتبط با هورمون را نشان می‌دهد.

از سوی دیگر، احتمالاً فرد در یک دوره پریود خود شاهد لکه بینی یا ترشحات رنگی باشد که به اشتباه آن را قاعدگی سبک تلقی کند.

به منظور شناسایی برخی از محتمل ترین علت کم شدن خون قاعدگی، نحوه شناسایی آنها و زمان تماس با پزشک، می‌توانید با ما همراه باشید.

علت کم شدن خون قاعدگی شامل چه مواردی است؟

میزان خونریزی ناشی از قاعدگی هر فرد به عوامل شخصی بستگی دارد. طبیعی است که میزان خونریزی هر فردی به طور ماهانه و در طول زمان تغییر کند. مثلا احتمال آن وجود دارد که پریود یک شخص با افزایش سن وی بیشتر یا کمتر از قبل شود.

برخی از موارد مرتبط با علت کم شدن خون قاعدگی شامل موارد زیر است:

  • سن

میزان خونریزی ناشی از قاعدگی هر فرد ممکن است در طول زندگی وی متغییر باشد. مثلاً با شروع پریود فرد برای نخستین بار ممکن است فرد خونریزی کمتری را تجربه کرده و صرفاً شاهد لکه بینی جزئی باشد. زمانی که شخصی سنین20 و 30 خود را سپری می‌کند، خونریزی پریودی فرد منظم تر خواهد بود.

وقتی فرد در سنین 30 و 40 سالگی خود است، احتمالاً وی دوره‌های پریودی با خونریزی شدیدتر و بازه زمانی کوتاه تر را تجربه کنند. از سوی دیگر ممکن است فردی برای چند ماه دچار توقف خونریزی پریودی شده و سپس خونریزی‌های شدیدتری را تجربه کند. توجه به این نکته ضروری است که میزان پریود فرد در طول دوران یائسگی بسیار نامنظم تر و سبک تر بود.

  • عدم تخمک گذاری در چرخه قاعدگی فرد

گاهی، علت کم شدن خون قاعدگی فرد می‌تواند به دلیل عدم آزادسازی تخمک توسط تخمدان‌های وی باشد، همین مسئله بیانگر پریود نامنظم وی است. عدم آزادسازی تخمک به منزله عدم تخمک گذاری بوده و می تواند به خونریزی‌های کمتر یا نامنظم‌تر منتهی شود.

علاوه بر این، برخی افراد به کمبود اولیه تخمدان مبتلا هستند. این شرایطی به وضعیتی اطلاق می‌شود که تخمدان‌ها پیش از یائسگی فرد در آزادسازی تخمدان ناکارآمد و ناتوان هستند.

  • تغییرات مرتبط با وزن بدن

آن دسته از افرادی که دچار کمبود وزن شدیدی هستند یا به طور ناگهانی و به میزان قابل توجهی وزن از دست می دهند احتمالاً شاهد خونریزی ناشی از قاعدگی کمتر یا توقف خونریزی خواهند بود. این مسئله معمولاًٌ به دلیل اثربخشی کاهش میزام چربی بدن روی فرآیند تخمک‌گذاری و توقف آزادسازی تخمک توسط تخمدان است.

انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین و اختلال در خوردن نیز از دیگر علت کم شدن خون قاعدگی یا توقف موقت آن است.

  • احتمال بارداری بیمار

بواسطه بارداری، خونریزی ناشی از قاعدگی فرد به طور کامل قطع خواهد شد. با این حال، احتمال آن وجود دارد که برخی اشخاص خونریزی‌های مرتبط با لانه گزینی تخمک آزاد شده را با یک پریود سبک اشتباه بگیرند. خونریزی مرتبط با لانه گزینی در حقیقت بروز کمی لکه بینی است که در طی چسبیدن تخمک به دیواره رحم پدیدار می‌شود.

در صورتی که فردی شاهد لکه بینی باشد در حالی که دوره پریودی‌ پیشین وی در زمان مقرر صورت نگرفته ، احتمالاً لازم باشد حتما تست باروری انجام دهد.

  • شیردهی

چنانچه در دوران شیردهی هستید، احتمال ان وجود دارد که بلافاصله پس از زایمان دچار پریود نشوید. هورمون‌های موثر در تولید شیر مادر مانع تخمک گذاری شده و شروع پریود مادر را به تعویق می اندازد. در صورتی که نوازد خود را شیر می‌دهید، باید بدانید که ممکن است تا ماه ها پس از زایمان همچنان توقف قاعدگی داشته باشید.

حتی احتمال آن وجود دارد که در دوران شیردهی باوجود توقف خونریزی پریودی خود دچار بارداری مجدد شوید. در حقیقت این باروری از آن جهت روی می‌دهد که دو هفته پیش از نخستین دوره پریودی خود پس از زایمان تخمک گذاری خواهید داشت.

چنانچه در دوران شیردهی به نوزاد خود تجربه یک رابطه محافظت نشده جنسی را داشتید و در این بین شاهد لکه بینی نیز بوده‌اید، بهتر است تست بارداری انجام دهید تا مطمئن شوید که لکه بینی شما در پی خونریزی ناشی از لانه گزینی تخمک نیست.

  • قرص‌ها و روش‌های پیشگیری از بارداری

مصرف قرص‌های هورمونی پیشگیری از بارداری احتمالاً می‌تواند علت کم شدن خون قاعدگی باشد. برخی از رویکردهای مرتبط با پیشگیری از بارداری مانع آزادسازی تخمک در بدن می‌شوند. این رویکردها عبارتند از:

  • قرص
  • پچ
  • حلقه
  • تزریق

در شرایطی که بدن قادر به آزادسازی تخمک نیست، رحم نمی‌تواند پوششی ضخیم ایجاد کند. همین مسئله عامل خونریزی‌های کمتر یا شدیدتر خواهد شد.

چنانچه شما مصرف قرص‌های ضدبارداری را بتازگی شروع کرده‌اید یا از مصرف آن صرف نظر کرده اید، احتمالاً شاهد بی نظمی در پریود خواهند بود.

  • مشکلات مرتبط با سلامتی

برخی از مشکلات پزشکی اثربخش روی هورمون‌ها قادر به تاثیر منفی روی چرخه قاعدگی خواهد بود. این مشکلات پزشکی شامل اختلال در عملکرد غدد تیروئید، ابتلای فرد به سندرم تخمدان پلی کیستیک ، دوره پیش یائسگی، سندرم کوشینگ و فشار خواهد بود.

از سوی دیگر تجربه دوره‌های زیاد اضطراب و استرس تاثیر منفی بر هورمون های بدن خواهد داشت، و منجر به بروز اختلال در چرخه منظم پریودی وی خواهد شد. چنانچه فرد در این پروسه زمانی اقداماتی برای کنترل اضطراب و استرس خود انجام دهد احتمال منظم شدن چرخه قاعدگی وی وجود دارد.

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

در صورت تجربه بی نظمی در پریود یا توقف کامل خونریزی‌های پریودی احتمال آن وجود دارد که فرد به سندرم تخمدان پلی کیستسک مبتلا باشد. ابتلا به این بیماری عامل تغییرات هورمونی در بدن بوده که طی آن تخمک های بیمار به بلوغ نمی‌رسد.

چنین تغییرات هورمونی می‌تواند عامل مشکلات بیشتری چون موارد ذیل باشد:

  • تغییر وزن و چاقی فرد
  • احتمال بروز آکنه
  • عامل رشد موهای زائد در صورت
  • عامل موثر در ناباروری

پزشک می تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک  را از طریق سونوگرافی تشخیص دهد. در حقیقت از آن جهت احتمال تشخیص این بیماری به کمک سونوگرافی وجود دارد که این بیماری عامل ایجاد کیست در تخمدان خواهد شد.

در صورت ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، پزشک احتمالاً توصیه می‌کند که وزن خود را کاهش داده و یا قرص‌های ضدبارداری مصرف کنید تا بی نظمی پریودی شما بهبود یابد. حتی ممکن است پزشک برای بهبود وضعیت شما متفورمین تجویز کند.

این دارو به طور معمول برای مبتلایان به دیابت نوع 2 کاربرد دارد، اما گاهی نیز برای بهبود وضعیت بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز تجویز می شود. متفورمین با کنترل سطح انسولین به بهبود تخمک‌گذاری کمک کرده و چرخه قاعدگی را تنظیم می‌کند.

  • مراحل اولیه یائسگی یا پیش یائسگی

در شرایطی که یک بیمار کمتر از تامپون یا نوار بهداشتی استفاده کند اولین مسئله‌ای که احتمالاً پزشک مورد بررسی قرار می‌دهد، سن بیمار است. در برخی افراد این مسئله می‌تواند نشان دهنده یائسگی زودرس باشد، اما همیشه این طور نیست.

گاهی این مسئله می‌تواند ناشی از تغییر چرخه قاعدگی به دلیل افزایش سن بیمار باشد که این مسئله لزوماً نشانه ناباروری نیست.

  • ابتلا به تنگی دهانه رحم

یک مشکل نادر اما ناراحت کننده تنگی دهانه رحم است که منجر به باریک شدن یا بسته دن کامل دهانه رحم می‌شود. این مسئله احتمالاً در پی جراحی پیشین دهانه رحم یا واژن، از جمله روش LEEP برای پاپ غیر‌طبیعی یا ابلیشن آندومتر برای قاعدگی‌های شدید رخ دهد.

تنگی دهانه رحم احتمالاً به دلیل سطح پایین استروژن در دوران پیش از یائسگی بروز کند. در نتیجه، طی چنین شرایطی خون در رحم محبوس شده یا صرفاً به کندی بیرون می ریزد. اگر با وجود خونریزی‌های سبک، گرفتگی عضلات بدی را تجربه کردید، با پزشک خود صحبت کنید.

علائم مرتبط با کاهش خونریزی در قاعدگی

حال که با برخی از متدول‌ترین علت کم شدن خون قاعدگی آشنا شدید، نوبت به شناخت علائم آن شده است. اکثر دوره‌های پریود در هر فرد خونریزی معمولاً معادل حدوداً 2 تا 3 قاشق غذاخوری خواهد بود.

با وجود این مسئله، مشخص کردن میزان خونی که هر فرد در هر دوره پریود خود از دست می‌دهد، کار بسیار دشواری است.

  • در صورتی که خونریزی ناشی از قاعدگی یک فرد در دوره‌های پریودی کمتر از حد معمول باشد، شخص باید این موارد را با شمارش تعداد تامپون یا پدهایی که استفاده می کنند یا چک میزان خون جمع آوری شده در یک کاپ قاعدگی انجام داده و سوابقی را برای خود نگه دارند.

موارد زیر احتمالاً بیانگر یک دوره پریود سبک و دارای خونریزی کم باشد:

  • داشتن دوره‌ پریودی کوتاه تر از حد معمول
  • تعویض پد یا تامپون کمتر از حد معمول
  • نداشتن یک خونریزی معمولی سنگین برای 1-2 روز اول، و در عوض تجربه یک خونریزی ثابت و سبک
  • تجربه یک خونریزی مشابه لکه بینی طی چند روز و نداشتن یک خونریزی ثابت

در برخی مواقع کم بودن خونریزی ناشی از قاعدگی منجر به کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی از جمله کم شدن میزان درد کمر، گرفتگی رحم، یا تغییرات خلقی خواهد شد.

برای علت کم شدن خون قاعدگی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

تجربه خونریزی‌های کم در دوره پریود معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. با این حال، چنانچه شخصی به طور مداوم خونریزی‌های خفیف پریودی را تجربه کند یا به طور کلی دچار پریود نمی‌شود، باید در خصوص علت کم شدن خون قاعدگی با پزشک صحبت کنید.

همچنین در صورت همزمانی خونریزی‌های کم پریودی در یک دوره قاعدگی با علائم دیگر مثل درد نگران‌کننده لگن، فرد باید با پزشک تماس بگیرد.

درمان کم شدن خون قاعدگی

کم شدن خونریزی ناشی از قاعدگی احتمالاً به دلایل مختلفی بروز کند. ممکن است این مسئله یک بار در طول زندگی جنسی افراد اتفاق بیفتد. در صورتی که خونریزی‌های کم ادامه پیدا کرد یا علائم ناراحت کننده‌ای را فرد تجربه کرد، احتمالاً فرد به درمان کم شدن خون قاعدگی نیاز داشته باشد.

برای درمان ابتلا پزشک، علل احتمالی پریودهای خفیف را مورد بررسی قرار داده و بیمار را برای رد علل احتمالی جدی پزشکی مورد آزمایش قرار می‌دهد.

خونریزی‌های خفیف مداوم و مشکل ساز احتمالاً با تغییر سبک زندگی و تغییر داروهای فرد قابل درمان است. گاهی به عنوان درمان کم شدن خون قاعدگی، مصرف داروهای کنترل بارداری هورمونی موثر خواهد بود. اگر پریودهای خفیف بیانگر یک مسئله جدی تر باشد، احتمالاً درمان شامل تجویز داروها یا مداخلات دیگر باشد.

برای زیاد شدن خون قاعدگی چی بخوریم

بی شک نمی‌توان مصرف برخی مواد غذایی را در افزایش خونریزی قاعدگی بی تاثیر دید. در ادامه قصد داریم به این موضوع بپردازیم که برای زیاد شدن خون قاعدگی چی بخوریم.

  • انار: این ماده خوراکی به دلیل آنکه حاوی آنتی اکسیدان، نیترات و پلی فنول است می‌تواند منجر به اتساع عروق خونی شود و همین مسئله میزان قطر رگ خونی و خونریزی قاعدگی را افزایش خواهد داد.
  • آناناس: به دلیل حجم بالای آنزیم برومیلن در خود، می تواند منجر به تاثیر مستقیم روی هورمون استروژن و سایر هورمون های جنسی شده و با کاهش التهابات می تواند در نظم بخشی به سیکل قاعدگی موثر باشد.
  • دارچین: به دلیل گرم بودن طبع این ماده غذایی، مصرف مداوم دارچین منجر به افزایش خونریزی‌های قاعدگی و نظم سیکل و بهبود عملکرد رحم و واژن خواهد شد.
  • سیر: مصرف این ماده غذایی موجب افزایش خونریزی قاعدگی و ایجاد تعادل در هورمون‌ها خواهد شد.

حال که می‌دانیم برای زیاد شدن خون قاعدگی چی بخوریم، می‌توانید در صورت کم شدن خونریزی قاعدگی خود این مواد غذایی را مصرف کنید.

پریود بدون خونریزی نشانه چیست

ممکن است یکی از نگرانی‌های عمده افراد پریود شدن بدون خونریزی باشد. در چنین شرایطی فرد درد پریودی را تجربه می‌کند اما خونریزی نداشته یا نسبت به خونریزی‌های معمول خود میزان خونریزی کمتری داشته و یا صرفا شاهد لکه بینی است. اکنون قصد داریم به این نکته بپردازیم که پریود بدون خونریزی نشانه چیست.

  • یک علت این مسئله ممکن است بارداری باشد. وقتی فرد باردار می‌شود چرخه قاعدگی وی یا به طور کامل متوقف شده و یا شاهد لکه بینی خواهد بود.
  • مسئله دیگری که می‌تواند عامل داشتن علائم پریود اما نداشتن خونریزی باشد، استفاده از رویکردهای پیشگیری از بارداری در فرد است که شامل قرص، حلقه، آی یو دی ، تزریق آمپول و غیره خواهد بود.
  • استرس یا اضطراب: افزایش کورتیزول ناشی از استرس به هر علتی که باشد، می‌تواند عامل اختلال جدی در نوسانات دوره ای هورمونی باشد.
  • عدم تخمک گذاری: یعنی هیچ تخمکی از لوله های فالوپ آزاد نمی شود. این مسئله می‌تواند به دلایل مختلفی بروز کند.
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک: در پاسخ به این پرسش که پریود بدون خونریزی نشانه چیست، باید بگوییم یکی از علت آن‌ها می‌تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد. علت این بیماری عدم تعادل هورمونی ناشی از آندروژن یا انسولین بیش از حد است. این بیماری باعث ایجاد کیسک‌های متعدد در تخمدان می‌شود که احتمال دارد دچار پارگی یا پیچ خوردگی تخمدان شود. این موارد درد لگنی شبیه به گرفتگی قاعدگی ایجاد می کند اما ممکن است فرد خونریزی نداشته باشد.
  • نوسانات وزن: تغییرات شدید در وزن می‌تواند منجر به اختلال شدید در چرخه قاعدگی فرد شود به گونه‌ای که فرد درد و علائم پریود را تجربه کند اما خونریزی نداشته باشد.
  • تیروئید: تیروئید غده کوچکی است که منجر به تنظیم عملکردهای مختلف بدن از جمله متابولیسم و چرخه قاعدگی می‌شود. وقتی از حالت عادی خارج شود، می‌تواند خونریزی قاعدگی را تحت تاثیر قرار دهد.
  • آندومتریوز: شرایطی است که طی آن بافتی که به طور طبیعی باید سطح رحم را بپوشاند به شکل ناهنجاری خارج از آن رشد می کند. این مسئله می تواند موجب گرفتگی شدید عضلات شود که شامل خونریزی نخواهد بود.

سخن پایانی

گاهی، یک دوره پریود با خونریزی سبک فقط بخشی از تغییرات طبیعی سیکل قاعدگی فرد است، اما گاهی، این مسئله می تواند نشان دهنده مسائل پیچیده تری باشد.

بسیار حائز اهمیت است که با پیگیری سیکل‌های قاعدگی اصلی‌ترین علت کم شدن خون قاعدگی خود را شناسایی کند، زیرا این مسئله گاهی می‌تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد که می‌تواند بر زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد. پس برای چکاپ دوره‌ای توسط متخصص زنان برنامه ریزی کنید.