پریودی در بارداری

پریودی در بارداری

در طی پریود، رحم پوششی را که در صورت بارداری ایجاد شده را طی خونریز از بین می‌برد. در حالی که یک زن ممکن است خونریزی رحم را در دوران بارداری تجربه کند، این به دلیل پریود شدن وی نخواهد بود.

گاهی خونریزی نشانگر تغییرات منظم بدن در دوران بارداری است .خونریزی شدید که اشتباهاً پریودی در بارداری تلقی می‌شود احتمالاً نشان دهنده یک مشکل سلامتی باشد که نیازمند درمان است. در صورت خونریزی در دوران بارداری، به متخصص زنان مراجعه کنید.

منظور از پریودی در بارداری چیست؟

زمانی که بارداری برای یک زن روی می‌دهد، ترشح هورمون گنادوتروپین جفتی انسان به طور طبیعی برای آماده سازی بدن مادر برای باروری و رشد جنین روی می‌دهد. این هورمون در بدن زن مانع فرآیند خونریزی پریودی و سیکل قاعدگی زن خواهد شد و بدین ترتیب دیگر زن در تاریخ سیکل قاعدگی خود خونریزی پریود را تجربه نخواهد کرد.

با این وجود ممکن است پس از وقوع باروری زن خونریزی‌هایی خفیفی را تجربه کند که وی را به اشتباه بیاندازد و فرد متوجه بارداری خود در صورت عدم تست باروری نشود.

پس از بارداری یک شخص، احتمال بروز پریود برای وی وجود ندارد. با این حال زنان باردار می توانند خونریزی دیگری داشته باشند که احتمالاً مشابه یک دوره پریودی به نظر برسد. به عنوان مثال، در هنگام لانه گزینی تخمک بارور شده در رحم، مقدار کمی خونریزی وجود دارد.
پزشکان این خونریزی را اصطلاحاً خونریزی ناشی از لانه گزینی یا دسیدوال می نامند. این خونریزی دقیقاً در بازه تاریخ پریودی فرد اتفاق می افتد و به همین دلیل ممکن است فرد این مسئله را با بروز پریودی در بارداری اشتباه بگیرد.

موارد دیگری نیز می تواند عامل خونریزی در فرد شود، این موارد شامل سقط جنین یا بارداری خارج رحمی یا به عبارتی لانه گزینی تخمک بارور شده در جایی به جز رحم خواهد بود. بارداری خارج رحمی یک اورژانس پزشکی محسوب می شود. در صورت وقع این مسئله باید طبق نظر پزشک سریع ترین روش باز شدن قاعدگی و یا سقط اتخاذ شود تا سلامت مادر به خطر نیافتد.

در صورتی که احتمال می‌دهید باردار باشید و همزمان درد یا خونریزی دارید به عبارتی دچار پریودی در بارداری شدید باید بلافاصله با پزشک متخصص تماس بگیرید. اگر از بارداری خود اطمینان ندارید، باید برای تعیین این مسئله به پزشک مراجعه کنید یا از روش های تست بارداری خانگی استفاده کنید.

حتی در صورت استفاده از روش‌های تست بارداری خانگی و منفی بودن نتایج آن اگر علائم باردرای که را دارید (مثلا یک دوره پریودتان جا افتاده و یا دیرتر از موعد مقرر پریود شده‌اید، حساسیت پذیری پستان‌هایتان بالا است یا احساس بیماری یا حالت تهوع دارید)، به پزشک یا یک کلینیک تخصصی زنان مراجعه کنید.

در صورتی که تست بارداری خانگی شما مثبت باشد، برای تأیید نتیجه تست و مراقبت مناسب از خود و جنین در حال رشد، در اسرع وقت به یک مرکز تخصصی درمانی مراجعه کنید.

میشه باردار بود ولی پریود شد، پریودی در بارداری ممکنه؟

میشه باردار بود ولی پریود شد؟ اگر بخواهیم پاسخی صریح به این مسئله بدهیم باید بگوییم که پاسخ منفی است. با وجود اینکه برخی می‌گویند پریودی در بارداری را تجربه کرده‌اند با این حال باید بگوییم احتمال پریودی در حین بارداری تقریبا صفر است.

در عوض، احتمال آن وجود دارد که شخصی در اوایل بارداری “لکه بینی” را تجربه کند، که معمولاً در چنین شرایطی خون به جامانده به رنگ صورتی روشن یا قهوه ای تیره خواهد بود.

بنابراین در پاسخ به این پرسش متداول که میشه باردار بود ولی پریود شد باید گفت برحسب تجربه، چنانچه خونریزی شما بقدری باشد که پد یا تامپون استفاده شده کاملاً غرق خون شود، این نشانه ای بر عدم بارداری فرد خواهد بود. اگر آزمایش حاملگی مثبت داشته اید و به شدت خونریزی می‌کنید یا پریودی در بارداری را تجربه می‌کنید، به دنبال مراقبت پزشکی باشید.

تفاوت خونریزی قاعدگی و بارداری در چیست؟

برای اینکه نگرانی مادران باردار نسبت به خونریزی‌های این دوران کاهش یابد لازم است تفاوت خونریزی قاعدگی و بارداری را به تفضیل شرح دهیم. سیکل پریودی هر ماه یا بیشتر به جای باروری تخمک روی می‌دهد. تخمک یک بار در ماه از تخمدان آزاد می شود و زمانی که بارور نمی شوند، تخمک از رحم خارج شده و از طریق مهبل جاری می‌شود.

خونریزی در طی یک دوره قاعدگی”عادی” اغلب از بسیار سبک بوده، سپس سنگین تر و تیره تر می شود. به علاوه خونریزی ناشی از قاعدگی هرچه فرد به انتهای چرخه پریودی خود نزدیک تر می‌شود، کمرنگ‌تر بوده و میزان آن نیز کمتر خواهد بود.
تفاوت بین پریودی و بارداری کاملاً واضح است و فرد پس از بارداری، دیگر دچار خونریزی قاعدگی نخواهد شد.

خونریزی یک علامت هشدار دهنده است ، با این حال لزوماً چیز بدی نیست. بسیاری از افراد پس از تجربه لکه بینی در سه ماهه اول خود، نوزادان سالمی را به دنیا می آورند. اگر در دوران بارداری خونریزی داشته باشید، احتمالاً به مسئله‌ای به جز قاعدگی منظم فرد مرتبط است.

شایع‌ترین علت پریودی در بارداری در سه ماهه نخست

در ادامه قصد داریم به علت خونریزی یا پریودی در بارداری در سه ماهه نخست اشاره کنیم:

بین 15 تا 25 درصد از افراد در اوایل بارداری خود به دلایل ذیل شاهد خونریزی خواهند بود:

⦁ خونریزی ناشی از لانه گزینی تخمک

⦁ تحولات ایجاد شده در دهانه رحم

⦁ احتمال عفونت

⦁ بارداری مولار (بارئری توده‌ای غیرطبیعی به جای جنین)

⦁ وقوع بارداری در خارج از رحم

⦁ علائم اولیه سقط جنین

⦁ هماتوم ساب کوریونیک

⦁ خونریزی در پی جایگیری یا لانه گزینی تخمک بارور شده

این معضل در اولین مراحل بارداری روی می‌دهد. در این مرحله ، احتمالاً هنوز تست بارداری نداده باشید. این نوع از خونریزی در شرایطی بروز می‌کند که تخمک های بارور شده داخل رحم لانه گزینی کرده باشد، که این مسئله به طور معمول در محدوده دوره پریودی اتفاق می‌افتد.
خونریزی ناشی از لانه گزینی تخمک گاهی اشتباهاً به عنوان یک دوره پریودی در نظر گرفته می‌شوند، اگرچه خونریزی در چنین شرایطی معمولاً سبک یا فقط به صورت لکه بینی خواهد بود.

اندکی پس از بارداری، حتی ممکن است در پی تغییرات دهانه رحم دچار خونریزی شوید. مگر اینکه عفونت وجود داشته باشد، در چنین شرایطی مسئله نگران کننده‌ای نخواهد بود.

⦁ سایر علل مرتبط با پریودی در بارداری

انواع دیگر خونریزی‌هایی که در ابتدای بارداری رخ می‌دهد و می تواند نشانگر یک مشکل پزشکی اضطراری باشد شامل انواع عفونت، حاملگی خارج رحمی، بارداری مولری، سقط جنین باشد.

در چنین شرایطی بیمار علائم دیگری از جمله اسپاسم شدید یا درد شکم، درد کمر، ضعف یا از دست دادن هوشیاری، خستگی، درد شانه، تب، تغییر در ترشحات واژن، حالت تهوع و استفراغ غیرقابل کنترل خواهد بود.خونریزی نیز برخلاف لکه بینی بسیار سنگین تر است و بیشتر مشابه یک دوره عادی قاعدگی است.

نکات مراقبتی خونریزی سه ماهه نخست بارداری

پریودی در بارداری در سه ماهه نخست نیازمند مراقبت پزشکی است:

⦁ چنانچه فردی سابقه هر گونه سقط جنین، نازایی، زایمان پیش از موعد، بارداری خارج رحم، سابقه خوریزی در تجربه بارداری پیشین، بالا بودن سن برای بارداری و غیره را دارد باید حتما پیش از اقدام به باروری با پزشک متخصص در خصوص بارداری خود مشورت نماید.

⦁ چنانچه گروه خونی مادر باردار منفی بوده و در سه ماه نخست بارداری خود دچار خونریزی شده باشد، لازم است حتما این مسئله را به پزشک متخصص زنان یا اورژانس اعلائم شود چرا که ممکن است لازم باشد برای حفظ سلامت مادر و جنین تزریق روگام صورت گیرد.

⦁ در صورت بروز خونریزی‌های احتمالی در سه ماهه نخست باید پس از مراجعه به متخصص از داشتن روابط زناشویی یا انجام فعالیت های سنگین جداً اجتناب نمایید.

شایع‌ترین علت پریودی در بارداری در سه ماهه دوم و سوم

بروز خونریزی بعد از سه ماهه نخست بارداری اغلب نیازمند مراقبت جدی پزشکی است. صرف نظر از سبک یا سنگین بودن خونریزی در سه ماهه دوم و سوم، و وجود یا عدم وجود علائم دیگر باید برای ویزیت اورژانسی با پزشک خود تماس بگیرید.

علل شایع پریودی در بارداری در سه ماهه دوم و سوم شامل موارد ذیل خواهد بود:

⦁ زایمان زودرس یا پیش از موعد یا گشادی دهانه رحم

⦁ سقط جنین

⦁ جفت سرراهی

⦁ جدا شدن جفت

⦁ پارگی رحم ( به ندرت رخ می‌دهد)

⦁ زایمان زودرس

این مسئله به هر زایمانی اشاره دارد که پیش از هفته 37 بارداری بروز می‌کند. پیش از رخ دادن زایمان پیش از موعد، برخی افراد علائمی مشابه پریود و همچنین ترشحات زیادی مخاطی را تجربه می کنند.

در حالی که احتمالاً فرد دچار گرفتگی‌های عضلانی شود، باید بدانید که زایمان زودرس باعث انقباض می‌شود. علائم زایمان زودرس احتمالاً شامل موارد زیر باشد:

⦁ كمر درد

⦁ حس فشردگی در واژن

⦁ تغییر در ترشحات واژینال

⦁ جفت سرراهی

جفت سرراهی در شرایطی اتفاق می افتد که جفت در پایین رحم و بسیار نزدیک به دهانه رحم لانه گزینی کرده یا آن را بپوشاند. در این شرایط خونریزی با پریود کاملاً متفاوت است، با این حال علائم دیگری وجود ندارد. جفت سرراهی می تواند زایمان و وضع حمل بیمار را با اختلال مواجه نماید.

⦁ جدا شدن جفت

این وضعیت در ماه‌های آخر بارداری ممکن است روی ‌دهد. در چنین شرایطی جفت از رحم جدا شده و به طور معمول عامل خونریزی بسیار شدید و احتمالاً درد شدید معده و انقباضات می شود. برخی از مشکلات سلامتی که قادرند میزان جدا شدن جفت را افزایش دهند احتمالاً فشار خون بالا خواهد بود.

⦁ پارگی رحم

پاره شدن رحم به معنی جدا یا پاره شدن عضله رحم است. این مسئله می تواند عامل خونریزی کنترل خطرناکی شود که به عنوان پریودی در بارداری شناخته می‌شود. این معضل اغلب برای افرادی بروز می‌کند که در گذشته زایمان سزارین داشته‌اند. اگرچه بروز این اتفاق بسیار نادر است، با این حال چنین پارگی روی خطوط بجامانده ناشی از زخم قدیمی در امتداد رحم اتفاق می افتد.

بسیاری از مشکلاتی که در ماه‌های پایانی بارداری روی می‌دهد عامل خونریزی و علائم مشابه پریود می‌شوند. اگرچه این خونریزی‌ها واقعاً قاعدگی نیستند.

سایر علل خونریزی در اواخر بارداری شامل آسیب‌دیدگی دهانه رحم یا واژن، پولیپ و سرطان خواهد بود.

در صورت تجربه خونریزی یا لکه بینی در بارداری بهترین کار چیست؟

در صورت تجربه هر نوع خونریزی طی دوران بارداری ضروری است با پزشک متخصص تماس بگیرید و موارد زیر را انجام دهید:

⦁ بررسی میزان خونریزی: ارزیابی شدت یا سبک شدن آن و تعداد پدهایی که استفاده می کنید.

⦁ بررسی رنگ خون: احتمال آن وجود دارد که پزشک از شما در خصوص رنگ خونریزی شما سوالاتی داشته باشد. این رنگ‌ها می تواند شامل رنگ قهوه ای، قرمز تیره یا قرمز روشن باشد.

⦁ عدم استفاده از تامپون، دوش و یا داشتن رابطه جنسی: هنگام خونریزی از تامپون، دوش و رابطه جنسی استفاده نکنید.
در صورت مواجه با موارد زیر فوراً به اورژانس مراجعه کنید:

⦁ خونریزی شدید

⦁ خونریزی همراه با درد یا گرفتگی عضلانی

⦁ سرگیجه و خونریزی

⦁ درد در شکم یا لگن

چه زمانی برای خونریزی احتمالی در بارداری ضروری است به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر زن بارداری در کنار خونریزی علائم دیگری از جمله مواردی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم را تجربه کند باید به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی برای پریودی در بارداری باشد.

درد و اسپاسم ماهیچه های ناحیه شکم و زیر شکم، داشتن سرگیجه، سبک بودن سر یا احساس بیهوشی، داشتن خون‌ریزی ‌مداوم یا لخته خون، درد مداوم لگن و معده از جمله این علائم خطرناک هستند.

از سوی دیگر در صورتی که فردی خونریزی قرمز روشن را تجربه کند و یا خونریزی وی به حدی است که در صورت استفاده از پد آن را خیس کند باید فوراً برای بررسی وضعیت خود به متخصص زنان مراجعه نماید.
از سوی دیگر تجربه خونریزی واژینال و داشتن درد در ناحیه لگن در ابتدای بارداری احتمالاً بیانگر نشانه بارداری خارج از رحم فرد باشد، خصوصاً اگر چنین

مواردی پیش از سونوگرافی نخست فرد رخ دهد. در صورتی که شک دارید دچار حاملگی خارج از رحم شده باشید بهتر است در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

در صورتی که زن بارداری دچار خونریزی شده و علائم زایمان زودرس و پیش از موعد را تجربه می‌کند، یعنی زایمان وی پیش از هفته 37 بارداری در حال وقوع است، باید فوراً به متخصص زنان مراجعه کند. علائم زایمان پیش از موعد احتمالاً شامل درد مداوم کمر، گرفتگی عضلات شکم و انقباضات منظم هست.

رنگ خون پریودی در بارداری چگونه باید باشد؟

برای آنکه مطمئن شوید پریود هستید یا باردار، بد نیست از رنگ خون پریودی در بارداری اطلاع پیدا کنید. خونریزی که برای آماده سازی بدن یک زن برای لانه گزینی تخمک بارور شده در دوران بارداری اتفاق می‌افتد و اشتباها به عنوان پریود تلی می‌شود بسیار سبک بوده و رنگ ان بسیار روش و به رنگ صورتی است.

چنانچه رنگ خون پریودی در بارداری شما تیره بود و یا به رنگ قرمز سرخ رنگ بود، استرس را از خود دور کرده و حتماً برای بررسی بیشتر علت در اسرع وقت به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا خیالتان آسوده باشد.

نحوه اتخاذ درمان مناسب برای خونریزی و لکه بینی چگونه است؟

نحوه درمان خونریزی و لکه بینی در دوران بارداری ب به علت خونریزی شما ستگی دارد. احتمال دارد نیاز به معاینه پزشکی و آزمایش داشته باشید.

در بیشتر مواقع، بهترین راهکار درمان خونریزی یا لکه بینی احتمالی توقف فعالیت‌ها و استراحت کردن، خواهد بود. پزشک متخصص همچنین ممکن است درمان هایی ذیل را به شما ارائه کنند:

⦁ از محل کار خود مرخصی بگیرید و مدتی از ایستادن روی پای و سرپا ماندن دور بمانید

⦁ احتمالاً برای کمک به محافظت از کودک در برابر بیماری Rh به دارو نیاز داشته باشید. بیماری Rh در صورت ناسازگاری خون شما و خون جنین در حال رشد اتفاق می‌افتد. این بیماری می‌تواند بسیار مهلک باشد – و موجب مرگ وی شود – برای جنین در حال رشد ایجاد کند.

⦁ از رابطه جنسی، دوش گرفتن و استفاده از تامپون خودداری کنید

⦁ اگر خونریزی شدید دارید، ممکن است نیازمند بستری شدن در بیمارستان یا جراحی باشید.

سخن پایانی

باید بگوییم پریودی در بارداری اصلاً امکان پذیر نیست. با این حال، احتمال آن وجود دارد علائم مشابهی از پریود را در سه ماهه اول تجربه کنید. این علائم شامل خونریزی واژینال (خفیف و کوتاه مدت)، گرفتگی‌های خفیف عضلات، خستگی، تحریک پذیری و درد پایین کمر است.

تفاوت این علائم در بارداری و قاعدگی آن است که علائم فوق الذکر مربوط به فرایند آماده سازی طبیعی بدن برای باروری است. در صورت تشدید شدن هر یک از علائم بالا یا از بین نرفتن آنها و در صورتی که در سه ماهه دوم یا سوم بارداری خود هستید یا در صورت تطابق هر دو شرط بالا، باید فورا به دنبال مراجعه به پزشک متخصص باشید.

گاهی تشخیص اینکه آیا خونریزی نشان دهنده یک وضعیت اورژانسی است یا خیر دشوار است. به عنوان یک قانون کلی، اگر در هر مرحله از بارداری خونریزی دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.