عقب افتادن پریود

عقب افتادن پریود؛ علل متعددی مانند ساختاری، هورمونی، بارداری، مشکلات روحی

دیواره ی رحم تحت تاثیر تعدادی هورمون که به دقت تنظیم می‌شوند، در طول یک دوره ی حدودا 28 روزه افزایش ضخامت پیدا می‌کند و سپس در یک فرد در صورت عدم رخداد لقاح بین اسپرم و تخمک، ریزش پیدا میکند و خونریزی پریود حاصل می‌شود.

در این مسیر هر عنصر می‌تواند تحت تاثیر قرار گرفته و باعث تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید شود. در این مقاله ما شما را با اصلی ترین، مهم ترین و جدی ترین  عللی که سبب عقب افتادن پریود و ترشحات سفید و سریع ترین روش باز شدن قاعدگی می‌شوند آشنا می‌کنیم پس تا اخر این مقاله با ما همراه باشید.

عقب افتادن پریود

سوالات در مورد عقب افتادن پریود و چرخه پریودی

آیا نگران عقب افتادن پریود خود هستید اما نمی‌دانید که باردار شده اید یا خیر؟ پریود نشدن یا عقب افتادن آن برای هر کسی ممکن است پیش بیاید و دلایل متعددی غیر از بارداری آن را سبب می‌شوند. این علل می‌توانند از یک عدم تعادل هورمونی تا یک بیماری جدی پزشکی متغیر باشند.

تغییر در زمان و میزان خونریزی پریود می‌تواند به دلیل های متعددی رخ دهد. علل ساختاری، هورمونی، بارداری، مشکلات روحی و دارو از قبیل آن اند. عقب افتادن پریود می‌تواند نشانه وضعیت هایی باشد که نیاز به ارزیابی بیشتر و تحت نظر بودن دارند. مانند بارداری یا بیماری های سیستمیک. بنابراین بهتر است با مراجعه به پزشک متخصص زنان دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم آن مشخص شود.

برای هر زن در طول زندگی، دو بازه ی زمانی است که در آن بی نظم شدن پریود، تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید و تغییراتی از این قبیل طبیعی است. یکی اوایل بلوغ و آغاز شروع پریودها است که هنوز بدن با شرایط جدید تطبیق پیدا نکرده است. یکی هم حوالی یائسگی است که ابتدا پریود ها نامنظم شده و به مرور قطع می‌شوند.

علت عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم

علاوه بر این، چرخه پریودی به طول میانگین 28 روزه است اما طیف طبیعی آن از 21 تا 35 روز متغیر است. شایع ترین علت تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید، بارداری است . در زنانی که در سن باروری هستند حتما باید بارداری رد شود. اگر پریود شما در این طیف قرار ندارد می‌تواند به علل زیر باشد:

  1. استرس:

استرس می‌تواند هورمون های را به هم بریزد، روتین روزانه را تغییر داده و حتی بخشی از مغز که مسئول تنظیم پریود است، یعنی هیپوتالاموس را تحت تاثیر قرار دهد. به مرور زمان، استرس می‌تواند باعث ایجاد مریضی یا کاهش یا افزایش ناگهانی وزن شود که همگی چرخه قاعدگی را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

اگر فکر می‌کنید زندگی پر استرسی دارید و استرس باعث به هم خوردن پریود هایتان شده،  از تکنیک های ریلکسیشن استفاده کنید و در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید. ورزش کردن می‌تواند در این باره کمک کننده باشد.

  1. وزن کم:

زنانی که اختلال خوردن دارند، برای مثال آنورکسی نرووزا یا بولیمی، ممکن است تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید را تجربه کنند. برای هر قد یک طیف وزن نرمال تعریف شده است. اگر وزن شما ده درصد از حداقل وزن طبیعی برای قدتان کمتر باشد، عملکرد بدنتان به شدت تغییر کرده و ممکن است تخمک گذاری متوقف شود.

دریافت درمان برای اختلالات خوردن و وزن گیری می‌تواند سیکل ها را طبیعی کند. زنانی که به طور حرفه ای و شدید یک ورزش را دنبال می‌کنند نیز ممکن است تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید را تجربه کنند.

از انجایی که علت وقایع این است که برای اینکه خونریزی ماهانه در زنان اتفاق بیوفتد ، وجود حداقل توده‌ی چربی در بدن لازم است پس زنانی که ورزشکار حرفه ای هستند یا کاهش وزن های شدید دارند یا بیماری اختلال خوردن را تجربه می‌کنند این افراد به علت از دست دادن توده‌ی چربی ممکن است چندین سیکل قاعدگی‌شان را از دست بدهند.

  1. چاقی:

همانطور که وزن کم می‌تواند هورمون ها را تغییر دهد، اضافه وزن یا چاقی نیز می‌تواند دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم باشد. پزشک برای شما رژیم مناسب و برنامه ی ورزشی تعیین می‌کند.

چاقی با افزایش مقاومت سلول ها به انسولین همراه است . افزایش مقاومت به انسولین از مواردی به حساب می‌آید که تخمدان ها را دچار اختلال می‌کند و سبب ایجاد اختلال در سیکل قاعدگی شود.

  1. سندرم تخمدان پلی کسیتیک:

این بیماری وضعیتی است که در آن بدن بیشتر هورمون های مردانه ترشح می‌کند. کیست هایی در تخمدان به وجود می‌آید که در نتیجه ی عدم تعادل هورمونی است. این موضوع یکی از دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم یا توقف پریود ها می‌شود. سایر علائمی که این هورمون های مردانه در فرد ایجاد می‌کنند عبارت اند از:

  • پرمویی، مو های زائد زیر چانه، بین سینه ها و…
  • آمدن شیر از سینه ها
  • آکنه و چرب شدن پوست
  • مقاومت به انسولین
  • ناباروری

درمان این وضعیت داروهای کنترل بارداری یا سایر دارو ها برای تنظیم پریود هاست.

سایر کیست های تخمدانی  :

سایر کیست های تخمدانی دیگر هم می‌توانند باعث تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید شوند و هم می‌توانند بی نظمی های قاعدگی ایجاد کنند.

 

  1. استفاده از داروهای ضد بارداری:

زمانی که استفاده از داروهای ضدبارداری را شروع یا قطع می‌کنید، ممکن است برای مدتی سیکل های شما عوض شود. قرص های ضد بارداری شامل پروژستین و استروژن اند که از تخمک گذاری تخمدان ها جلوگیری می‌کنند.

ممکن است تا 6 ماه زمان لازم باشد تا تخمدان قادر باشند با شرایط جدید تطبیق پیدا کنند. غیر از قرص، سایر روش ها مانند ایمپلنت و تزریق نیز همین اثرات را دارند.

سایر دارو ها :

از جمله این دارو ها که می‌توانند روی  سیکل قاعدگی اختلال  ایجاد کنند، می‌توانیم به داروهایی اشاره کنیم که می‌توانند باعث افزایش پرولاکتین شوند. داروی دیوریتیکی تحت عنوان استرولاکتون می‌تواند باعث به هم زدن نظم سیکل قاعدگی وحتی جلو و عقب انداختن سیکل قاعدگی در زنان شود.

همچنین حجم خونریزی را نیز تغییر می‌کند. حتی درمان های هورمونی موضعی که برای ریزش موهای سر در زنان یا مردان دچار ریزش موی هورمونی استفاده می‌شود می‌تواند سیکل های قاعدی را تغییر دهد و برخی از داروهای شیمی درمانی هم می‌تواند باعث تغییر و تعویق افتادن پریود و ترشحات سفید شود.

  1. بیماری های مزمن:

بیماری هایی از قبیل دیابت و سلیاک می‌توانند چرخه قاعدگی را تحت تاثیر قرار دهند. تغییر سطح قند خون به تغییرات هورمونی ارتباط دارند و بنابراین با این که شایع نیست اما احتمال دارد دیابتی که تحت کنترل نیست پریودها را به هم بریزد.

سلیاک نیز بیماری التهابی روده باریک است که در آن بدن بعد از مصرف گلوتن، که پروتئینیست که در بسیاری از غلات وجود دارد، به روده ی باریک حمله می‌کند. با درگیری روده باریک، جذب بسیاری از مواد ریزمغذی دچار مشکل می‌شود.

این موضوع یکی از  دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم می‌باشد. این بیماری علامت های گوارشی نیز می‌دهد. برای مثال این افراد بعد از مصرف غلاتی که گلوتن دارند مانند نان رایج دچار اسهال می شوند. این اسهال ممکن است خونی باشد. به علت خونریزی در این افراد کم خونی به وجود می‌آید.

  • بیماری های هیپوفیز :

شایع ترین این بیماری ها ادنوم های خوشخیم هیپوفیز هستند که در خانم های جوان شایع هستند. این ادنوم ها پرولاکتین ترشح می‌کنند واین پرولاکتین بالا، مانع ایجاد سیکل های قاعدگی طبیعی و منظم می‌شود.

مشکلات هیپوتالاموس

  • بی خیمی ها :

با وجود اینکه  اکثر دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم خوش خیم است و به راحتی با درمان مناسب و مراجعه به متخصص زنان و زایمان رفع می‌شود، موارد نادرتری هستند که می‌توانند بدخیمی ها را موجب شوند.

  1. اوایل حوالی یائسگی:

اکثر زنان در سنی بین 45 تا 55 یائسه می‌شوند. برخی از زنان در سن 40 یا زودتر دچار علائمی به نفع یائسگی می‌شوند.  به این وضعیت نارسایی اولیه ی  تخمدان نیز گفته می‌شود.

برخی زمینه های ژنتیکی در این وضعیت نقش دارند. در این وضعیت ذخایر تخمدان از سلول های تخمک خالی می‌شود و بنابراین پریود ها قطع می‌شوند. با مراجعه به پزشک علاوه بر وضعیت بالینی شما،سنجش هورمون ها تشخیص شروع یائسگی را در شما به اثبات می‌رساند.

  1. بیماری های تیروئید:

هورمون های تیروئید کارهای بسیار متعددی در بدن انجام می‌دهند. هم پرکاری و هم کم کاری تیروئید می‌تواند دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم باشد. زیرا متابولیسم بدن و سطح هومون ها نیز تحت اثر هورمون های تیروئید قرار می‌گیرند. مشکلات تیروئید با دارو یا جراحی قابل درمان اند. بعد از رفع مشکل تیروئید مشکل پریود نیز به حالت اولیه خود برمیگردد.


  1. بارداری: زمانی که لقاح رخ دهد، سطح هورمون پروژسترون بالا میماند تا لایه ی داخلی رحم پرخون بماند و جنین در آن لانه گزینی کند. برای همین دیگر پریود تکرار نمی‌شود. در صورت مراجعه به پزشک به راحتی با سنجش سطح یک نوع هورمون در بدنتان تشخیص بارداری برای شما مطرح می‌شود. این هورمون beta-hcg  نام دارد. علاوه بر بارداری، شیردهی نیز با مکانیسم دیگری باعث توقف موقت پریود ها می‌شود.
  1. بیماری های منتقله از طریق تماس جنسی: این بیماری ها معمولا باعث عقب تعویق پریود و ترشحات سفید نمی‌شوند، اما در صورتی که درمان نشوند ممکن است به بیماری التهابی لگن تبدیل شوند. این بیماری ممکن است باعث عقب افتادن پریود شود. علائم دیگری که ایجاد می‌کند لکه بینی بین پریود، درد مبهم در ناحیه زیر شکم، سوزش و غیره است. برای همین بهتر است افراد به طور دوره ای تحت معاینه‌ی زنان قرار گیرند تا این قبیل بیماری ها در آنها تشخیص داده شده و در مراحل اولیه و قبل از ایجاد عارضه درمان شوند.
  2. مشکلات داخل رحم: گاهی درون رحم یک سری پولیپ یا فیبروئید وجود دارد. بزرگ شدن این ها نیز می‌تواند باعث عقب افتادن پریود و ترشحات سفید شود. البته علائم دیگری نیز به همراه خواهد داشت و مجموعه ی علائم برای پزشک تشخیصی خواهد بود.
  3. برخی داروها و علل نادر تر مانند هایپرپرولاتینمی نیز می‌توانند باعث عقب افتادن پریود شوند که باید با پزشک در رابطه با این موارد مشورت کنید.

برای عقب افتادن پریود و ترشحات سفید به پزشک مراجعه کنم؟

متخصص زنان می‌تواند به خوبی دلیل عقب افتادن پریود و بزرگ شدن شکم را در شما پیدا کند و گزینه های درمانی را به شما ارائه دهد. بهتر است تغییرات چرخه‌ی پریودی خود شامل روز شروع و پایان پریود را ثبت کنید و همراه خود به مطب پزشک بیاورید. این به تشخیص کمک می‌کند. همچنین بهتر است به طور دوره‌ای توسط متخصص زنان معاینه ی زنان شوید تا علائم و نشانه های پنهان در شما توسط پزشک در صورت وجود کشف و ارزیابی شوند.

اگر علائم زیر در شما وجود دارد سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی قاعدگی بیش از حد معمول
  • تب
  • درد شدید
  • تهوع و استفراغ
  • خونریزی که بیش از هفت روز طول کشیده
  • خونریزی در حالی که قبلا یائسه شده اید.

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله دیدید، علل متفاوتی ممکن است باعث عقب افتادن پریود شوند. این علل می‌تواند صرفا به هم خوردن هورمونی باشند. یا ممکن است یک بیماری زمینه ای جدی باشند که علاوه بر عقب افتادن پریود، علائم ناخوشایند دیگری نیز در شما به وجود آورند. برای همین نباید تغییرات در چرخه‌ی قاعدگی از قبیل زمان آن و حتی حجم خونریزی و میزان علائم همراه پریودی مانند درد را نادیده بگیرید و بهتر است توسط متخصص زنان ارزیابی دقیق شوید.

در صورت شک به تخمدان پلی کیستیک برای شما سونوگرافی و آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون های جنسی درخواست می‌شود. گاهی نیز در شما بیماری ای وجود ندارد و به دلیل استرس، ورزش شدید، اختلالات غذا خوردن و وزن نامناسب است که مجموعه ای از علائم را تجربه می‌کنید. پزشک در این رابطه نیز به شما توصیه هایی خواهد کرد که با انجام آنها  چرخه‌ پریود نیز مرتب خواهند شد.