پریود طولانی

آیا پریود طولانی طبیعی است؟

گاهی پریود بلندمدت، موضوعی بسیار حساس به شمار می‌آید و فرد مبتلا باید هر چه سریع‌تر به متخصص زنان مراجعه کند. معمولاً قاعدگی‌های طولانی خبر از وجود بیماری‌هایی در بدن می‌دهند. این مشکلات می‌توانند شامل وجود توده‌های غیر طبیعی در رحم یا ابتلا به برخی از بیماری‌ها شوند.

روش‌های تشخیصی مختلفی برای بررسی علت این اختلال وجود دارد؛ گاهی نیز برخلاف پریود طولانی، بدن در مقابل پریود شدن مقاومت می‌کند که در این صورت باید از پزشک بخواهیم سریع ترین روش باز شدن قاعدگی را ارائه کند.

پزشک متخصص با استفاده از برخی داروهای هورمونی می‌تواند نسبت به درمان آن اقدام کند؛ به همین دلیل، توصیه ما به شما این است که برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه همراه ما باشید.

پریود طولانی

آنچه در این مقاله می خوانید :

 

آیا پریود طولانی طبیعی است؟

معمولاً روند پریود در حال طبیعی پنج الی هفت روز است و نهایتاً هشت روز می‌تواند ادامه داشته باشد؛ اما اگر پریودی طولانی‌تر شود نمی‌توان گفت که این امر یک اتفاق طبیعی تلقی می‌شود و باید توجه داشته باشید، تنها اگر یک مرتبه با مشکل پریود طولانی روبه‌رو شوید، این امر می‌تواند طبیعی و بدون مشکل باشد، اما در صورت تکرار باید بدانید که اگر به پزشک زنان مراجعه نکنید، احتمال اینکه اوضاع وخیم‌تر شود بسیار بالا خواهد بود.

خصوصاً در دوره پریودی طولانی خود اگر با تب، ترشحات غیر معمول و چه بسا لخته‌های خونی بزرگ روبه‌رو شوید، این امر نگران‌کننده است و باید هرچه سریع‌تر به پزشکی ماهر و کاربلد مراجعه کنید.

چه بیماری‌هایی سبب پریود طولانی می‌شود؟

بیماری‌های زیادی باعث ایجاد پریودی طولانی می‌شوند. در صورتی که فرد در حال انجام اقدامات بارداری است، ممکن است دچار شدن به خونریزی شدید یا پریود طولانی به سقط جنین مربوط باشد. در شرایطی هم اختلالات پلاکتی و نزدیک شدن به دوران پساقاعد‌گی دلیل اصلی این مشکل به شمار می‌آیند. البته موضوع به همین جا ختم نمی‌شود؛ چراکه سندرم پلی کیستیک تخمدان هم از جمله دلایل بروز این مشکل به شمار می‌آید.

متأسفانه برخی از بانوان به بیماری التهابی لگن توجهی ندارند که این خود یکی از دلایل دیگر طولانی شدن قاعدگی به شمار می‌آید. انجام ورزش‌های سنگین، تغییرات ناگهانی در رژیم غذایی و چه بسا عفونت‌های واژنی از جمله دلایلی مطرح برای طولانی شدن پریودی به حساب می‌آیند. بیماری‌های دیگری هم دخیل هستند که به صورت نمونه در ادامه به بررسی مختصر ولی مفید چند نوع این بیماری‌ها خواهیم پرداخت:

  • فیبروم رحم از جمله دلایل پریود طولانی

زمانی که در دوره بچه‌داری بافت رحم زنان بیش از اندازه رشد می‌کند، چنین بیماری به وجود می‌آید. این بیماری یکی از رایج‌ترین بیماری‌های مربوط به تومور لگنی در بانوان است. فیبروم رحم از جمله بیماری‌هایی است که متأسفانه خبر از عدم باروری رحم می‌دهد.

  • پولیپ آندومتر (رحم)

به توده‌های نرم داخلی در رحم، پولیپ‌های آندومتر می‌گویند و زمانی که این توده‌های نرم به تحریک بافت پیرامون خود می‌پردازند، واژینال با خونریزی و لکه بینی روبه‌رو می‌شود و می‌توان گفت بسیاری از پولیپ‌ها خوش خیم و غیر سرطانی هستند.

  • آدنومیوز

آدنومیوز یک نوع بیماری است که در قسمت دیواره عضلانی رحم، سلول‌های بافت داخلی رحم در حال رشد هستند. با این حساب، دیواره رحم ضخیم‌تر شده و چرخه قائدگی هم طولانی‌تر می‌شود، دقیقاً مشخص نیست که این بیماری چرا به وجود آمده است ولی لکه بینی و پریود طولانی از جمله علائم این بیماری به شمار می‌آیند.

  • سرطان رحم یکی دیگر از علت‌های پریود طولانی

زمانی که سلول‌های طبیعی رحم به غیر طبیعی تغییر حالت می‌دهند، طبیعتاً رشد آنها هم به راحتی کنترل نمی‌شود و در این شرایط، سرطان رحم اتفاق می‌افتد. در این حالت ممکن است چرخه پریودی کمی طولانی‌تر شود و این مشکل در هر سنی ممکن است که اتفاق بیفتد.

  • کم کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدی زمانی به وجود می‌آید که غده تیروئید قادر نباشد به صورت طبیعی و البته نیاز بدن هورمون تولید کند. این بیماری به دلایل مختلفی همچون کمبود ویتامین گروه B6 و بالا بودن دوز ید به وجود می‌آید.

  • اختلال در تخمک‌گذاری

تخمدان‌های همه زنان به طور طبیعی یک بار در ماه اقدام به تخمک‌گذاری می‌کند. برخی عواملی مانند ابتلا به سندروم پلی کیستیک سبب می‌شود که این اتفاق رخ ندهد. عدم تخمک‌گذاری ممکن است در برخی موارد باعث بروز اختلال در نحوه خونریزی و پریود طولانی فرد شود.

  • مصرف برخی داروها

برخی داروها مانند داروهای رقیق‌کننده خون نیز ممکن است سبب خونریزی غیر طبیعی در فرد شود.

 

علت طولانی شدن پریود و لخته خون

لخته شدن خون در پریودی طولانی را نباید موضوعی کم اهمیت در نظر گرفت. معمولاً بسیاری از بانوان ممکن است در دوره پریودی خود با چنین صحنه‌ای، یعنی لخته شدن خون روبه‌رو شده باشند. لخته شدن خون علائمی دارد که می‌توان به تکه‌های لخته کوچک خون اشاره کرد. در برخی از شرایط، معمولاً در ابتدای دوره قاعدگی مشاهده می‌شوند و رنگی قرمز روشن متمایل به تیره دارند.

در بسیاری از موارد بانوان به دلیل کمبود آهن در بدن‌شان هنگام پریود طولانی با چنین مشکلی روبه‌رو می‌شوند، همیشه همه چیز به کمبود آهن مربوط نمی‌شود؛ چراکه شاید فرد دچار فیبروم رحم شده باشد ولی این بیماری غیر سرطانی است و جای هیچ‌گونه نگرانی وجود ندارد.

یکی دیگر از دلایل لخته خون می‌تواند به کیست‌های تخمدان مرتبط باشد. عمدتاً با بر هم خوردن سطح تعادل استروژن و پروژسترون این چنین مشکلی به وجود می‌آید. در همین راستا باید بدانید که بهم خوردن هورمون‌های دیگر زنانه هم باعث ایجاد چنین مشکلی می‌شوند.

زمانی که کروموزوم‌های ارثی متعادل نباشند، رشد رحم هم نمی‌تواند فرایند نرمال و طبیعی داشته باشد. پولیپ‌ رحم را هم باید یکی دیگر از دلایل اصلی ایجاد لخته خون در پریود طولانی در نظر گرفت. بزرگ بودن سایز پولیپ‌ها باعث می‌شود تا از طریق رحم، جریان خون مسدود خواهد شد.

 

درمان طولانی شدن پریود و لکه بینی

روش‌های درمانی برای حل و درمان مشکل مختلف است. در ابتدا که به پزشک مراجعه کنید، علت زمینه‌ای را باید بیابد. معمولاً یکی از راه‌های درمان پریودی طولانی مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی است تا درد کمتری را بانوان تجربه کنند.

در شرایطی هم جراحی می‌تواند چاره کار باشد که اتساع و کورتاژ دو روش برای کاهش خونریزی در این دوره است. ابلیشن آندومتر و روش دیگری به نام هیسترکتومی هم برای آن دسته از بانوانی که قصد فرزندآوری ندارند، پیشنهاد می‌شود، در ادامه بیشتر به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت:

  • مصرف قرص‌های هورمونی

یکی از روش‌های درمان پریود طولانی درمان هورمونی است. این درمان به جلوگیری از بارداری می‌پردازد و می‌تواند از خونریزی بیش از حد در دوره پریودی جلوگیری به عمل آورد. این درمان به کاهش ضخامت مخاط رحم کمک می‌کند.

  • GNRH، روش برای درمان پریود طولانی

آگونیست‌های هورمون آزادکننده گونادوتروپین هستند که سبب کاهش خونریزی قاعدگی به طور موقت خواهند شد. توجه داشته باشید که این روش درمان باعث می‌شود تا بانوانی که به مصرف این دارو می‌پردازند، یک نوع یائسگی موقت را تجربه کنند. عمدتاً تا شش ماه این دارو را می‌توان طبق تجویز پزشک مصرف کرد و خشکی واژن یکی از عوارض آن به شمار می‌آید.

  • تزریق برخی داروهای هورمونی

برای آن دسته از افرادی که به بارداری فکر نمی‌کنند، تزریق برخی داروها مانند مدروکسی پروژسترون می‌تواند یک روش درمانی عالی و قابل قبول باشد. این روش به جلوگیری از خونریزی می‌پردازد و معمولاً لکه بینی را در ماه‌های اول پریودی شاید برخی تجربه کنند؛ ولی معمولاً تا یک سال ممکن است، بیمار پریود نشود.

  • داروهای آنتی فیبرینولیتیک

مصرف داروهای آنتی‌بیوتیکی باعث می‌شود تا خونریزی سرعت کمتری داشته باشد و تنها در روزهای مشخصی می‌توان از این دارو استفاده کرد. معمولاً این نوع دارو روی بارداری تأثیر منفی نمی‌گذارد و با خیال راحت می‌توان مورد استفاده و مصرف قرار داد.

  • تخریب اندومتر

با توجه به این روش برای درمان پریودی طولانی، بخشی از پوشش رحم برداشته می‌شود که باعث قطع کامل یا کاهش خونریزی می‌شود و برای آن دسته از افرادی که قصد بارداری دارند، این روش نمی‌تواند مناسب باشد.

  • هیسترکتومی از دیگر روش‌های درمان پریود طولانی

هیسترکتومی را یک عمل جراحی بزرگ برای درمان پریودی طولانی می‌شناسند، در طی انجام این روش، رحم را برداشته که به سبب آن خونریزی هم طبیعتاً کاهش پیدا می‌کند. دوره نقاهت این روش درمانی شش هفته است و امکان بارداری را به صفر می‌رساند.

پریود بیش از ده روز نشانه چیست؟

پریودی طولانی می‌تواند به دلیل مسائل گوناگونی رخ دهد. سبک زندگی افراد معمولاً در این شرایط نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. سلامت عمومی بدن هم در این بین، مسئله بی‌اهمیتی به شمار نمی‌آید.

معمولاً عدم تعادل هورمون‌ها از جمله مواردی به شمار می‌آید که روی چرخه و طول قاعدگی تأثیر می‌گذارد. در شرایطی که پریودی بیش از یک مرتبه طولانی شود، قطعاً این رخداد نمی‌تواند طبیعی باشد که شاید بیماری خاصی وجود دارد؛ ولی دفعه اول می‌تواند نشانه مرتب شدن دوره‌های بعدی قاعدگی باشد.

 

پریود طولانی و غیر طبیعی چه نشانه‌هایی دارد؟

همه دختران در دوره‌ای از زندگی خود سیکل‌های قاعدگی و خونریزی را تجربه می‌کنند. سن پریود شدن به عوامل مختلف بستگی دارد. همچنین خونریزی نیز ممکن است در هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت باشد. به میزان خونریزی در بانوان جوان نسبت به افراد میانسال بیشتر است؛ بنابراین همیشه نمی‌توان گفت که میزان خونریزی زیاد بوده یا پریود طولانی مدت است. این موضوعات چنانچه نگران‌کننده باشد باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد. اما به طور کلی نشانه‌های زیر می‌تواند نشان‌دهنده غیر طبیعی بودن پریود باشد:

– اگر خونریزی به قدری شدید باشد که نوار بهداشتی به تنهایی جوابگو نبوده و نیاز به استفاده از تامپون نیز به طور همزمان وجود داشته باشد.

– اگر دوره پریودی بیش از ۷ روز به طول بینجامد می‌تواند نشان‌دهنده غیر طبیعی بودن آن باشد.

– چنانچه در اثر خونریزی شدید فرد دچار کم خونی یا کمبود آهن شود.

– همچنین اگر خونریزی به قدری زیاد باشد که فرد مجبور باشد پد بهداشتی خود را در کمتر از سه ساعت تعویض کند.

– اگر به همراه خونریزی لخته‌های خون به صورت غیر طبیعی و بیش از حد دیده شود.

– اگر در طول شب نیز نیاز به تعویض نوار بهداشتی به صورت مکرر وجود داشته باشد.

 

برای درمان پریود طولانی باید به چه پزشکی مراجعه کرد؟

برای درمان پریودی طولانی طبیعتاً بانوان می‌دانند که باید متخصص زنان مراجعه کنند. متخصص در ابتدا سؤالاتی را مطرح می‌کند که اولین تاریخ پریودی شما چه زمانی است؟ طی چندین روز گذشته، چند مرتبه از نوار بهداشتی استفاده کرده‌اید و همچنین در مورد سابقه بارداری هم اطلاعاتی را باید کسب کند.

در مورد رابطه جنسی طی چندین روز گذشته سؤالاتی می‌پرسد. ناگفته نماند که متخصص زنان به بررسی و ارزیابی سابقه خانواده شما از لحاظ پزشکی می‌پردازد. اینکه از چه روش پیشگیری از بارداری استفاده می‌کنید نیز سؤالاتی می‌پرسد تا هر چه سریع‌تر به درمان پریود طولانی بپردازد.

 

درمان پریود طولانی در خانه و با طب سنتی

دمنوش گل زوفا و گزنه سفید به عنوان دو گیاه قابض‌کننده به کاهش خونریزی در دوره قاعدگی کمک می‌کنند. در طب سنتی گل درخت انار هم برای جلوگیری از خونریزی یک گزینه ایده‌آل به شمار می‌آید. تنها باید گل درخت انار را بجوشانید و به عنوان دم نوش از آن استفاده کنید. در این میان، دمنوش برگ خشک تمشک هم برای پریودی طولانی مفید واقع می‌شود و عمدتاً برای اینکه تأثیر بیشتری داشته باشد، سه مرتبه در روز باید مصرف شود.

یکی دیگر از بهترین دمنوش‌ها برای درمان پریود طولانی، دمنوش نعنا فلفلی نام دارد. این گیاه هم خاصیت قابض‌کنندگی دارد و برای درمان خونریزی شدید دوره پریودی بسیار مناسب است. دم‌نوش پای شیر و مریم‌گلی برای درمان قاعدگی طولانی قطعاً می‌تواند مناسب باشد. رب انار یا رب به، روغن‌زیتون و سیر، دم‌نوش زنجبیل و دارچین، دم‌نوش بومادران، مصرف عدس، باباآدم و گل پنیرک و انواع سبزی‌ها مانند شنبلیله، تخم شوید و جعفری را هم می‌توان بسیار مفید و کاربردی دانست.

 

روش‌های تشخیصی برای بررسی پریود طولانی و غیر طبیعی

همان‌گونه که قبلاً نیز بیان شد نشانه‌هایی برای غیر طبیعی بودن خونریزی دوران پریودی وجود دارد. علاوه بر این موارد زمانی که فرد متوجه شود دوره و میزان خونریزی‌اش نسبت به گذشته تغییر کرده، باید نسبت به غیر طبیعی بودن پریودی خود شک کرده و برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کند. پزشک متخصص معمولاً با توجه به مراحل زیر علت این اختلال را تشخیص خواهد داد:

  • معاینات بالینی و بدنی به ویژه معاینه لگن
  • گرفتن شرح حال از بیمار برای درمان هر چه سریع‌تر پریود طولانی لازم است.
  • تجویز کردن سونوگرافی لگنی که ممکن است به صورت سونوگرافی معمولی یا سونوگرافی داخلی انجام شود.
  • مشاهده فضای داخلی رحم با استفاده از روش هیستروسکوپی به کمک یک تلسکوپ کوچک
  • استفاده از سونوگرافی‌های پیشرفته‌تر مانند سونو هیستروگرام یا سونوگرافی به همراه تزریق آب و نمک
  • تجویز آزمایش خون برای مشخص کردن سطح هورمون‌های بدن و نیز وجود کم خونی و کمبود آهن برای درمان پریود طولانی لازم است.
  • نمونه‌برداری از سطح داخلی رحم با استفاده از ابزارهای مخصوص

 

آیا زنان پس از دوران یائسگی دچار پریود طولانی می‌‌شوند؟

دچار شدن به پریود طولانی تنها مختص زنانی است، که در دوران پیش از یائسگی قرار دارند. به طور طبیعی زنان بعد از رسیدن به دوره یائسگی نباید هیچ‌گونه خونریزی را از رحم خود را تجربه کنند، در غیر این صورت هرگونه خونریزی غیر طبیعی بوده و باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند. چرا که ممکن است برخی از بیماری‌ها مانند سرطان رحم عامل چنین خونریزی‌هایی شود.

 

سخن پایانی

همان‌طور که بیان شد، اگر پریود طولانی بیش از یک مرتبه تکرار شود، قطعاً مشکل‌آفرین است و باید هر چه سریع‌تر به متخصص زنان مراجعه شود. نشانه‌های زیادی وجود دارد که می‌تواند بیان‌گر غیر طبیعی بودن دوره پریودی فرد باشد.

همچنین اگر فردی متوجه شود که میزان خونریزی و تعداد روزهای دوره قاعدگی‌اش از زمان‌های قبل بیشتر شده و تغییرات چمشگیری را نسبت به دوره‌های قبل مشاهده کند، باید به متخصص مراجعه کند. متأسفانه برخی به مدت زمان پریودی خود توجهی نشان نمی‌دهند و به همین دلیل است که در طولانی مدت با مشکلات و بیماری‌های وخیمی همچون سرطان دهانه رحم مواجه می‌شوند.