جوش در ناحیه تناسلی

دلایل ایجاد جوش در ناحیه تناسلی

ظاهر شدن جوش تناسلی می‌تواند نگرانی‌های بسیاری را به همراه داشته باشد. این نوع جوش‌ها نه تنها باعث ناراحتی جسمی می‌شوند، بلکه ممکن است نشانه‌ای از وجود عفونت، حساسیت، یا مشکلات پوستی جدی‌تری باشند. دلایل متعددی مانند عفونت‌ها، بیماری‌های مقاربتی و حتی عوامل محیطی می‌توانند باعث بروز جوش در ناحیه تناسلی شوند. در این مقاله، به بررسی علل مختلف، نشانه‌ها، و روش‌های تشخیص و درمان جوش تناسلی می‌پردازیم. با درک بهتر این مشکل، می‌توانید راهکارهای مناسب برای پیشگیری و درمان را پیدا کنید و از بروز مشکلات جدی‌تر جلوگیری کنید.

تماس با دکتر متخصص زنان
آیا با روش‌های درمان جوش در ناحیه تناسلی آشنایی دارید؟
همین الان از پزشک متخصص بپرس.

جوش ناحیه تناسلی چیست؟

جوش‌ها برجستگی‌های کوچک قرمز یا قهوه‌ای هستند که روی سطح پوست شما ظاهر می‌شوند. آن‌ها همچنین می‌توانند در واژن یا لب‌های بزرگ و کوچک شما دیده شوند. مسدود شدن منافذ پوستی، موهای زیرپوستی و مشکلات پوستی علل رایجی برای ایجاد جوش در ناحیه تناسلی مردان و زنان هستند. نام دیگر جوش کوچک در ناحیه تناسلی، آبسه است که یک برآمدگی چرک آلود و دردناک است. جوش‌های تناسلی همانطور که از نامش مشخص است در زیر پوست و نواحی تناسلی بوجود می‌آید. وقتی که فولیکول‌های مو و غدد چربی پوست شما توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس آلوده شوند، جوش روی الت پدیدار خواهد شد. بدلیل این آلودگی فولیکولیت اتفاق می‌افتد و موجب تولید جوش ناحیه تناسلی می‌شود. تنها علت آلودگی فولیکول‌های مو و غدد چربی پوست، اصلاح با تیغ یا ایجاد خراش در آن قسمت است. موقع ایجاد زخم یا شکاف، باکتری‌ها وارد بدن شده و موجب آلودگی و عفونت می‌شوند که می‌تواند منجر به جوش ابکی تناسلی شود.

امکان دارد بعضی افراد تبخال یا زگیل تناسلی را با جوش تناسلی اشتباه بگیرند. با این وجود هر دو نوع برآمدگی ایجاد شده در پوست، ابتدا می‌توانند مثل جوش باشند. همچنین هم تبخال و هم زگیل ممکن است ترشحات زرد رنگی نیز داشته باشند. اما تبخال برخلاف جوش تناسلی، کوچک می‌ماند و به صورت خوشه‌ای رخ می‌دهد. زگیل تناسلی شباهت زیادی به گل کلم دارد و اکثرا گوشتی است. این ضایعه پوستی به صورت دسته‌ای و تعداد بالا دیده می‌شود.

در اکثر مواقع ممکن است جوش تناسلی به صورت یک برجستگی ریز به رنگ قرمز ایجاد شود. این برآمدگی می‌تواند به یک نقطه ورم کرده و دردناک با نوک سفید یا زرد پر از چرک تبدیل شود. این جوش‌ها به سرعت ایجاد می‌شوند و می‌توانند برای چندین روز حساس و دردناک باشند. در بیشتر مواقع جوش‌های تناسلی رشد می‌کنند و به اندازه 5cm یا بیشتر می‌رسند.

جوش ناحیه تناسلی چه علامتی دارد و چرا ایجاد می‌شود؟

علائم این عارضه می‌تواند با مقدار کم شروع شود و مانند جوش یا تحریک بدلیل اصلاح یا خراش در آن باشد. برخی از نشانه‌ها وجود دارند که  ابتلا به عفونت ناشی از جوش تناسلی را نشان می‌دهند. این علائم عبارتند از: توده متورم به رنگ قرمز در عمق پوست، احساس درد هنگام لمس جوش، بوجود آمدن یک مرکز پر از چرک سفید یا زرد، ترشح مایع شفاف از جوش، یا تورم غدد لنفاوی.

معمولا یک نوع عفونت است که منجر به جوش کوچک در ناحیه تناسلی می‌شود. نوعی از باکتری که روی پوست و بیشتر در داخل بینی هست، استافیلوکوک نام دارد. هنگامی که این باکتری وارد بدن انسان شود، سبب ایجاد عفونت خواهد شد. وقتی باکتری استافیلوکوک وارد بخش‌هایی از پوست می‌شود که ترک خورده‌اند یا بریده‌اند، توده ای پر از چرک یا ماده عفونی تشکیل می‌دهد. تشکیل این توده‌ها، روشی‌ است که بدن شما برای مقابله و از بین بردن عفونت‌ها انجام می‌دهد. دلایل متعددی وجود دارد که موجب ایجاد جوش خونی در ناحیه تناسلی می‌گردد. برخی از آنها عبارتند از عفونت‌ها، بیماری‌های مقاربتی، حساسیت و اختلالات خود ایمنی در ناحیه تناسلی. در ادامه شایع‌ترین دلایل ایجاد جوش ناحیه تناسلی را معرفی می‌کنیم.

انواع عفونت‌ها؛ علت بروز جوش ناحیه تناسلی

یکی از این عفونت‌ها جاک ایج است که نوعی عفونت قارچی پوست در ناحیه کشاله‌ها می‌باشد و جوش‌هایی همراه با خارش، قرمزی و خشک نتیجه این عفونت است. نوعی دیگر عفونت قارچی پوست، دایپر راش است که در کودکان بوجود می‌آید و دلیل بروز این عفونت گرما و رطوبت پوشک است. این جوش‌ها به شکل قرمز، خشک و تاول هستند. یکی از عفونت‌های قارچی که در ناحیه تناسلی زنان رخ می‌دهد، عفونت قارچی واژینال است. بروز این نوع جوش ناحیه تناسلی به علت استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها است. جوش‌های حاصل از عفونت قارچی واژینال، قرمزرنگ، متورم و همراه با خارش و ترشحات سفید واژینال می‌باشد. علاوه‌بر عفونت‌های قارچی، عفونت‌های ویروسی نیز هستند که به جوش تناسلی منجر می‌شوند. یکی از عفونت‌های ویروسی ملاسکوم کانتاجیوسوم بوده که به صورت جوش‌های تکی و سفت است. جوش‌های به وجود آمده متورم بوده و خارش نیز به همراه دارند.

یکی از عفونت‌ها که به علت بهداشت نامناسب روی سر آلت تناسلی یا حشفه رخ می‌دهد، بالانیتیس است که از نشانه‌های آن قرمزی، ترشح و خارش است. شپش تناسلی، حشره‌ی بسیار ریزی است که با تخم‌گذاری در نواحی تناسلی گسترش می‌یابد و با شپش بدن تفاوت دارد و همچنین از نظر اندازه هم بزرگتر است. طریقه انتقال این حشرات، رابطه جنسی است. معمولا اینگونه شپش‌ها در نوجوانان دیده می‌شود و خارش و سوزش را به دنبال دارد. شپش‌های بدن بطور عمده درون لباس و روی پوست هستند و منبع تغذیه آن‌ها خون است. این نوع شپش سبب ایجاد جوش و خارش روی پوست می‌گردد. نوع دیگر جوش‌های پوستی به نام گال وجود دارد که به دلیل کرم‌های بسیار کوچکی بوجود می‌آیند. به علت سوراخ کردن پوست توسط این کرم‌ها، خارش شدیدی هنگام شب بوجود می‌آید.

حساسیت و مشکلات خود ایمنی منجر به جوش ناحیه تناسلی می‌شود!

برخی از جوش‌ها هستند که به علت آلرژی پوستی یا محرک‌هایی مانند مواد شیمیایی بروز می‌دهند که به التهاب پوستی مشهورند. یکی از ماده‌هایی که در کاندوم استفاده می‌شود، لاتکس است. این ماده می‌تواند به‌عنوان نوعی عامل آلرژی‌ز‌ا در نواحی تناسلی موجب جوش گردد. پسوريازيس نوعی مشکل پوستی است و میتواند منجر به ایجاد جوش‌هایی به رنگ صورتی شود و فرد دائم احساس خارش دارد. پسوريازيس در مردان منجر به احساس سوزش در آلت تناسلی می‌شود. به اعتقاد بعضی از متخصصان جوش‌های تناسلی ممکن است به علت اختلالات خودایمنی در بدن بعضی از بیماران ظاهر شوند. لیچن پلانوس نوعی اختلال خودایمنی است که جوشهای پوستی همراه با خارش ایجاد میکند. بدن برای واکنش به عفونتهای باکتریایی سالمونلا، كلاميديا و شيگلا دچار التهاب آرتريت‌ یا سندرم ریتر می‌شود و ممکن است منجر به ترشح در ناحیه تناسلی گردد.

بیماری‌های ناشی از رابطه جنسی ناسالم  و عوامل محیطی

جوش‌های هرپس تناسلی یا تبخال، گونه‌ای از جوش ویروسی تناسلی است که در صورت عدم بهبود در نواحی تناسلی جوشهای ریز، دردناک و سوزناک به رنگ گوشت ایجاد می‌کنند که خارش به همراه دارد و بسیار آزاردهنده هستند. یکی از بیماری‌هایی که از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا می‌کند، سيفيليس‌ (syphilis) است که جوش‌های بدون خارش در قسمتهای مختلف بدن از جمله آلت تناسلی ایجاد میکنند.

یکی از عوامل محیطی در بوجود آمدن جوش ناحیه تناسلی، اضافه وزن است. بدلیل اینکه احتمال تشکیل جوش در میان چین‌های پوستی ناشی از چاقی، در این افراد بالا است. مورد بعدی در بروز جوش کوچک در ناحیه تناسلی، عرق کردن و تحرک بالا است. در رابطه با این مورد، پیشنهاد می‌کنیم پس از تحرک و فعالیت بدنی، ناحیه تناسلی خود را به خوبی شستشو دهید. یکی دیگر از عواملی که منجر به ایجاد جوش تناسلی می‌گردد بیماری دیابت است. چنین عارضه‌هایی توانایی بدن شما را برای مقابله با عفونت‌های مختلف پایین می‌آورد و در نهایت موجب بروز جوش پوستی تناسلی می‌شود. پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان و از جنس پلاستیک هم می‌تواند دلیلی دیگری برای بروز جوش‌های تناسلی باشند. همچنین لازم است برای جلوگیری از بروز جوش‌های تناسلی بهداشت به خوبی رعایت شود و موهای این نواحی بطور مرتب اصلاح شوند در غیر اینصورت احتمال ایجاد جوش افزایش می‌یابد.

نحوه تشخیص جوش ناحیه تناسلی به چه صورت است؟

بعد از معاینه نواحی تناسلی توسط پزشک، جوش مورد بررسی قرار می‌گیرد. ممکن است در حین معاینه هیچگونه دردی رخ ندهد و معاینه به سرعت انجام شود. در اکثر مواقع، برای درمان جوش به پزشک نیاز نیست و خود به خود درمان می‌شود. با این حال اگر عفونت در ناحیه تناسلی زیاد باشد یا درد بسیاری داشته باشید، جوش نیاز به تخلیه دارد یا ممکن است پزشک متخصص برای از بین بردن آن از آنتی بیوتیک کمک بگیرد. در معاینات فیزیکی زخم، جوش، زگیل و هرگونه مشکل نظیر قرمزی و ترشح غیرعادی توسط پزشک بررسی می‌شود.

 همچنین پزشک ممکن است در حین معاینه سایر قسمت‌های بدن مثل پوست انگشتان را برای بررسی احتمال وجود و انتقال آلودگی مورد ارزیابی دقیق قرار دهد. پس از معاینه جوش در نواحی تناسلی، باید ترشحات واژینال در زنان و ترشحات موجود در ناحیه تناسلی مردان پاکسازی شوند. یکی دیگر از راه‌های شناسایی جوش ناحیه تناسلی انجام نمونه‌برداری است. از طریق نمونه‌برداری، تکه برداری یا بیوپسی می‌توان پسوريازيس‌ و بیماری‌های قارچی را تشخیص داد. برای تشخیص بیماری‌هایی مانند جوش های هرپس تناسلی و سيفيليس‌ باید از آزمایش خون استفاده کرد.

درمان جوش ناحیه تناسلی با داروهای موضعی

جوش‌ پوستی تناسلی که حاصل تحریکات جزئی پوست هستند عموما بدون نیاز به درمان، از بین می‌روند. اما اگر از بین نرفتند یا بدتر از قبل شدند، برای درمان جوش ناحیه تناسلی بانوان به پزشک زنان مراجعه کنید. جوش‌های واژینال که به دلیل درماتیت تماسی بوجود می‌آیند، می‌توانند از طریق داروهای موضعی درمان شوند. آنتی هیستامین‌ها نیز می‌توانند آلرژی‌های شدید را از بین ببرند. برای افراد مبتلا به اگزمای تماسی یا درماتیت، پیش از شروع درمان لازم است علت ایجاد بیماری شناسایی شود. بنابراین شما می‌توانید در آینده از تماس با آن ماده اگزماآور دوری کنید. برای تعیین علت اگزما، باید تمام محصولاتی که در ناحیه اندام تناسلی زنان استفاده می‌شده است، قطع شود. سپس، هر یک از مواد به تنهایی مصرف شوند و نتیجه آن مورد بررسی قرار گیرد تا پزشک متوجه شود کدام یک موجب ایجاد چنین مشکلی شده است. از آنتی بیوتیک‌های موضعی برای درمان جوش‌هایی که به علت عفونت رخ داده‌اند، استفاده می‌شود.

متخصص برای معالجه اگزمای تماسی از آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضد آلرژی خوراکی و موضعی مانند پماد برای جوش ناحیه تناسلی استفاده می‌کند. در همین حین، تعیین علت ابتلا به این عارضه بسیار مهم است. به همین جهت، امکان دارد پزشک متخصص برای شما آزمایشاتی را درنظر بگیرد. با مشخص شدن دلایل ایجاد این بیماری از بروز دوباره آن پیشگیری خواهد شد. برای معالجه جوش آلت تناسلی بانوان وقتی که از نوع جوش مولوسکوم تناسلی باشد که دلیل بروز آن مولوسکوم کنتاژیوسوم عفونی است، پزشک داروی موضعی یا خوراکی تجویز خواهد کرد.

 درمان‌های خانگی رفع جوش روی آلت تناسلی

برای پیدا کردن راه‌های از بین بردن و معالجه جوش ناحیه تناسلی باید از دستکاری مداوم محل بیماری دوری کنید و دست‌ها و نواحی تناسلی را بطور منظم با آب و صابون ضد باکتری شستشو دهید. به این صورت، به راحتی می‌توانید از انتقال باکتری‌های تشدیدکننده التهاب و عفونت جلوگیری کنید و به بهبود جوش ناحیه تناسلی کمک کنید. در ادامه با مهم‌ترین راه‌های درمان خانگی جوش ناحیه تناسلی آشنا خواهید شد.

کمپرس آب گرم

برای انجام کمپرس آب گرم ، حوله یا دستمال نخی پاکیزه را داخل آب گرم کرده و بیرون آورید، سپس آن را روی محل مورد نظر به مدت 10 دقیقه قرار دهید. این عمل را می‌توانید روزانه بین سه تا چهار مرتبه انجام دهید، اما فراموش نکنید که در هر مرتبه باید از پارچه نخی یا حوله استریل استفاده کنید. با این کار در ناحیه‌ای که جوش وجود دارد و ورم و التهاب دارد جریان گردش خون بالا می‌رود و با افزایش خون‌رسانی تعداد گلبول‌های سفید در قسمت جوش خونی در ناحیه تناسلی بیشتر شده و روند درمان سرعت می‌یابد. یکی از اصلی‌ترین عامل‌ها در درمان جوش ناحیه تناسلی وجود گلبول‌های سفید است.

تغذیه سالم

خوراک خوب و مصرف غذاهای سالم مملو از ویتامین سی و آ و نوشیدن آب فراوان نقش مهمی در متعادل‌سازی پی‌اچ خون و خارج کردن سموم بدن دارد. با بهبود رژیم غذایی و با رعایت موارد گفته شده می‌توانید روند بهبود جوش ناحیه تناسلی را سرعت ببخشید.

پماد عسل و زردچوبه

ترکیب زردچوبه و عسل از خاصیت آنتی‌باکتریال و ضد عفونی‌کننده برخوردار است. برای درمان جوش روی الت تناسلی با استفاده از این دو ماده، باید عسل و زردچوبه را به مقدار یکسان با هم مخلوط کنید و روی محل التهاب بگذارید. کافیست این ترکیب جادویی را چند روز متوالی در محل جوش قرار دهید تا از نتیجه درمان شگفت‌زده شوید.

ترکیب زردچوبه و شیر و سرکه

شیر و سرکه را به میزان مساوی با یکدیگر ترکیب کنید، مقدار کمی زردچوبه به آن اضافه کرده و مخلوط را بجوشانید. تکه‌ای گاز استریل را به مخلوط بدست آمده آغشته کنید و روی محل مورد نظر به مدت 10 دقیقه قرار دهید. این عملیات را روزی دو مرتبه انجام دهید و بعد از چند روز شاهد بهبود جوش‌ها خواهید بود.

ترکیب پودر زردچوبه و زنجبیل

برای درمان گیاهی و خانگی جوش در ناحیه تناسلی، کافی است میزان یکسانی از پودر زردچوبه و پودر زنجبیل را مخلوط کرده و با افزودن کمی آب آن را خمیری شکل کنید. سپس ترکیب نهایی را روی جوش‌ آبکی و ملتهب ناحیه تناسلی گذاشته و روی آن را گاز استریل قرار دهید. بهتر است این کار را شب قبل از خواب انجام دهید تا ترکیب فرصت کافی برای درمان داشته و صبح روز بعد بخوبی محل را بشویید. این ترکیب را می‌توانید به مدت سه الی چهار شب استفاده کنید.

روغن یا عصاره درخت چای

روغن یا عصاره درخت چای ماده‌ای با خاصیت دارویی و درمانی فوق‌العاده است. این ترکیب آنتی باکتریال و ضد التهاب از دیرباز برای درمان انواع جوش و رفع التهاب پوست کاربرد داشته و تا امروز پا برجا مانده است. با چکاندن چندین قطره از این ماده به صورت روزانه برای دو تا سه مرتبه بر روی محل التهاب و مالش آن به روند درمان جوش‌ها کمک کنید.

سخن پایانی

جوش در ناحیه تناسلی مسئله‌ای است که نباید به سادگی از کنار آن گذشت. این نوع جوش‌ها می‌توانند نشان‌دهنده مشکلات جدی‌تری باشند که نیاز به بررسی و درمان تخصصی دارند. اگرچه ممکن است با درمان‌های خانگی یا داروهای موضعی بهبودی نسبی حاصل شود، اما تشخیص درست و دقیق علل بروز این جوش‌ها اهمیت بیشتری دارد. متخصصان ما در کلینیک با تجربه و دانش گسترده در زمینه بیماری‌های پوستی و تناسلی، می‌توانند بهترین راهکارهای درمانی را برای شما فراهم کنند.

 از طریق مشاوره با تیم ما، شما نه تنها می‌توانید مشکل فعلی را حل کنید، بلکه از بروز مشکلات مشابه در آینده نیز پیشگیری نمایید. سلامت شما اولویت ماست، بنابراین اگر با جوش تناسلی دست‌وپنجه نرم می‌کنید، همین امروز با ما تماس بگیرید و اولین قدم را به سوی سلامتی و آرامش بردارید. کلینیک تخصصی زنان دکتر روشن آماده است تا شما را در این مسیر همراهی کند و راه‌حل‌های مناسبی برای بهبود و بازگشت به زندگی سالم و بدون نگرانی ارائه دهد.