پریود مردانه

پریود مردانه، راز رفتارهای عجیب آقایان!

زنان در طول زندگی بارها چرخه پریود را تجربه می‌کنند. همانطور که می‌دانید این سیکل‌ها باعث تغییرات جسمی و خلقی زیادی در فرد می‌شود. به همین دلیل هرگونه تغییر در آن نگرانی‌هایی را برای افراد بوجود می‌آورد. ازاینرو زنان، گاهی اوقات به دنبال سریع ترین روش برای باز شدن قاعدگی هستند و برخی از اوقات هم به دنبال راه‌هایی برای قطع آن. در این مسیر زنانه، تغییرات خلقی افراد به حدی زیاد است که آقایان آن را دستمایه طنز و شوخی قرار می‌دهند. در مقابل این رفتار، خانم‌ها هم چندان بی‌سلاح نیستند و در مکالمات چالشی که با مردان دارند از اصطلاحات خاصی استفاده می‌کنند. یکی از این اصطلاحات پریود مردانه است. افراد از این اصطلاح برای توضیح برخی از مشکلات خلقی در مردان استفاده می‌کنند. این علائم اغلب به تغییرات هورمونی، به ویژه کاهش سطح تستوسترون، مرتبط هستند.

در این مقاله از بلاگ کلینیک زنان دکتر روشن می‌خواهیم درباره سندورم تحریک‌پذیری مردانه (IMS) صحبت کنیم. تحریک‌پذیری، نوسانات خلقی، افسردگی، کاهش میل جنسی، خستگی، مشکل در تمرکز و اختلالات خواب از شایع‌ترین علائم این سندروم است. اگر این موضوع برای شما جذاب است تا انتها با ما همراه باشید.

نکته: این مطلب فقط جنبه آموزشی دارد. بنابراین، اگر شدت علائم‌تان زیاد است؛ حتما برای دریافت مشاوره و درمان مناسب، با یک متخصص مشورت کنید.

تماس با دکتر متخصص زنان
آیا با علائم سندروم تحریک‌پذیری مردانه (پریود مردانه) آشنایی دارید؟
همین الان، از پزشک متخصص سوالاتت رو بپرس.

پریود مردانه: افسانه یا واقعیت؟

شاید برایتان جالب باشد که بدانید پریود مردانه چیست؟ اطلاعات زیادی وجود دارد که می‌گوید با افزایش سن، مردان بدخلق‌تر، تحریک‌پذیرتر و به راحتی ناامید می‌شوند. برخی از علائم مانند کاهش میل جنسی، کاهش تراکم استخوانی و کاهش توده عضلانی به تستوسترون پایین مرتبط هستند. اما آیا کمبود یک هورمون واقعاً می‌تواند عامل اصلی این تغییرات مردان در میانسالی باشند؟

مقاله‌ای با عنوان «سندرم تحریک‌پذیری مردانه: واقعیت یا خیال؟» در سایت معتبر webmd منتشر شده است که به بررسی این موضوع می‌پردازد. در این مقاله آمده است که:

به طور کلی، مردان با افزایش سن، تستوسترون کمتری تولید می‌کنند. چهل درصد از مردان بالای ۴۵ سال سطح تستوسترون زیر حد نرمال (<300 ng/dL) دارند. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که مشکلات مربوط به بیضه‌ها یا غده هیپوفیز می‌تواند باعث این امر شود. این مسئله می‌تواند با بعضی از بیماری‌ها مانند فشار خون بالا و دیابت مرتبط باشد. بسیاری از اوقات، پزشکان نمی‌توانند علت دقیق را مشخص کنند.

این دوره به نام سندروم تحریک پذیری مردانه (irritable male syndrome) هم شناخته می‌شود و تمامی آقایان در طول زندگی خود حتی برای یک‌بار هم که شده این دوران را تجربه می‌کنند. جالب است بدانید که این چالش مردان، شباهت زیادی به دوره یائسگی خانم ها دارد.

همانطور که در مطالب فوق ذکر کردیم، سندروم تحریک پذیری مردانه، بر اثر دگرگونی و تغییرات هورمونی در شخص ایجاد می شود، افزایش یا کاهش میزان هورمون تستوسترون در آقایان سبب بروز این تنش می‌شود، هورمون تستوسترون یکی از مهم ترین هورمون‌ها است که نقش بسیار موثری در سلامت جسمی و روانی آقایان ایفا می‌کند، پس با توجه به مطالب گفته شده نتیجه می‌گیریم که کاهش و افزایش هورمون تستوسترون می‌تواند به عنوان علت اصلی بروز سندرم تحریک پذیری مردانه، معرفی شود.

نشانه های پریود مردانه

چگونه رفتارهای ناشی از علائم پریود مردانه را از رفتارهای واقعی تشخیص دهیم؟

برخی از علائم پریود آقایان به طور خاص و ویژه ای بروز می‌کنند که با مشاهده این علائم به راحتی می‌توان درک کرد که این نشانه ها از همان سندرم تحریک پذیری مردانه نشات میگیرد و جای نگرانی ندارد. در ادامه به شایع ترین و رایج ترین نشانه‌ها نیز اشاره کرده‌ایم.

پرخاشگری یا عصبانیت:

یکی از علائم سندرم تحریک پذیری مردانه، پرخاشگری نسبت به مسائل مختلف است، مردان به طور معمول در این دوره روحیه حساس‌تری دارند و در شرایط و اتفاقات گوناگون عصبانیت بیشتری را تجربه می کنند.

احساس افسردگی:

افسردگی، بی‌حوصلگی و ناامیدی از احساساتی هستند که ممکن است، بروز پیدا کنند، البته این موارد همیشگی نیستند و پس از اتمام پریود، این وضعیت فرد به پایان می‌رسد.

استرس و اضطراب:

هنگامی که فرد دچار IMS  می‌شود، نسبت به حالت عادی، اضطراب بیشتری دارد.

کاهش میل جنسی:

اکثر آقایان در این بازه زمانی با کاهش میل جنسی، که یکی از مهم‌ترین نشانه‌های این بازه زمانی است، دست و پنجه نرم می‌کنند.

کاهش اعتماد به نفس:

کاهش اعتماد به نفس از دیگر علائم این دوره است که مانند دیگر احساسات، در بیشتر مواقع، موقت است.

گیجی و سر درگمی:

کاهش تمرکز و احساس ناکارآمدی هم از علائم روانی این دوره است که این احساسات، ارتباط مستقیمی با موضوع اعتماد به نفس دارند.

خستگی مفرط:

خستگی شدید و میل زیاد به خواب و استراحت از نشانه‌های رایج این عارضه است که جای نگرانی ندارد و همراه با اتمام دوره، این امیال محو می‌شوند.

حساسیت بیش از حد:

آقایان در این دوره، نسبت به مسائل خود حساسیتی بیش از حد نشان می‌دهند و به اصطلاح زودرنج می‌شوند.

تمامی مواردی که خواندید از نشانه‌های رایج سندرم تحریک پذیری مردانه هستند، که همگی به صورت یک‌جا و به یک میزان بروز نمی‌کنند زیرا هر یک از این علائم، نسبت به محیط فرد بروز پیدا می‌کنند.

عامل این علائم به طور معمول، کاهش میزان هورمون تستوسترون است؛ زیرا مقدار هورمون تستسترون به طور طبیعی بالا و پایین می‌شود؛‌ که کاهش آن مشکلات بیشتری را ایجاد می‌کند.

باید بدانید که در صورت بروز مداوم این علائم، حتما با یک پزشک متخصص صحبت کنید تا برای تشخیص علل عارضه و شروع درمان، آزمایش‌ها و معاینات را آغاز کنید.

میزان هورمون تستسترون در آقایان در سنین میانسالی طبیعتا کاهش پیدا می‌کند، به این شرایط آندروپوز (Andropause)  یا یائسگی آقایان نام دارد، که با نشانه‌هایی مانند کاهش میل فرد به رابطه جنسی و خستگی زیاد، پدیدار می‌شود.

شاید مطالعه مقاله سندروم پیش از قاعدگی یا PMS برایتان جالب باشد. علائم این سندروم بسیار شبیه سندروم تحریک‌پذیری مردانه است.

چه عواملی باعث تشدید رفتارهای ناشی از پریود می‌شوند؟

فارغ از اینکه میزان هورمون مردانه (TST) علت اصلی این چالش مردانه است، عوامل دیگری وجود دارند که در بروز این عارضه، بی‌تاثیر نیستند، این عوامل شامل:

  • اضطراب
  • سن( از سن سی سال به بالا میزان هورمون تستسترون در فرد کاهش می یابد.)
  • وزن
  • سابقه بیماری
  • نوع تغذیه
  • کمبود خواب
  • مشکلات تغذیه

هستند که بر سلامت روانی موثر هستند و منجر به پریود آقایان می‌شوند.

چگونه از کاهش میزان تستسترون جلوگیری کنیم؟

تغییر میزان سطح تستوسترون به علت‌های گوناگونی رخ می‌دهد، افزایش سن شایع‌ترین دلیل این تغییرات است، این دگرگونی معمولا با کاهش سطح تستسترون همراه است، که همچنان، قطعیتی در مورد علت این رخداد وجود ندارد، اما این موضوع کاملا عادی است و چگونگی آن در هر فرد متفاوت است، در ادامه ما به برخی از عوامل موثر بر میزان هورمون TST نیز اشاره می‌کنیم.

۱- در افرادی که دارای وزن بیشتری هستند این امکان وجود دارد که میزان سطح تستسترون پایین‌تری را دارا باشد، برخی از مشاهدات علمی، گویای ارتباط مستقیم مصرف مکمل تستسترون و کاهش وزن هستند.

معکوس این اتفاق نیز ممکن است، یعنی افزایش وزن سبب سرکوب بیشتر هورمون تستسترون بشود، هر چند در ارتباط با این مبحث مطالعات و تحقیقات بسیار بیشتری لازم است.

۲- مصرف دخانیات، تاثیری مستقیم بر تعداد و کیفیت اسپرم دارد، کشیدن سیگار می‌تواند میزان سطح هورمون تستسترون را افزایش دهد، مطالعه‌ای روی بیش از ۳۴۰۰ مرد نشان داده که افراد سیگاری، نسبت به آقایانی که هرگز سیگار نمی‌کشیدند ۱۳ درصد تستسترون آزاد بیشتری را دارا بودند.

سندروم تحریک پذیری مردانه یا پریود مردانه

پریود مردانه از چند سالگی شروع میشود؟

این پدیده در تمامی آقایان رخ می دهد، اما دوره اوج سندرم تحریک ‌پذیری مردانه در آقایان، در سنین چهل و پنج تا پنجاه سالگی است، در این سن میزان هورمون تستسترون در بدن، روندی کاهشی دارد و به همین خاطر، IMS هم اکثرا در این سن مشاهده می‌شود و احساسات ناشی از آن بروز پیدا می‌کنند.

پریود مردانه چند روز است؟

احتمالا تا اینجای متن متوجه شده‌اید که چیزی تحت عنوان پریود مردانه وجود ندارد. آنچه که گاهی اوقات به عنوان “پریود مردانه” توصیف می‌شود، در واقع ناشی از تغییرات طبیعی هورمونی در بدن مردان است. این تغییرات هورمونی می‌تواند باعث احساساتی مثل خستگی، تحریک‌پذیری، و تغییرات خلقی در فرد شود.

آیا تحریک‌پذیری مردانه هم مانند پریود در خانم ها زمان مشخصی دارد؟

در جواب به این سوال می‌توان گفت که این رخداد طبیعی، در هر زمانی از ماه یا روز، بسته به میزان سطح هورمون تستسترون بدن، ممکن است اتفاق بیفتد؛ بنابراین IMS مانند پریودی زنانه دارای سیکل یا دوره مشخصی نیست،لازم به ذکر است که این سیکل در هر مرد نسبت به مرد دیگر تفاوت دارد و زمان دقیقی را نمی‌توان برای آن در نظر گرفت.

چگونه می‌توانیم در این دوران آقایان را همراهی کنیم؟

همان طور که خانم ها در دوران عادت ماهانه یا قاعدگی احتیاج به حمایت های روحی و روانی دارند، آقایان هم نیز نیازمند حمایت از طرف اطرافیان خود هستند، مراقبت‌ها و نگهداری‌هایی وجود دارند، که موجب کاهش عوارض و خطرات احتمالی این دوره می‌شوند، پس با انجام بعضی از رفتارها و حمایت‌های عاطفی، می‌توانیم آقایان را در این بازه زمانی حساس، همراهی کنیم. در این مقاله به چند مورد از این رفتارهای آرام‌بخش اشاره کرده‌ایم.

همکاری در انجام بعضی از کارها:

کمک کردن مردان در انجام کارها و به عهده گرفتن برخی از وظایف، می‌تواند تا میزان زیادی، شرایط آقایان را بهبود بخشد، البته امکان فراغت را نیز هم در اختیار آقایان قرار دهید که این توانایی را داشته باشند با استراحت، فضای ذهن خود را دوباره پیدا کنند و حالشان بهبود یابد.

ایجاد فضای آرام:

همان‌طور که خواندید، آقایان در این دوران، نسبت به شرایط و رویدادهای زندگی خود حساسیت بیشتری نشان می‌دهند، بنابراین تلاش برای ایجاد یک فضای آرام و بدون تنش، به خصوص در منزل، برای مردان تاثیر بسیار زیادی در بازگشت آرامش روانیشان دارد.

لازم به ذکر است که اگر شما و همسرتان صاحب فرزند هستید، بهتر است فرزندان‌تان را تا جایی که امکان دارد از فضای اطراف همسر خود دور نگه‌دارید؛ زیرا با انجام این روش، احتمال ایجاد تنش، کم‌تر می‌شود.

افزایش اعتماد به ‌نفس:

مردان در این دوران، اعتماد به نفس خود را به طور چشمگیری از دست می‌دهند و احساس پوچی و ناکارآمدی زیادی می‌کنند، بنابراین با انجام برخی از کارها مانند یادآوری توانایی و مهارت‌هایشان، ابراز علاقه، توجه صحیح و به اندازه و… منجر به افزایش اعتماد به‌ نفسشان می‌شوید. با رعایت این موارد نقش موثری در بهبود خلق و خو و حال روحی آن‌ها ایفا کنید.

تماس با دکتر متخصص زنان
آیا با علائم سندروم تحریک‌پذیری مردانه (پریود مردانه) آشنایی دارید؟
همین الان، از پزشک متخصص سوالاتت رو بپرس.

بهترین راه درمان IMS در مردان چیست؟

درست است که این دوره مانند دوران قاعدگی در خانم‌ها زمان مشخصی ندارد و علائم و شرایط آن در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است، ولی شناخت کلی از این عارضه و فرد بیمار، نقش شما را در بهبود این شرایط، بسیار موثر می‌کند.

اما در صورت تداوم سندرم تحریک ‌پذیری مردانه، حتما به یک درمانگر یا مشاور مراجعه کنید، تا با انجام مشاوره و شناخت اخلاق و روحیات فرد، بهترین روش درمان را برای بیمار شما در نظر گرفته شود.

قبل از مراجعه به درمانگر مناسب، شناخت روش‌های رایج درمانی می‌تواند، شما را در اجرای بهتر این روش‌ها یاری دهد و به بهبود سلامت فرد مورد نظر خود کمک بسیاری کنید.

استراحت:

در این دوران بهتر است مردان را راحت بگذارید و اجازه بدهید با خود خلوت کنند، استراحت کردن و خوابیدن در آرام شدن آن ها کمک بسیاری می کند.

بالا بردن سطح آگاهی خود نسبت به بدخلقی مردانه:

با دانستن و داشتن اطلاعات کافی درباره این مسئله، بهتر می توانید این شرایط را کنترل نموده و این شرایط را راحت‌تر پشت سر بگذارید.

کمک گرفتن از یک درمانگر مجرب:

مشاوره در تسریع روند درمان، نقشی حیاتی دارد.

تقویت شرایط جسمی:

با انجام برخی از فعالیت ها مانند ورزش های هوازی، یوگا، تفریح و … شرایط جسمی و روحی فرد را تقویت کنید.

تغییرات خلقی در پریود مردانه

سوالات متداول

تفاوت بین هورمون های مردانه و زنانه چیست؟

  • هورمون های جنسی زنان، استروژن و پروژسترون هستند و هورمون جنسی مردان تستوسترون است، که زنان هم آن را در مقادیر کم تولید می‌کنند و همین‌طور مردان نیز مقادیر کمی هورمون زنانه تولید می‌کنند.

چه زمانی تستوسترون در مردان به اوج خود می رسد؟

  • سطح هورمون تستوسترون در مردان در صبح به بالاترین حد خود می‌رسد.

چرخه هورمونی مردانه چیست؟

  • مردان هر ۲۴ ساعت یک‌بار، چرخه‌ای را به نام چرخه هورمونی طی می‌کنند، آقایان ۱۰ برابر بیشتر از بانوان هورمون تستوسترون تولید می‌کنند، پس تعادل هورمون‌های مردان به چگونگی تأثیر تستوسترون بستگی دارد.

آیا تا کنون مردی پریود شده است؟

  • خیر، پریود تعاریف خاص خود را دارد که شامل مردان نمی‌شود و نام این پدیده سندرم تحریک پذیری مردانه است که در ادبیات عامیانه، از آن به‌عنوان پریود مردانه نام برده می‌شود.

سخن پایانی

گاهی اوقات سکوت و خلوت کردن ناگهانی آقایان ممکن است آزاردهنده باشد، اما آن‌ها هم مانند بانوان به واسطه طبیعت بدنشان، رفتارهایی را بروز می‌دهند که در اختیار خودشان نیست و این وظیفه‌ی ما است که با درک آن‌ها در این بحران روحی، حمایتشان کنیم و چالش‌های پریود مردانه را کاهش بدهیم.

همان‌طور که خواندید، فضا دادن، یادآوری نقاط قوت، شراکت در کارها و دیگر رفتارهای حمایتی، نه تنها باعث آرامش آقایان می‌شوند بلکه به احساسات مثبت متقابل، عمق می‌بخشند، در صورتی که این رفتارها تداوم داشته باشند، قبل از اینکه حجم تنش‌ها، باعث ایجاد شکاف عمیق احساسی بشوند، به شما توصیه می‌کنیم، از دانش افراد متخصص استفاده کنید، تجارب درمانگران، معمولا راه‌گشا خواهد بود. همچنین می‌توانید از متخصصان کلینیک تخصصی زنان دکتر روشن، کمک بگیرید تا به راحتی از این بحران گذر کنید.