تاخیر در قاعدگی برای برخی از خانمها دلهرهآور است. با اینکه دلایل زیادی نظیر استرس، تغییرات هورمونی، و مشکلات تیروئید در عقب افتادن پریود نقش دارند اما ریشه این حس فرد، اغلب اوقات ترس از بارداری است. بنابراین دربهدر به دنبال سریع ترین روش باز شدن قاعدگی میگردند. در این مقاله از بلاگ کلینیک زنان دکتر روشن میخواهیم به سوال «چیکار کنیم پریود بشیم از وقتم گذشته» پاسخ بدهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
نکته: این مطلب فقط جنبه آموزشی دارد. بنابراین اگر پریودتان به تاخیر افتاده، حتما برای دریافت مشاوره و درمان مناسب، با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته
فهرست مطالب
- چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته
- شناخت علل اختلال پریود
- منظور از اختلالات پریودی چیست؛ چیکار کنم پریود بشم سریع؟
- چیکار کنیم پریود بشیم از وقتم گذشته و چه زمانی به متخصص مراجعه کنم؟
- اختلالات پریود شامل چه مواردی است؟
- علائم همراه با توقف پریود چیست؟
- چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته؛ رویکردهای تشخیصی علل آن
- چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته؛ روشهای درمانی آن
- چی بخورم پریود بشم؟
- و کلام آخر
سیکل پریود منظم و طبیعی نشان از سلامت زنان و آمادگی آنان برای باروری و فرزندآوری است. برهم خوردن گاه به گاه نظم این چرخه ممکن است به دلایل مختلفی باشد. در مواقعی علت توقف قاعدگی در فرد بارداری نسیت و احتمالاً این مسئله به دلیل بیماریها و شرایط مرتبط با سلامتی در فرد بروز کرده و میتواند نگران کننده باشد. چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته احتمالاً این همان سوالی است که شما را به جستجو واداشته، در ادامه به بررسی علتهای اختلال در سیکل قاعدگی و روشهای درمانی این مشکل پرداختهایم.
این اختلالات نشان دهنده ناهنجاریهای ساختاری در دستگاه تناسلی فرد یا وجود یک بیماری زمینهای است. طبیعتا در صورت تکرار توقف پریود در طول چند دوره، لکه بینی یا خونریزی شدید باید برای واداشتن بدن به پریود حتماً به پزشک متخصص مراجعه نمایید و از اقدامات خودسرانه اجتناب نماید. مرکز فوق تخصصی زنان ما آماده ارائه بهترین راهکارهای درمانی است.
توجه داشته باشید که اگر پریود شما به تعویق افتاده با استفاده خودسرانه از اقدامات درمانی، مصرف داروهای هورمونی یا بکارگیری درمانهای سنتی بدون مشورت پزشک ممکن است دچار عوارض جدی و خطرناکی شوید که شامل مشکلات ناباروری و به تعویق افتادن تشخیص بدخیمیها خواهد بود.
بنابراین برای پیشگیری از این عوارض جدی حتما در صورت عقب افتادن پریود به یک مرکز تخصصی زنان یا پزشک متخصص زنان باتجربه مراجعه نمایید.
شناخت علل اختلال پریود
برای آنکه بتوانید به این سوال که چیکار کنم همین الان پریود بشم به درستی پاسخ دهید باید نسبت به علل بروز اختلالات پریودی بیشتر بدانید.
در زنانی که در سنین باروری هستند شایعترین علت توقف پریود بارداری است، پس از رد این احتمال عوامل متعددی دیگری هست که در بروز اختلال در پریود و توقف آن نقش دارند که شامل مشکلات مربوط به تخمدانها از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCO)، بیماری التهابی لگن، سرطان رحم، آندومتریوزم، پیش یائسگی، خوردن قرصهای ضدبارداری، استرس و… خواهد بود.
-
سندرم تخمدان پلی کیستیک: یک اختلال هورمونی رایج میان بانوان است که طی آن تخمک گذاری فرد روند طبیعی خود را طی نکرده و تخمدان فرد بیمار به طور منظم هر ماه یک تخمک را رها نمیکند. در این بیماری داخل تخمدانهای فرد مبتلا معمولاً چند کیست رشد میکند.
سطح هورمون تستسترون و آندروژن در مبتلایان به این اختلال بسیار بالا است و همین مسئله منجر به بینظمی در پریودی آنها میشود. یکی از سوالاتی که معمولاً افراد مبتلا مطرح به این کیست دارند، آن است که چیکار کنم پریود بشم سریع که در ادامه به این موضوع هم میپردازیم.
اصلیترین نشانه سندرم تخمدان پلی کیستیک، شکایت زنان از تعویق پریودهاست، در بسیار از موارد میبینیم که پریود دورهای و کم میشود، یعنی مثلا خانم سه ماه پریود نشده و ماه بعد پریودی را تجربه میکند.
-
بیماری التهابی لگن (PID): التهاب لگن بواسطه آلودگی دستگاه تناسلی بروز میکند. این آلودگیها شامل ویروس پاپیلومای انسانی، عفونتهای باکتریال، گونورا، عفونت منتقل شده از راه جنسی، کلامیدیا و… هستند. این بیماری جزو رایجترین مشکلات مرتبط با عفونتهای منتقل شده از راه جنسی است.
علائم این بیماری از طریق بی نظمیها یا وقفههای طولانی پریود، دردهای مبهم پایین شکم، لگن و کمر، درد بعد از رابطه جنسی، خونریزیهای غیرمعمول بین دورههای پریود خواهد بود. زنانی که PID درمان نشده دارند مشکلات ناباروری جدی دارند. اگر زنی با این عفونتها باردار شود، نوزاد وی از عوارض این عفونتها در امان نخواهد بود.
بنابراین ضروری است اگر کسی دچار وقفههای تکرار شونده پریودی بوده و باردار هم نیست حتما توسط یک پزشک زنان باتجربه برای رد احتمال PID معاینه شود.
در صورت تشخیص زود هنگام بیماری، ممکن است درمان بواسطه مصرف داروهای آنتی بیوتیک اثرگذار باشد. هرچند در صورت انتشار بیماری به سایر نواحی دستگاه تناسلی احتمال آسیب به لولههای فالوپ و رحم و بروز دردهای مزمن وجود خواهد داشت. همین مسئله میتواند منجر به ایجاد بینظمی در پریود شود.
-
تومورها (تومورهای اجزای اندام تناسلی مثلا برخی از انواع تومور تخمدان، تورمورهای رحم) ابتلا به تومورهای رحم یا دهانه رحم عامل دیگر بروز خونریزی قاعدگی نامنظم یا توقف پریود است.
تومورها قادر به ایجاد خونریزی غیرعادی در دوره پریودی هستند. در موارد بسیار نادر بین دورههای پریود و حین رابطه جنسی هم منجر به خونریزی میشوند.
چنانچه دچار بی نظمی شدهاید و با خودتان میگویید که چیکار کنم پریود بشم سریع، ضروری است با مراجعه به یک پزشک متخصص زنان برای اطمینان از عدم احتمال ابتلا به سرطان رحم یا موارد مشابه وضعیت خود را به شکل جدی بررسی کنید.
-
اندومتریوز: چنانچه از خودتان میپرسید که چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته، بد نیست احتمال بیماری اندومتریوز را بررسی کنید. این بیماری در اثر رشد سلولهای اندومتر در خارج از رحم و گسترش آنها به خارج از آن بروز میکند.
در این بیماری پوشش داخلی رحم به جای شکل گیری در رحم در خارج از آن تشکیل میشود. در حالت طبیعی چنانچه سلولهای آندومتر داخل رحم قرار داشته باشند هر ماه طی قاعدگی دچار ریزش میشوند، اما امکان بروز چنین اتفاقی در صورت تشکیل اندومتر خارج از رحم وجود ندارد.
این سلولها که خارج از رحم رشد میکنند ابداً سرطانی نخواهد بود. احتمالاً این بیماری فاقد علامت خاصی خواهد بود، با این حال ممکن است دردناک باشد و به مشکلات دیگری منتهی شود. این مشکل قادر است به ناباروری و دورههای نامنظم منتهی گردد.
-
پیش یائسگی: زنان معمولاً یک تا دو سال پیش از دوران یائسگی به دلیل کاهش تولید هورمون استروژن دچار بی نظمی در سیکل قاعدگی خود میشوند و حتی ممکن است منجر به توقف پریود شود.
-
قرص پیشگیری از بارداری، قرص ضدباروری یا درمانهای ضدباروری: مصرف قرصهای ممانعت از بارداری و قرص هورمونی نیز قادر به اثربخشی سو بر روی خونریزی پریود است و میتوانند به بی نظمی در پریود منتهی شوند.
افرادی که از پچهای پروژسترون یا آمپولهای پروژسترون به عنوان رویکرد پیشگیرانه بارداری استفاده میکنند ممکن است تا مدتها دچار تقوف پریود باشند.
-
زایمان و شیردهی: عامل دیگری که میتواند در پریود زنان تعویق بیاندازد زایمان و شیردهی است که تا مدتها بعد از آن سیکل پریودی ممکن است منظم نباشد.
-
استرس: استرس قادر است به لحاظ روانی بر سیکل قاعدگی تاثیر میگذارد. به عنوان مثال سفر، حضور در یک موقعیت کاری دشوار احتمال دارد در یک شخص قاعدگی را به تاخیر بیاندازد یا در فردی دیگر منجر به پریود زود هنگام شود، به همین ترتیب روی شخص دیگر هیچ تاثیری نخواهد داشت.
اضطراب با تاثیر بر ناحیه کنترل غده هیپوفیز در مغز، منجر به تنظیم هورمونها و تحریک تخمدانها شوند. از همین رو پیش از آنکه از خود بپرسید چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته به این نکته توجه کنید که تحت استرس نباشید.
-
اختلالات تیروئید: به دنبال ارتباط بین غده تیروئید، دستگاه تولید مثل و هورمونهای جنسی هرگونه نقص یا اختلال در عملکرد غده تیروئید قادر به بروز اخلال و بی نظمی در سیکل قاعدگی افراد خواهد بود.
-
اختلالات هیپوفیز: نیز عامل دیگر برای بی نظمی در روند پریود است. غده هیپوفیز (کنترل کننده تولید هورمون) اگر سیگنال دهی مناسبی نداشته باشد، تخمدانها هورمونهای ضروری برای سیکل قاعدگی را ترشح نکرده و همین مسئله سبب توقف پریود خواهد شد.
-
کاهش وزن شدید، افرادی که آنورکسی یا بی اشتهایی عصبی دارند، یا ورزشکاران حرفهای که توده چربی خود را از دست میدهند ممکن است دورههای آمنوره را تجربه کنند. برای برقراری دوره پریودی در بانوان به یک میزان توده چربی نیاز است بنابراین اگر این توده چربی در طی رژیم غذایی سخت، ورزش سنگین یا بی اشتهایی عصبی از بین برود، توقف پریود صورت میگیرد.
منظور از اختلالات پریودی چیست؛ چیکار کنم پریود بشم سریع؟
اولیگومنوره: به دورههای پریودی غیرطبیعی در فردی گفته میشود که بیش از 35 روز یا کمتر از 9 دوره قاعدگی در یکسال داشته باشد.
دورههای پریودی این افراد بسیار کم و خفیف است و از علل بروز آن میتوان به اضافه وزن شدید، داروهای ضدباروری، داروهای مخصوص صرع و بیماریهای التهابی لگن، سندرم تخمدان پلی کیستیک، انسداد رحم و واژن و نارسایی اولیه تخمدان میتوان اشاره کرد.
آمنوره: به توقف دورههای پریودی فردی که در دوران باروری است گفته میشود که میتواند علل مختلفی داشته باشد و دو نوع است.
در پاسخ به این سوال که چیکار کنم امروز پریود بشم؟ باید در مورد اختلالات پریودی خود اطلاعات درستی داشته باشید. ما در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که تا حدودی این اختلالات را توضیح بدهیم اما باز هم مراجعه به پزشک بهترین کار خواهد بود.
چیکار کنیم پریود بشیم از وقتم گذشته و چه زمانی به متخصص مراجعه کنم؟
در صورتی که فرد باردار نباشد – تست بارداری منفی داشته باشد – و بیش از 3 دوره متوالی پریود عقب افتاده داشته باشد، دچار لکه بینی بین فواصل پریود خود شود، زیر سن 45 سال پریودش متوقف شده یا حتی پس از 55 سالگی همچنان خونریزی دارد، ضروری است برای چک آپ وضعیت سلامتی خود به پزشک متخصص زنان مراجعه نماید.
اختلالات پریود شامل چه مواردی است؟
چنانچه دچار اختلال در قاعدگی شدهاید و از خود میپرسید چیکار کنم پریود بشم سریع، ضروری است با اختلالات قاعدگی آشنا شوید. نمونههایی از قاعدگی غیرطبیعی شامل موارد زیر است:
-
آمنوره: بیماری است که طی آن پریود بانوان کاملاً متوقف شده و بیمار خونریزی نخواهد داشت. پریود نشدن به مدت 90 روز یا بیشتر طبیعی نیست مگر آنکه فرد در دوران بارداری، شیردهی یا یائسگی باشد (بین 45 تا 55 سالگی). زنان جوانی که تا سن 15 یا 16 سالگی یا در عرض سه سال پس از شروع رشد سینههای خود قاعدگی نداشتهاند نیز به آمنوره مبتلا هستند.
-
الیگومنوره: الیگومنوره به شرایطی از پریود اطلاق میشود که به ندرت برای فرد اتفاق میافتد.
-
دیسمنوره: دیسمنوره به تجربه پریودهای دردناک و دردهای و گرفتگیهای شدید قاعدگی اشاره دارد. هرچند اکثر زنان در طول دوره پریود خود درد و ناراحتیها را تجربه میکنند و این مسئله طبیعی است.
-
خونریزی غیرطبیعی رحم: ممکن است برای انواع بی نظمیهای قاعدگی بروز کند و شامل وقتی است که خونریزی قاعدگی شدیدتر از حد طبیعی است؛ طول دوره پریود فرد از هفت روز تجاوز کند؛ یا فرد بین فواصل قاعدگی خود، پس از برقراری رابطه و پس از یائسگی خونریزی یا لکه بینی داشته باشد.
علائم همراه با توقف پریود چیست؟
پیش از آنکه بخواهیم به این پرسش حیاتی که چیکار کنم همین الان پریود بشم جواب بدهیم باید با علائم اختلالات پریودی آشنا شویم. علائم همراه با توقف پریود به طور معمول شامل درد پس از مقاربت جنسی، دردهای لگن و کمر، درد پایین شکم، ترشحات غیرعادی، تغییرات در بو و قوام ترشحات واژنی، لکه بینی، اختلالات باروری، نازایی و سقط جنین خواهد بود.
البته تمام این موارد برای همه خانمها به صورت یکسان وجود ندارد. مثلا ممکن است شخصی فقط یکی از موارد بالا را داشته باشد. نکته مهم دیگر این است که موارد گفته شده در بالا می توانند علائم و نشانه بیماری های دیگر هم باشند، به همین دلیل می گوییم که مراجعه به پزشک را جدی گرفته و به هیچ عنوان خود درمانی نکنید.
چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته؛ رویکردهای تشخیصی علل آن
چنانچه هر یک از جنبههای چرخه قاعدگی فرد از جمله میزان خونریزی، حجم خونریزی و زمان آن تغییر کرده باشد، فرد باید ثبت دقیقی از زمان شروع و پایان دوره قاعدگی خود داشته باشد. علائم دیگر مانند لکه بینی، خونریزی بین قاعدگی و گرفتگی یا درد قاعدگی را نیز پیگیری نماید. این موارد به جواب سوال چیکار کنم امروز پریود بشم؟ کمک بسیار زیادی می کنند.
بدیهی است پیش از هر گونه اقدام خودسرانه برای اینکه چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته باید به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید. پزشک متخصص ابتدا در مورد چرخه قاعدگی و سابقه پزشکی بیمار سوال خواهد کرد و سپس یک معاینه فیزیکی از جمله معاینه لگن و گاهی تست پاپ انجام میدهد و احتمال دارد آزمایشهای خاصی از جمله موارد زیر را نیز تجویز کند:
-
تست بارداری
-
آزمایش خون؛ برای بررسی احتمال کم خونی یا سایر اختلالات پزشکی.
-
کشت ترشحات واژن؛ برای جستجوی عفونت احتمالی.
-
سونوگرافی؛ انجام سونوی لگن جهت بررسی احتمال وجود پولیپ، فیبروم رحم یا کیست تخمدان. ( یا از روی شکم یا از طریق واژن برای بررسی بهتر دیواره و لولههای رحم)
-
بیوپسی آندومتر؛ انجام نمونه گیری بیوپسی از بافت پوشش داخلی رحم جهت بیماری تشخیص آندومتریوز، وجود عدم تعادل هورمونی یا سلولهای سرطانی.
-
لاپاراسکوپی؛ آندومتریوز یا سایر بیماریها احتمالاً با این روش تشخیص داده شوند ( که در آن پزشک برشی کوچک در شکم ایجاد میکند و سپس یک لوله نازک با نور متصل را برای مشاهده رحم و تخمدانها وارد میکند)
-
تست پاپ اسمیر
-
ام آر آی یا سی تی اسکن شکم
چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته؛ روشهای درمانی آن
احتمالاً با توقف و بروز بی نظمی در پریود خود سردرگم شدهاید و از خود میپرسید چیکار کنم همین الان پریود بشم. چنانچه بررسی پزشک و نتایج آزمایش نشان دهد که یک وضعیت پزشکی منجر به توقف پریودها و بینظمی در آن شده است، احتمالاً رویکردهای درمانی برای رفع بیماری فوق پیشنهاد شود.
-
به عنوان مثال، اگر علت سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد، احتمال دارد مصرف قرصهای ضدبارداری یا قرصهای حاوی هورمون پروژسترون به بیمار توصیه شود.
-
اگر علت بروز بی نظمی یائسگی زودرس (نارسایی زودرس تخمدان) باشد، این بدان معناست که تخمدانها دیگر به طور طبیعی کار نمیکنند و معمولاً داروهای هورمونی تجویز میشود. درمانها ممکن است شامل قرصهای ضدبارداری یا درمان جایگزینی هورمونی (HRT) باشد.
-
اگر غده تیروئید پرکار دارید، ممکن است برای جلوگیری از تولید هورمونهای بیش از حد تیروئید، دارو تجویز شود.
-
در صورتی که عامل بینظمی یا توقف پریود استرس باشد، ممکن است پزشک داروهای آرامش بخش تجویز نماید.
-
چنانچه عامل بروز توقف پریود آندومتریوز باشد داروهای مسکن بدون نسخه احتمالاً به کاهش علائم خفیف اندومتریوز کمک کند. از سوی دیگر قرصهای کنترل بارداری هورمونی احتمالاً به مدیریت علائم کمک کند. در موارد شدیدتر، احتمالاً فرد برای درمان اندومتریوز نیاز به جراحی داشته باشد.
در کل پزشک متخصص برای باز کردن پریود به شکل فوری پس از بررسی وضعیت بیمار ممکن است از آمپول پروژسترون، قرص، کرم پوستی یا شیاف آن استفاده نماید. استفاده از این موارد حتماً باید تحت نظارت متخصص زنان صورت گیرد.
چی بخورم پریود بشم؟
مصرف برخی مواد غذایی و خوراکیها به عنوان باز کننده قاعدگی بسیار مفید هستند. اگر از خود میپرسید برای پریود شدن چه بخوریم با ما همراه باشید:
برای رفع اختلالات قاعدگی و جلو انداختن سیکل پریودی مصرف مواد غذایی چون جعفری، زعفران، دارچین و زنجبیل، زردچوبه، انبه و رازیانه توصیه میشود.
کلیه این مواد خوراکی با توجه به خاصیت قاعده آوری خود میتوانند در باز کردن پریودی که دچار اختلال شده است مورد استفاده قرار گیرند.
و کلام آخر
ممکن است برخی افراد طبق انتظار در زمان خود دچار پریود شوند و سپس پریود آنها متوقف شده و دوباره شروع شود. بی نظمیهای گاه به گاه در چرخه قاعدگی غیرعادی نیست و میتواند ناشی از فاکتورهای مرتبط با سبک زندگی و نوسانات هورمونی باشد. برای پریود شدن چیکار کنیم
در برخی موارد، پریودهای نامنظم میتواند نشانهای از عدم تعادل هورمونی یا یک بیماری زمینهای باشد. اگر این بی نظمیها در هر قاعدگی فرد اتفاق بیفتد، یا فرد علائم دیگری را تجربه کند، باید به متخصص زنان مراجعه نماید.
پزشک میتواند سطح هورمونها را بررسی کند و ممکن است آزمایشهای تشخیصی دیگری را برای تعیین علت پریودهای نامنظم انجام دهد. برای آنکه مدام از خود نپرسید چیکار کنم پریود بشم از وقتم گذشته مراجعه به متخصص زنان حتی در صورت عدم بینظمی برای غربالگری، چک آپ دورهای، تست پاپ و بررسی احتمال وجود مشکلات بدون علامت نیز ضروری است.
در کل برقراری پریود به طور منظم یکی از نشانههایی است که دلالت بر سلامت جسمی و جنسی زنان دارد، از همین رو وقفه و مشکلات پریودی میتواند هشداری از بیماریها و اختلالات احتمالی باشد که در بدن آنان است.
بنابراین در صورت مواجه با این شرایط حتما برای بررسی شرایط خود به کلینیک تخصصی زنان دکتر روشن در یک مرکز معتبر مراجعه نمایید تا از عوارضی چون ابتلا به عفونتهای جنسی و ناباروری در امان باشید.