کدام هورمون باعث پریود میشود؛ نقش هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون در سیکل قاعدگی زنان
فهرست مطالب
- کدام هورمون باعث پریود میشود؛ نقش هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون در سیکل قاعدگی زنان
- هورمون چیست و کدام هورمون باعث پریود میشود؟
- اطلاعاتی در مورد چرخه هیپوتالاموس، هیپوفیز، تخمدان
- کدام هورمون باعث پریود میشود و معرفی انواع هورمون های زنانه
- آیا می دانید نقش استروژن و پروژسترون در قاعدگی چقدر است؟
- علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی کدامند و چگونه این تغییرات را تشخیص دهیم؟
- چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود و برای رفع این مشکل باید چه کرد؟
- کدام هورمون باعث پریود میشود و چه زمانی برای به پزشک مراجعه کنیم؟
- سخن پایانی
همان گونه که میدانید، زنان در طول ماه با چرخه قاعدگی مواجه میشوند و آن را تجربه میکنند. بدون شک هورمونهایی که در بدن زنان ترشح میشوند، نقش بسیار مهمی در ایجاد این چرخه و همچنین نظم و هماهنگی آن میشوند.
به محض آن که در ترشح یکی از این هورمونها مشکلی به وجود آمد، چرخه قاعدگی نیز از حالت تعادل طبیعی خارج شده و به بی نظمی دچار میشود. با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا به شما بگوییم کدام هورمون باعث پریود میشود و این چرخه را به وجود میآورد؟
آنچه در این مقاله می خوانید :
-
-
- هورمون چیست و کدام هورمون باعث پریود میشود؟
- اطلاعاتی در مورد چرخه هیپوتالاموس، هیپوفیز، تخمدان
- کدام هورمون باعث پریود میشود و معرفی انواع هورمون های زنانه
- آیا می دانید نقش استروژن و پروژسترون در قاعدگی چقدر است؟
- علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی کدامند و چگونه این تغییرات را تشخیص دهیم؟
- چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود و برای رفع این مشکل باید چه کرد؟
- کدام هورمون باعث پریود میشود و چه زمانی برای به پزشک مراجعه کنیم؟
- سخن پایانی
-
هورمون چیست و کدام هورمون باعث پریود میشود؟
قبل از پاسخ به این سوال که “کدام هورمون باعث پریود میشود؟” اجازه دهید آشنایی مختصری با هورمونهای بدن خود پیدا کنیم. هورمون در واقع یک نوع پیام رسان شیمیایی است که معمولاً در خون انسان ترشح شده و توسط خون به سایر اندامها و بافتهای بدن منتقل میشوند. هورمونها با توجه به عملکرد یک اندام، دستورات خاصی را برای آن اندام ارائه میدهند و کارکرد آن را تحت تاثیر قرار میدهند.
هورمونها باعث سوخت و ساز مواد غذایی در بدن ما شده و بر روی عملکرد جنسی، رشد قسمتهای مختلف جسم و همچنین سلامت باروری تاثیر میگذارند. حتی بسیاری از عملکردهای شناختی و خلق و خون زنان نیز به صورت مستقیم تحت تاثیر همین هورمونها قرار دارد. حفظ دمای بدن، جلوگیری از تشنگی، به وجود آوردن چرخه قاعدگی، تغییرات وزنی، روحیه شاد و خوشحال و… همگی از جمله مواردی هستند که توسط هورمونها تعیین میشوند.
در بدن زنان دو هورمون بسیار مهم به نامهای استروژن و پروژسترون وجود دارد که در زمینه چرخه پریودی، بارداری و یائسگی عملکرد موثری دارند. همچنین این دو هورمون در زمینه تغییرات میل جنسی زنان نقش مهمی دارند و بر روی پوست و موی آنها تاثیر میگذارند.
اگر در این قسمت از مقاله برای شما این سوال به وجود آمده است که این هورمونها از کجا ترشح میشوند؟ باید بگوییم غدد درون ریز بدن، مسئول اصلی ترشح این هورمونها در بدن هستند. این غدد هورمونها را به صورت مستقیم در جریان خون ترشح نموده و سپس به سایر اندامهای بدن میرسانند.
مهمترین غدد درون ریزی که در بدن ما انسانها وجود دارند شامل غده هیپوفیز، پینه آل، تیموس، تیروئید، غدد فوق کلیوی، پانکراس و تخمدانها هستند. جالب است بدانید که میزان هورمونهایی که توسط این غدد ترشح میشوند، آن قدر کم است باید با میکروسکوپ آن را مشاهده نمود. اما همین میزان کم هورمونها، نقش مهمی در سلامتی و بیماری انسانها ایفا میکنند و در صورتی که فرد پریود نشود باید به دنبال سریع ترین روش باز شدن قاعدگی باشد.
اطلاعاتی در مورد چرخه هیپوتالاموس، هیپوفیز، تخمدان
به طور کلی چرخه قاعدگی در زنان، توسط یک محور اساسی تنظیم میشود که ما آن را به نام چرخه هیپوتالاموس- هیپوفیز- تخمدان میشناسیم. همان گونه که میدانید ساختار غده هیپوفیز و هیپوتالاموس در قسمت مغز ما قرار گرفته است.
این دو غده دارای عملکردهای متعددی هستند که یکی از اصلیترین آنها، تنظیم هورمونهایی است که در رگهای ما جاری شده و به سایر اندامهای بدن میرسند. تخمدانها نیز اصلیترین عامل ترشح هورمونهای جنسی در بدن یک زن به شمار میروند و عملکرد آنها، تاثیر بسیار زیادی بر روی رحم میگذارد.
برای آن که سیکل یک خانم آغاز شده و تداوم پیدا کند، ما به یک چرخه منظم نیاز داریم که این چرخه به صورت هوشمند در بدن ما وجود دارد. همان گونه که اشاره کردیم، این روند در اصلاح چرخه هیپوتالاموس، هیپوفیز، تخمدان نام دارد. یعنی یک زنجیره پیوسته که در هماهنگی کامل با همدیگر به فعالیت مشغول هستند تا پریودی در خانمها به وجود آید.
در واقع هیپوتالاموس بر روی هیپوفیز تاثیر میگذارد و باعث ترشح هورمونهای هیپوفیز میشود. این هورمونها از طریق خون به تخمدان رسیده و روی تخمدان تاثیر میگذارند و تخمدان نیز با تولید هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون، باعث پدید آمدن قاعدگی در خانمها میگردد.
کدام هورمون باعث پریود میشود و معرفی انواع هورمون های زنانه
تا اینجای کار متوجه شدیم که هورمون چیست و از طریق چه غددی ترشح میشود؟ اما اگر بخواهیم به یک پاسخ صحیح به این سوال برسیم که “کدام هورمون باعث پریود میشود؟” ابتدا باید هورمونهایی که در بدن زنان ترشح میشوند را به خوبی بشناسیم. ما در ادامه مطلب، تمام تلاش خود را به کار میبریم تا به صورت مختصر و مفید، این هورمونها را به شما عزیزان معرفی کنیم:
- هورمون استروژن
اگر بخواهیم به یکی از مهمترین هورمونهایی که در بدن زنان وجود دارند اشاره کنیم، بدون شک از هورمون استروژن نام خواهیم برد. تخمدانها مسئول اصلی تولید این هورمون در بدن هستند، اما برخی از آن توسط غدد فوق کلیوی نیز تولید میشوند.
استروژن هورمون منحصر به فردی است که تنها در بدن خانمها وجود دارد و مواردی مانند پریود، بارداری، میل جنسی، یائسگی، سلامت استخوانها و… توسط این هورمون تعیین میشود. نقش استروژن و پروژسترون در قاعدگی بسیار پر رنگ است و با به هم خوردن تعادل هر کدام از آنها، جسم با مشکلات متعددی روبرو میشود.
- هورمون تستوسترون
هر چند هورمون تستوسترون یک هورمون جنسی مردانه است، اما جسم خانمها نیز اندکی از آن را همواره ترشح میکند. تخمدانها و غدد فوق کلیوی، مسئول اصلی تولید این هورمون میباشند. اگر تولید این هورمون در بدن خانمها از حالت تعادل طبیعی خارج شود، فرد با مشکلات متعددی مواجه می شود.
از جمله این مشکلات میتوان به افزایش موهای زائد در بدن، کم شدن میل جنسی، بی نظمی در چرخه قاعدگی، آکنه، نازک شدن موهای سر و کاهش سایز سینهها اشاره نمود. پس در پاسخ به این سوال که: کدام هورمون باعث پریود میشود؟ باید هورمون تستوسترون را نیز اضافه کنیم.
- هورمون پروژسترون
پروژسترون یکی از مهمترین هورمونهایی است که در بدن خانمها ترشح شده و نقش مهمی در بارداری زنان ایفا میکند. معمولاً زمانی که خانمها در دوران پریودی به سر میبرند، تا زمان تخمک گذاری، میزان ترشح هورمون پروژسترون کاهش پیدا میکند. اما پس از آن، مجدداً شاهد ترشح این هورمون در بدن خانمها خواهیم بود.
جالب است بدانید که این پروژسترون است که قبل از آغاز چرخه قاعدگی، باعث ضخیم شدن دیواره داخلی رحم میشود. در واقع به این صورت رحم را برای بارداری و رشد جنین آماده میکند.
در صورتی که بارداری رخ ندهد، میزان ترشح هورمون پروژسترون کاهش پیدا کرده و این دیواره فرو میریزد و ما شاهد چرخه قاعدگی ماهیانه در خانمها خواهیم بود.
آیا می دانید نقش استروژن و پروژسترون در قاعدگی چقدر است؟
حتماً با مطالعه مطالبی که تا کنون خدمت شما عزیزان ارائه دادیم، به پاسخ این سوال رسیدید که: کدام هورمون باعث پریود میشود؟ حال در این قسمت میخواهیم اندکی در مورد نقش استروژن و پروژسترون در قاعدگی برای شما عزیزان صحبت کنیم. بدین منظور هر کدام از این دو هورمون را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم:
1) نقش هورمون استروژن
هرگز نمیتوان منکر نقش مهم هورمون استروژن در بدن زنان شد، چرا که این هورمون تاثیر بسیار زیادی در تولید مثل و به وجود آوردن صفات زنانه برای خانمها دارد. در واقع با ترشح این هورمون به صورت متعادل، مشاهده خواهیم کرد که سینهها شروع به رشد نموده و صدای زنان ظریف میشود. همچنین این هورمون نقش مهمی در ایجاد چرخه قاعدگی و نظم آن دارد.
همچنین این هورمون باعث بهبود رشد استخوانها میگردد و به همین سبب است که دختران پس از رسیدن به سن بلوغ، قد آنها بلندتر از همیشه میشود. هورمون استروژن یکی از وظایفی که در بدن ما دارد این است که چربی را به صورت هماهنگ در بدن زنان توزیع کند.
این هورمون میزان بیشتری از چربی را در قسمت سینه، باسن و رانها قرار می دهد. جالب است بدانید این هورمون در دوران بارداری نیز ترشح شده و باعث بزرگ شدن سینهها و رحم می شود. در هنگام زایمان نیز باعث ایجاد خاصیت ارتجاعی برای لگن میگردد تا خانمها بتوانند راحت تر زایمان کنند.
2) نقش هورمون پروژسترون
پروژسترون نیز مانند استروژن، یکی از مهمترین هورمونهایی است که در بدن خانمها وجود دارد و تاثیر بسزایی در ایجاد چرخه قاعدگی و افزایش توان باروری خانمها میگردد.
اگر این هورمون از حالت تعادل طبیعی خارج شده و کمتر از حد ممکن ترشح شود، ممکن است خانمها با مشکلات و اختلالات متعدد جنسی روبرو شوند. زمانی که خانمها در نیمه اول سیکل قاعدگی خود هستند و هنوز تخمک گذاری انجام نشده است، این هورمون بیش از پیش ترشح میشود.
جالب است بدانید که پروژسترون به عنوان یک خنثی کننده طبیعی برای هورمون استروژن نیز به شمار میرود. در واقع این هورمون به ایجاد تعادل و هماهنگی استروژن کمک فراوانی مینماید و به همین سبب است که بسیاری از پزشکان آن را به عنوان یک هورمون تنظیم کننده نیز میشناسند.
علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی کدامند و چگونه این تغییرات را تشخیص دهیم؟
تا کنون به اهمیت نقش استروژن و پروژسترون در قاعدگی پی بردیم و به این سوال پاسخ دادیم که: کدام هورمون باعث پریود میشود؟ و اما در این قسمت میخواهیم شما را با برخی از مهمترین علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی اشاره کنیم؛ خوشحال میشویم اگر همچنان با ما همراه باشید:
v بی نظمی در قاعدگی
بدون شک اولین علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی، به هم خوردن نظم این چرخه است. معمولاً تمامی خانمها در فواصلی بین 21 تا 35 روز یکبار قاعدگی را تجربه میکنند. اما اگر به هر علتی تعادل این هورمونها به هم بخورد، شاهد ایجاد بی نظمی فراوانی در فرایند قاعدگی خواهیم بود.
مشکلات سیستم گوارش
جالب است بدانید که در روده انسان، سلولهایی وجود دارند که از یک گیرنده حساس به استروژن و پروژسترون برخوردار هستند. زمانی که تعادل این هورمونها در هنگام قاعدگی به هم بریزد، فرد ممکن است علائمی مانند اسهال، نفخ، حالت تهوع، درد معده و… را نیز تجربه کند.
بی خوابی
بی خوابی یکی دیگر از مهمترین علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی، بی خوابی است. در واقع هورمون پروژسترون، تاثیر بسزایی در ایجاد یک خواب راحت و آرامش بخش برای شما دارد. اگر سطح ترشح این هورمون از حالت عادی کمتر باشد، بدون شک تعادل خواب شما نیز به هم میخورد. ممکن است در دوران قاعدگی با گرگرفتگی یا تعرق شبانه نیز مواجه شوید که تمامی آنها در اثر کاهش ترشح هورمون پروژسترون است.
جوش زدن
اگر تعادل هورمونها و به خصوص هورمونهای مردانه در جسم ما به هم بخورد، ممکن است با جوش و آکنه مواجه شوید. به همین علت است که برخی از خانمها در دوران قاعدگی خود با جوشهای فراوانی بر روی پوست خود مواجه میشوند.
احساس سرگیجه
هر چند هنوز دانشمندان نتوانستهاند به این حقیقت پی ببرند که چگونه هورمونها بر روی مغز انسان تاثیر میگذارند، اما با این وجود چنین تاثیری کاملاً مشهود و هویداست. برخی از خانمهایی که با تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی خود مواجه میشوند، در این روزها احساس گیجی فراوانی دارند. این نشان دهنده آن است که هورمون ها و به خصوص هورمون استروژن، بر روی انتقال دهندههای عصبی مغز، تاثیر بسیار زیادی برجای میگذارد.
خستگی مداوم
یکی دیگر از مهمترین علائمی که تغییرات هورمون ها در هنگام چرخه قاعدگی با خود به همراه میآورند، احساس خستگی مداوم است. در چنین شرایطی ممکن است افراد همواره با حالتهای خواب آلودگی و خستگی مفرط مواجه باشند.
تغییرات خلق و خو
شاید برای شما نیز جالب باشد بدانید که به هم ریختن تعادل هورمونها در بدن، نه تنها بر روی جسم، بلکه بر روی روان افراد نیز تاثیرات مخربی بر جای میگذارد. در این روزها ممکن است خانمها بیش از هر زمان دیگری افسردگی، خشم و عصبانیت را تجربه کنند.
سردرد
از جمله علائم شایعی که برخی از خانمها با به هم ریختن تعادل هورمونهای خود تجربه میکنند، سردرد است. این مشکل به خصوص در دوران قاعدگی بیش از پیش خود را نشان خواهد داد.
چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود و برای رفع این مشکل باید چه کرد؟
پزشکان همواره پیشنهاد میکنند که اگر چرخه قاعدگی شما نامنظم است، حتماً به یک پزشک متخصص و حاذق مراجعه نموده و ریشه اصلی آن را پیگیری نمایید؛ ما در قسمتهای قبلی به صورت مفصل به این سوال پاسخ دادیم که “کدام هورمون باعث پریود میشود؟” اما در این قسمت میخواهیم به سوال مهم دیگری اشاره کنیم مبنی بر این که: چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود؟ مواردی که در ادامه مطلب به شما خواهیم گفت، نشانهای خطر هستند که باید به آنها توجه ویژهای نمایید:
1) کم خونی
اولین پاسخی که به سوال “چه زمانی قاعدگی نامنظم خطرناک می شود؟” میتوان داد، خطر بروز کم خونی در جسم افراد است. در واقع زمانی که شما برای مدتهای طولانی و به صورت کاملاً بی نظم پریود میشوید، ممکن است بدن شما با کمبود آهن مواجه شود که این موضوع، اصلاً اتفاق خوبی نیست.
2) ناباروری
تحقیقات نشان دهنده آن است که یک قاعدگی نامنظم، میتواند بر روی ایجاد تخمک، تاثیرات منفی بر جای بگذارد. در واقع زمانی که شما در دوران پریود به سر میبرید، بدن شما هیچ نوع تخمکی را آزاد نمیکند. به همین سبب است که احتمال بارداری شما نسبت به سایر مواقعی که چرخه قاعدگی شما عادی بود، کاهش پیدا خواهد کرد.
3) پوکی استخوان
اگر شما علائم تغییرات هورمونی در قاعدگی را مشاهده نمودید، باید حتماً به متخصص خود مراجعه کنید. تجربه نشان دهنده آن است خانمهایی که با بی نظمی در قاعدگی مواجه میشوند، بیش از دیگران در معرض بیماری پوکی استخوان قرار دارند. جالب است بدانید که تخمک گذاری، یکی از منابع اصلی استروژن است که موجب استحکام و دوام استخوانها میگردد.
اگر شما با قاعدگی نامنظم مواجه هستید، بهتر است هر چه سریعتر به پزشک خود مراجعه نموده و سوالاتی مانند: کدام هورمون باعث پریود میشود؟ و چرا چرخه قاعدگی من نامنظم شده است سوال کنید. چرا که در صورت تداوم این مشکل، ممکن است شما به بیماریهای قلبی و عروقی مبتلا شوید.
کدام هورمون باعث پریود میشود و چه زمانی برای به پزشک مراجعه کنیم؟
امیدواریم با مطالعه مطالبی که تاکنون به شما ارائه شد، به پاسخ سوال خود مبنی بر این که: کدام هورمون باعث پریود میشود؟ رسیده باشید. همان گونه که تاکنون اشاره کردیم، هورمونهای پروژسترون، استروژن و حتی تستسترون میتوانند نقش موثری در قاعدگی و نظم آن ایفا نمایند.
گاهی اوقات خانمها سوال میکنند که چه زمانی برای تنظیم چرخه قاعدگی خود به پزشک مراجعه کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت شما حتی اگر مشکل جدی در جسم خود نداشته باشید، باز هم بهتر است به صورت سالیانه به پزشک متخصص خود مراجعه نموده و یک بررسی کامل از وضعیت رحم، تخمدانها، واژن و سایر اندامهای تناسلی خود داشته باشید.
اما با این حال، علائمی وجود دارند که به شما میگویند زمان تعیین ملاقات با پزشک متخصص زنان و زایمان فرا رسیده است. ما در ادامه مطلب به برخی از این علائم اشاره نموده و آنها را با شما عزیزان در میان میگذاریم:
- اگر بدون این که باردار باشید، دچار حالت تهوع صبح گاهی شده و سایر علائم بارداری را تجربه میکنید، حتماً باید به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید.
- اگر میل جنسی شما به تازگی کاهش پیدا کرده است.
- اگر در هنگام برقراری رابطه جنسی با شریک زندگی خود، با درد و خشکی واژن مواجه میشوید.
- اگر در طول یک ماه، برای دو یا چندین بار متوالی، پریود میشوید.
- اگر خونریزی شما در چرخه قاعدگی بیش از اندازه و خارج از تعادل طبیعی است.
- اگر برای بارداری با مشکل مواجه هستید.
- اگر درد شدیدی در قسمت لگن خود احساس میکنید.
- اگر موهای شما دچار ریزش شدهاند و در برخی از قسمتهای بدن خود، شاهد رشد بیش از اندازه موهای زائد هستید.
- اگر خلق و خوی شما به هم ریخته و حالتهایی از افسردگی را تجربه میکنید.
سخن پایانی
از شما همراهان عزیز بسیار سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مطلب همراهی کردید؛ ما با ارائه این مطالب تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که: کدام هورمون باعث پریود میشود؟ همچنین نقش هورمونهای استروژن و پروژسترون را در دوران قاعدگی بررسی کردیم و شما را با مهمترین علائم تغییرات هورمونی و قاعدگیهای خطرناک آشنا کردیم.
امیدواریم با مطالعه این مقاله، علاوه بر این که به پاسخ سوال خود مبنی بر این که کدام هورمون باعث پریود میشود؟ رسیدهاید، اطلاعات دیگری نیز پیرامون بی نظمی در قاعدگی به دست آورده باشید. در نهایت باید بگوییم هرگز بی نظمی قاعدگی خود را نادیده نگیرید و در اولین زمان ممکن، آن را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.