کورک در ناحیه تناسلی زنان، یک بیماری پوستی رایج است که عدهای از خانمها با آن روبهرو هستند و در پی راهحلی موثر برای درمان آن میگردند. کورک در واقع یک برآمدگی به شکل جوش است که در صورت درماننشدن بهمرور زمان تبدیل به یک توده با نوک چرکی سفید یا زرد میشود و ممکن است گسترش پیدا کند. کورکهای تناسلی معمولاً در خارج واژن در ناحیه شرمگاهی تشکیل میشوند که در بعضی موارد به کورک عفونی تبدیل خواهند شد. این کورکها گاهی اوقات خودبهخود از بین میروند و نیازی به درمان ندارند؛ اما اگر بزرگ شدند و با درد همراه بودند باید هر چه سریعتر برای درمان آن به پزشک مراجعه کرد. در اینجا به مهمترین دلایل بهوجودآمدن کورک و درمان جوش تناسلی میپردازیم.
کورک در ناحیه تناسلی زنان؛ هر آنچه باید بدانید
فهرست مطالب
- کورک در ناحیه تناسلی زنان؛ هر آنچه باید بدانید
- علت بهوجودآمدن کورک در ناحیه تناسلی زنان
- علائم، نشانهها و عوارض کورک در ناحیه تناسلی زنان
- راههای پیشگیری بهوجودآمدن کورک در ناحیه تناسلی خانمها
- راههای درمان کورک در ناحیه تناسلی خانمها
- پزشک متخصص و زمان مراجعه برای درمان کورک تناسلی زنان
- سؤالات متداول
کورک (furuncle)، یک توده قرمز و حساس به شکل جوش و پر از چرک است. این عفونت در اثر آلودهکردن فولیکول مو (پیاز مو) توسط باکتری زیر پوست ایجاد میشود که همراه با درد، سوزش و خارش است. عفونت قارچی نیز میتواند باعث ایجاد کورک شود. کورکها بهاندازه یک نخود هستند و در بعضی مواقع بزرگتر میشوند. این بیماری پوستی در نوجوانان و جوانان نیز شایع است.
کورکها در همه جای بدن، در زیر بغل، باسن، پشت گردن میتوانند تشکیل شوند؛ اما بیشتر در ناحیه تناسلی شکل میگیرند؛ زیرا در نواحی پرمو و نمناک به دلیل تعریق زیاد کورکها مستعد رشد بیشتری نسبت به سایر نواحی بدن هستند. کورک در ابتدا بهصورت یک برآمدگی قرمز بیخطر ظاهر میشود؛ اما بهمرورزمان و بدتر شدن عفونت، سفت و دردناک میشود.
اگر چند کورک در یک قسمت از بدن تشکیل شوند بهطوریکه به یکدیگر وصل باشند، باعث بروز بیماری پوستی به نام کفگیرک میشود که ممکن است با علائمی چون تب و لرز همراه باشد.
کورکها خود انواع مختلفی دارند:
- کورک فورنکل (کیسههای چرکی حاوی مو)
- کاربانکل (جوش بزرگتر از فورنکل همراه با تب و لرز)
- آکنه کیستی (در اثر مسدودشدن غدد چربی پوست پدید میآید)
021-22879850 تماس جهت مشاوره رايگان و اخذ نوبت تلفنی
علت بهوجودآمدن کورک در ناحیه تناسلی زنان
عفونت زیر پوست که نتیجه عفونت فولیکول مو (پیاز مو) است باعث بهوجودآمدن کورک در دستاگاه تناسلی خانمها میشود که خود عفونت پیاز مو به دلیل آلودهشدن به یک باکتری نمود پیدا میکند. پیداکردن علل ایجاد کورک کمک میکند تا از تشکیل دوباره آن جلوگیری شود.
یکی از علل آن میتواند تماس برخی مواد با ناحیه تناسلی باشد، مانند: مواد شوینده نامناسب، کاندوم، اسپرم کشها و یا مواد محرک جنسی، نوار بهداشتی، دستمال مرطوب، پودرها، خوشبوکنندهها، صابونهای حمام.
از طرفی دیگر، عواملی که باعث عفونت پیاز مو میشوند شامل مواردی چون: تراشیدن مکرر موها، پوشیدن لباس تنگ (ساپورت) که جنس پارچه آن نامناسب است، استفاده از استخر و وان داغ غیربهداشتی، برش یا زخم عفونی که در اثر عرقکردن به وجود میآید و… است. علل دیگر آن شامل: چربی پوست، منی و تحریک پوست، ادرار و … هستند. همچنین، برخی عوامل دیگر آن در دستههای زیر قرار میگیرد:
- ارگانیسمهای عفونی:
ارگانیسمها، مانند باکتریها، قارچها، ویروسها و انگلها که بهصورت طبیعی در بدن وجود دارند و معمولاً مفید و بدون ضرر هستند که میتوانند تحت شرایط خاصی در بدن باعث ایجاد بیماری عفونی مثل کورک در دستگاه تناسلی زنان شوند. از باکتریهای ایجادکننده آن میتوان از استافیلوکوک اورئوس (Staphylococcus aureus )، ایکولای و کلامبر نام برد. وجود انگلها و قارچها هم میتوانند در محیط نمناک باعث ایجاد جوش و کورک شوند. مایع منی و ترشحات در تماس جنسی از راههای انتقال عفونت، باکتری، قارچ و انگل است.
- بیماریهای پوستی:
بیماریهای پوستی تناسلی مانند زگیل تناسلی، تبخال تناسلی، واژینال، پسوریاسیس، لیکن پلان و هیدرادنیت که هر کدام به دلایل متفاوتی فرد را مبتلا میکنند، میتوانند باعث ایجاد کورک شوند. از علائم شایع بیماری پوستی خارش است.
- کیست:
کیست از علل شایع ایجاد بیماری کورک در دستگاه تناسلی زنان است. کیست یا غده بارتولن که بهصورت مایع است در دو طرف مهبل قرار دارد. این غده وظیفه تولید مایع برای مرطوب نگهداشتن واژن را دارد. اگر مایع درون غده تجمع یابد و با باکتریها عفونی شود، میتواند باعث ایجاد کورک شود.
- عفونتهای مقاربتی:
ورود ویروس یا باکتری به بدن از یک شخص به شخص دیگر از طریق رابطه جنسی کنترل نشده، باعث ایجاد عفونت مقاربتی میشود که این عفونتها منجر به تشکیل کورک میشوند. همچنین، بیماری مقاربتی مثل STD که از طریق آمیزش جنسی واژینال، دهانه یا مقعد منتقل میشود، علائمی چون درد، خارش، ترشح غیرعادی و بدبو را به همراه دارد. این بیماری از طریق خون یا سوزنها نیز قابلانتقال است.
علائم، نشانهها و عوارض کورک در ناحیه تناسلی زنان
کورک در دستگاه تناسلی زنان در بیرون واژن ناحیه شرمگاهی روی لابیها پدید میآید که در صورت بهبودپیدانکردن باگذشت زمان به یک توده چرکی تبدیل میشود. این چرکها ابتدا زیر پوست و قرمز هستند و فقط با دستزدن مشخص میشود. گاهی این چرکها با نوکزرد رنگ نمایان است.
در زیر به همه علائم یک کورک اشاره میکنیم:
حس درد: این حس درد با لمس بیشتر شده و خارش قبل از نمایانشدن از علائم آن است.
چرکین شدن: در اینجا عفونت شروع به نمایانشدن میکند به شکل زردرنگ
بزرگشدن سایز: بهمرورزمان این عفونت بزرگ شده، بهاندازه نخود و سپس ممکن است به اندازه فندق برسد.
نزدیکشدن عفونت به پوست: عفونت کمکم به پوست نزدیک شده و سپس اطراف آن، جوش قرمزرنگ ایجاد میشود و عفونت به مرکز کورک نزدیک میشود.
ترکیدن: کورک پس از مدتی حتی بدون دستزدن میترکد و عفونت بیرون میزند و گاهی همراه با خون است.
سرایت: ترکیدن کورکها میتواند به نقاط اطراف منتقل شود.
کورک در دستگاه تناسلی زنان مشکل بزرگی نیست و گاهی خودبهخود از بین میرود. بیمارانی که مبتلا به بیماریهای پوستی مانند آکنه یا بیماری دیابت هستند، بیشتر از سایر افراد در مقابل این بیماری آسیبپذیرند. در صورت بهبودپیدا نکردن به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض احتمالی آن بهدور باشید.
در صورت عدم مراجعه بهموقع به پزشک احتمال ایجاد این عوارض وجود دارد:
- درصورتیکه عفونت پخش شود، عدم درمان آن باعث ورود عفونت به جریان خون میشود.
- با ورود عفونت به مغز احتمال ایجاد بیماری مننژیت افزایش خواهد یافت.
- عفونت لایههای قسمت زیرین پوست را درگیر کرده و زمینه را برای ابتلا به سلولیت فراهم میکند.
- در صورت سرایت به قلب، نخاع و استخوانها شرایط خطرناکی را برای فرد ایجاد خواهد کرد.
راههای پیشگیری بهوجودآمدن کورک در ناحیه تناسلی خانمها
اینکه به فکر درمان کورک تناسلی باشید خوب است؛ اما پیشگیری همیشه بهتر از درمان خواهد بود. با رعایت چندین نکته ساده میتوان از ایجاد کورک و جوش در ناحیه تناسلی زنان جلوگیری کرد. باتوجهبه عوامل مؤثر در بروز کورک واژن روشهای پیشگیری از آن در زیر آمده است. یادتان باشد اگر برآمدگی و التهاب غیرعادی را مشاهده کردید و خودبهخود برطرف نشد، دراسرعوقت به پزشک مراجعه نمایید.
- با افراد مبتلا به این باکتری از نزدیک تماس نداشته باشید.
- دستهای خود را پاکیزه نگه دارید و نگذارید آلوده بمانند.
- توجه داشته باشید که حوله، دستمال و ابزارهای اصلاح، وسایل شخصی محسوب میشوند و نباید اجازه داد کسی از آنها استفاده کند.
- استفاده از حوله شخصی، صابون و دیگر وسایل بهداشتی در مکانهای عمومی مثل هتل و خوابگاه را فراموش نکنید.
- وقتی خراشی روی پوستتان ایجاد میشود، حتماً آن را بپوشانید و اجازه ندهید آلودگی به آن نفوذ کند.
- اجتناب از پوشیدن لباسهای تنگ (ساپورت) با پارچههای نامناسب
- استفاده از لباسهای زیر نخی که به پوست اجازه تنفس بدهد
- پرهیز از فشاردادن کورکها و جلوگیری از گسترش مشکلات پوستی به قسمتهای مجاور
- استفاده از محصولات بهداشتی که بدون عطر و ضد حساسیت باشند.
- حمامکردن به طور منظم و تعویض لباس زیر
- شستن لباس زیر و ملافهها با آب داغ
- تا حد امکان از تیغ استفاده نکنید و در صورت استفاده مرتباً تعویض شود. تا حد امکان در جهت رویش موها تیغ بزنید و آن را به هیچ وجه با شخصی به اشتراک نگذارید.
- ناحیه تناسلی را دو بار در هفته لایهبرداری کنید، زیرا لایهبرداری به فولیکول مسدود شده مو کمک میکند و رشد مو را امکانپذیر میکند.
راههای درمان کورک در ناحیه تناسلی خانمها
کورکهای پیشرفته راههای درمانی متفاوتی دارند. اگر کورکها پیشرفت نکرده باشند، میتوان از روشهای خانگی برای درمان آنها استفاده نمود. یادتان باشد که از دستزدن به کورکها خودداری کنید تا از تشدید آنها جلوگیری کند.
در صورت مشاهده کورکهایی که بهصورت مداوم تکرار میشوند یا دردناک و بزرگ شدهاند، حتماً به پزشک مراجعه شود تا پزشک باتوجه به پیشرفت بیماری، درمان را آغاز کند.
- برای تمیزکردن و خشککردن ناحیه کورک آن را با صابون آنتیباکتریال بشویید. صابون را از قبل با آب بشویید و پس از شستن ناحیه تناسلی، آن را با یکپارچه نرم خشک کنید.
راههای خانگی درمان:
استفاده از کمپرس گرم (نه داغ): دستمال تمیز را به آب گرم آغشته کنید و به مدت 10 تا 15 دقیقه روی کورک بگذارید. کمپرس گرم به تخلیه کورک چرکی کمک میکند البته به شرطی که چهار تا پنج بار در روز انجام شود. گرمای کمپرس باعث ایجاد گردش خون بهتر میشود و در این صورت گلبولهای سفید با عفونت مبارزه میکند.
استفاده از حمام سیتز یا نشیمن: حمام سیتز در واقع به نشستن در وان یا لگن آب گرم گفته میشود که برای افراد مبتلا به بیماری های مقعدی، حساسیت های پوستی و باکتریایی میتواند التیام بخش باشد.
خشک و تمیز نگهداشتن ناحیه کورکی: دستها را شسته و صابون ضدباکتری را با آب ترکیب کرده و به ناحیه کورکی اسپری کنید و سپس با حوله نرم و تمیزی آن را خشک کنید. تا حد امکان کورک را با دست لمس نکنید.
پوشیدن لباس زیر گشاد: لباس تنگ باعث ایجاد عفونت میشود در نتیجه، وضعیت بیمار را بدتر میکند، پس تا زمان بهبودی از لباس گشاد و نخی استفاده نمایید.
مصرف مسکن بدون نسخه: اگر کورک شما خفیف بود، میتوانید از مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. در صورت کنترلنشدن آن با این قرصها میتوانید به پزشک مراجعه شود.
استفاده از پمادهای مناسب: پماد وازلینی از ایجاد کورک در برابر اصطکاک لباس زیر جلوگیری میکند. اگر جوش ترکید بهتر است از پماد آنتیبیوتیک مانند باسیتراسین، یا پلیمیکسین برای جلوگیری از تکثیر و گسترش عفونت استفاده شود.
تعویض مداوم لباس: تعویض مداوم لباس زیر باعث جلوگیری از تشدید این بیماری پوستی میشود.
شستشوی مکرر ناحیه تناسلی: شستشوی ناحیه تناسلی با محلولهای مخصوص مانند صابون ضدباکتری آن ناحیه را تمیز نگه داشته و از پیشرفت بیماری جلوگیری خواهد کرد.
درمانهای پزشکی کورک تناسلی: مقداری از پماد آنتیبیوتیک را روی موضع بمالید و سپس یک باند استریل روی آن قرار دهید. برای کورکهایی که در عمق پوست ایجاد میشوند و دارای علائم سلولیت هستند به علت عفونت زیاد ممکن است نیاز به درمان آنتیبیوتیکهای خوراکی یا داخل وریدی داشته باشد. در واقع، نوع آنتیبیوتیک بسته بهشدت عفونت تجویز میشود.
پزشک متخصص و زمان مراجعه برای درمان کورک تناسلی زنان
خانمها معمولا با دیدن جوشهای چرکین و بزرگ روی پوست خود نگران شده و فکر میکنند بیماری خطرناک در پیش دارند. باید بگوییم این بیماری پوستی تناسلی خطرناک نیست. بااینحال برای درمان باید با پزشک مشورت کرد. همچنین انجام آزمایش برای اطمینان از اینکه بیماری زمینهای جدی ندارید، حائز اهمیت است.
کورکها مانند جوشها چرکین و به همان اندازه بزرگ هستند، گاهی آنقدر بزرگ و دردناک میشوند که اگر شرایط از حالت عادی خارج شد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک با مشاهده التهابات پوستی، میتواند نوع آن را (جوش، کورک و کفگیرگ) تشخیص دهد. گاها ممکن است لازم باشد نمونهای از چرک برای انجام آزمایش دقیقتر به آزمایشگاه فرستاده شود که بیشتر برای عفونتهای مکرری کاربرد دارد که به درمانهای ساده جواب نمیدهند.
عدهای از باکتریهای ایجادکننده کورک در مقابل آنتیبیوتیک مقاوماند بنابراین با آزمایش میتوان نوع آنتیبیوتیک را برای درمان تجویز کرد.
اگر کورک با علائم زیر همراه بود زمان مراجعه به پزشک است:
- جوشهای چرکی همراه با تبکردن
- تورم غدد لنفاوی
- قرمزی پوست اطراف کورک یا پیداشدن رگههای قرمز در آن
- تخلیهنشدن کورک
- پیدا شدن چند کورک در کنار هم
- اگر ناراحتی قلبی، دیابت یا مشکل در سیستم ایمنی بدن دارید که از قرصهای خاصی مانند کورتون یا داروی شیمیدرمانی استفاده میکنید
سؤالات متداول
افزایش آگاهی یکی از مهمترین رازهای سلامتی است. موضوع بحث ما کورک تناسلی در زنان است و در این قسمت برخی از سؤالات پرتکرار درباره این موضوع را با شما درمیان میگذاریم.
- تخلیه کورک چرکی چگونه است؟
تخلیه کورک چرکی با دست روش اصولی و درستی نیست؛ چون باکتریها به نقاط اطراف گسترش پیدا میکند. اگر کورک چرکی در خانه ترکید به روش اصولی خود، آن را تمیز کنید؛ مثلاً تخلیه بهوسیله کمپرس گرم که آن را تمیز نگه داشته و پانسمان را مرتب عوض کنیم. اگر کورک پر از چرک عفونی باشد، پزشک ممکن است از یک سوزن استریل مخصوص برای تخلیه چرک استفاده کند.
- آیا کورک مسری است؟
کورکها بهخودیخود مسری نیستند؛ اما اگر عفونتی که باعث ایجاد این بیماری پوستی شده از باکتری استاف باشد میتواند مسری باشد. اگر دارای کورکی هستید که مداوم از آن چرک بیرون میآید، آن را با باند تمیز بپوشانید. باکتری استاف در اثر تماس با سایر قسمتهای بدن قابلانتشار و ممکن است سبب ایجاد کورک یا دیگر عفونتها شود.
- کدام روش خانگی برای درمان کورک مناسب نیست؟
با اینکه بعضی از درمانهای خانگی برای برطرف شدن کورک تناسلی مفیدند؛ اما مواردی نیز هستند که موجب تحریک بیشتر و آسیب جدیتری آن میشوند. کورک را تا حد امکان نباید به تنهایی تخلیه کرد و آن را به عهده پزشک گذاشت و سپس با باند تمیز و خشک پوشاند. برای مراقبتهای بعد از تحلیه، از دستمال مرطوب و پمادهای معطر خودداری شود تا به خارش نیفتد، زیرا خاراندن باعث آزادشدن باکتری و گسترش عفونت میشود.
- چه مدت طول میکشد تا کورک در زنان بهبود یابد؟
یک کورک معمولی طی یک یا دو هفته بهبود مییابد. بعضی کورکها نمیترکند و بدون خونریزی بهبود مییابند اما برخی دیگر میترکند و تخلیه میشوند. در صورت بهبود پیدانکردن طی چند روز و پیشرفت بیماری و چرکی شدن مداوم به پزشک مراجعه کنید. این کورکها یا جوشهای چرکی بهراحتی توسط پزشک درمان میشوند.
- فرق کورک با زگیل تناسلی چیست؟
بیماری زگیل تناسلی که بهصورت خال گوشتی و شبیه گلکلم است که صورتی مایل به قهوهای یا به رنگ پوست است که بیشتر بهصورت ناگهانی در مردان رخ میدهد که ممکن است در ابتدا بهصورت جوش زیر پوستی باشد؛ اما کورکها به شکل جوش هستند که نوک آنها در اکثر مواقع چرکی میشود.
سخن پایانی
در این مقاله با راههای درمان و پیشگیری کورک در ناحیه تناسلی زنان آشنا شدید. کورکها جوشهای بزرگ و چرکی هستند که در اثر باکتری آلوده زیر پوست به وجود میآید و ممکن است هر خانمی به این عارضه مبتلا شود. بعضی کورکها خودبهخود بهبود مییابند که جای نگرانی نیست و فقط در صورت پیشرفت به پزشک مراجعه کنید.
پزشک میتواند بهراحتی آن را درمان کند. سعی کنید بهداشت فردی را رعایت کنید و از تخلیه کورک ناحیه تناسلی با دست آلوده جدا خودداری کنید؛ زیرا باعث بدتر کردن وضعیت و گسترش آن میشوید.