در دوران زندگی زنان چرخه قاعدگی بارها تکرار میشود. در این تکرارها بعضی مواقع خانمها به دنبال سریع ترین روش باز شدن قاعدگی هستند، اما برخی اوقات هم در پی راهی برای قطع آن هستند. این بالا و پایینها ادامه دارد تا فرد به سن یائسگی نزدیک میشود. بدن زنان قبل از ورود به این دوران نشانههای مختلفی بروز میدهند. قاعدگیهای نامنظم، تغییرات خلقی، گرگرفتگی، مشکلات خواب، خشکی واژن، تغییرات در میل جنسی و… ازجمله علائم این دوران است. از بین موارد مذکور خونریزی شدید نزدیک یائسگی برای برخی از افراد نگرانکننده و حتی ترسناک است به همین دلیل بعضی زنان در هنگام مواجه با آن بسیار شوکه میشوند.
در این مقاله از بلاگ کلینیک زنان دکتر روشن میخواهیم درباره علائم، علل و راههای درمان خونریزی شدید قبل از یائسگی صحبت کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
نکته: این مطلب فقط جنبه آموزشی دارد. بنابراین، اگر با علائم دوران پیش از یائسگی مانند خونریزیهای نامنظم و شدید مواجه شدید؛ برای دریافت مشاوره و درمان مناسب، با یک متخصص زنان مشورت کنید.
علت خونریزی شدید قبل از یائسگی
فهرست مطالب
متخصصان معمولا در زنانی که بالای 50 سال دارند، خونریزی شدید را بهعنوان یکی از علائم گذار به دوران یائسگی میدانند. این تغییرات در اثر نوسانات هورمونی و توقف تخمکگذاری در سیستم تولید مثل بدن زنان بوجود میآید. یک مطالعه نشان داد که در بین زنان 42 تا 52 ساله، بیش از 90 درصد افراد دورههای قاعدگی با طول 10 روز یا بیشتر را تجربه کردهاند. همچنین، 78 درصد هم تجربه افزایش شدید خونریزی را داشتهاند.
پزشکان معتقدند که با نزدیک شدن زنان به یائسگی، فولیکولهای حاوی تخمک به طور منظم بالغ نمیشوند و این عدم نظم، باعث افزایش سطح هورمون محرک فولیکولی (FSH) و نوسانات استروژن و پروژسترون میشود. عدم تعادل هورمونی در این شرایط، ضخیم شدن پوشش داخلی رحم و در نتیجه خونریزیهای نامنظم و شدید را در پی دارد. اگر علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید میتوانید مقاله «همه چیز درباره خونریزی شدید بعد از 50 سالگی» که سایت معتبر webmd.com منتشر کرده را مطالعه کنید.
نکته: لازم به ذکر است که شروع پریمنوپوز (پیش یائسگی) در افراد مختلف متفاوت بوده و لزوماً از سن 42 سالگی آغاز نمیشود.
نکته دوم: قاعدگیهای نامنظم در سنین بالای 40 سال یکی از علائم یائسگی و خونریزی شدید، دیگر علامت آن است.
درمان خونریزی شدید نزدیک یائسگی
نوع درمان خونریزیهای شدید قبل از یائسگی پیشنهادی توسط پزشک به علل بروز خونریزی، شدت خونریزی، سن بیمار و سایر شرایط پزشکی فرد بستگی دارد. متخصص زنان با در نظر گرفتن موارد مذکور، بهترین گزینه درمانی را به فرد پیشنهاد میدهد. در زیر به برخی از این موارد اشاره میکنیم:
درمان دارویی:
دکتر ممکن است یکی از داروهای زیر را برای قطع خونریزی پریود تجویز کند:
- مسکنهای بدون نسخه: برای کاهش درد و گرفتگیهای عضلانی.
- داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای کاهش خونریزی و درد.
- هورمون درمانی: استفاده از هورمونهای استروژن و پروژسترون برای تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش خونریزی.
- داروهای ضد بارداری هورمونی: برای تنظیم هورمونها و کاهش خونریزی.
- داروهای ضد انعقاد: در مواردی که اختلالات انعقادی خون علت خونریزی باشد.
روشهای درمانی غیر دارویی:
درمانهای زیر ازجمله گزینههای رایج برای درمان خونریزی قبل از یائسگی است:
- کورتاژ: برداشتن لایه داخلی رحم برای کاهش خونریزی.
- ابلیشن آندومتر: تخریب لایه داخلی رحم با استفاده از گرما، سرما یا انرژی الکتریکی.
- آمبولیزاسیون شریان رحمی: مسدود کردن رگهای خونی رحم برای کاهش خونریزی.
- برداشتن رحم (هیسترکتومی): در موارد شدید و زمانی که سایر درمانها موثر نباشند، ممکن است برداشتن رحم توصیه شود.
درک دوره یائسگی
بهطور متوسط، زنان در 51 سالگی یائسه میشوند. اما این فرآیند میتواند از چند ماه تا ده سال طول بکشد. در این دوران که پیشیائسگی نام دارد، هورمونهای زنانه به شدت نوسان میکنند. این نوسانات هورمونی باعث بروز قاعدگیهای نامنظم و یا پریود نشدن فرد میشود. نوسانات مذکور ممکن است علائمی مثل گرگرفتگی، تعریق شبانه و تغییرات خلقی را به همراه داشته باشد.
علائم نزدیکی به دوره یائسگی
- گرگرفتگی
- خونریزی شدید
- عرق شبانه
- مشکلات خواب
- مسائل حافظه
- مشکل ادرار کردن
- خشکی واژن
- تغییر در میل یا رضایت جنسی
7 علامت یائسگی
1. خونریزی شدید نزدیک یائسگی
خونریزی شدید نزدیک یائسگی یکی از نشانههای مهمی است که نباید آن را دستکم گرفت. همانطور که قبلا گفته شد، وقتی سطح استروژن در مقایسه با سطح پروژسترون بالا باشد، دیواره رحم ضخیم میشود. هرچه ضخامت دیواره رحم بیشتر باشد ممکن است خونریزی طولانیتر شده و در روتین عادی فرد اختلال بوجود آورد. در چنین شرایطی ممکن است ورزش یا ادامه دادن کارهای عادی روزانه هم ناراحتکننده باشد.
این خونریزیها همچنین می تواند باعث خستگی در فرد شده و خطرات دیگر سلامتی مانند کمخونی را افزایش دهد از این رو مراجعه سریع به پزشک زنان منجر به جلوگیری از پیشرفت و بروز عوارض جبران ناپذیر ناشی از آن میشود. مصرف مسکنها در دوران قاعدگی میتواند به رفع گرفتگی ناشی از قاعدگی کمک کند.
اگر هنگام خونریزی شدید مسکن مصرف کنید، ممکن است جریان خون شما را هم کاهش دهد. سعی کنید 200 میلی گرم (میلی گرم) هر 4 تا 6 ساعت در طول روز تحت نظر پزشک زنان مصرف کنید.
2. خون قهوه ای یا تیره
رنگ هایی که در جریان قاعدگی مشاهده میکنید، از قرمز روشن در شروع خونریزی تا قهوهای تیره در اواخر دوره قاعدگی تغییر میکند. لازم به ذکر است که زنان در دوره یائسگی، لکه بینی یا ترشحات قهوهای داشته باشند.
همچنین ممکن است تغییراتی در ترشحات مشاهده کنند. ترشحات فرد گاهی آبکی و برخی اوقات بصورت لخته و غلیظ باشد. در این مورد اگر نگران جریان قاعدگی خود هستید و این علامت طولانی شد، با پزشک زنان خود قرار ملاقات بگذارید. تغییر رنگ معمولاً به دلیل مدت زمانی است که خون و بافت باید از بدن خارج شود، اما گاهی اوقات می تواند نشانه یک بیماری زمینهای دیگر باشد.
اگر بوی بد ترشحات واژینال، ممکن است نشانه عفونت قارچی واژن باشد. پس آن را نادیده نگیرید و برای اطمینان خاطر به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
3. لکهبینی بین دورهها
منظور از لکهبینی، جریان خونی است که در بین دورههای قاعدگی جریان دارد اما مقدار آن به حدی کم است که به نوار بهداشتی نیازی ندارد. برخی از خانمها در این شرایط از پدهای بهداشتی روزانه استفاده میکنند. لکه بینی معمولاً در نتیجه تغییر هورمونهای بدن و تجمع آندومتر یا پوشش رحم است. بسیاری از خانمها قبل از شروع پریود یا پایان دوره، لکهبینی دارند. لکهبینی در اواسط چرخه پریود یعنی زمان تخمکگذاری نیز معمول است.
4. دور های کوتاه تر
وقتی سطح استروژن کم باشد، پوشش رحم شما نازکتر است. در نتیجه، خونریزی ممکن است سبک باشد و روزهای کمتری طول بکشد. چرخههای کوتاه در مراحل اولیه پیش از یائسگی بیشتر دیده میشوند.
به عنوان مثال، ممکن است شما یک دوره 2 یا 3 روز کوتاهتر از حالت عادی داشته باشید. همچنین ممکن است کل چرخه شما به جای 4 هفته 2 یا 3 هفته طول بکشد.
5. دورههای طولانیتر
در مراحل بعدی یائسگی، دوره پریود شما ممکن است بسیار طولانیتر و با فاصله بیشتری باشد. چرخههای طولانیتر بیشتر از 38 روز تعریف میشوند.
6. دورههای از دست رفته
نوسان در هورمونها ممکن است باعث شود که فرد یک ماه پریود نشود. بطور متوسط اگر 12 دوره متوالی پریود نشوید، به یائسگی رسیدهاید. اگر چرخههای قاعدگیتان هنوز ادامه دارد – هرچند با تأخیر – نشاندهنده این است که احتمالا تخمکگذاری هنوز هم اتفاق میافتد. این بدان معناست که شما هنوز می توانید پریود شوید پس شانس بارداری هم دارید. چرخههای تخمک گذاری همچنین میتوانند پریودهای تاخیری یا از دست رفته را ایجاد کنند.
چرخههای از دست رفته هر از گاهی معمولاً جای نگرانی ندارند. اگر چند دوره متوالی را از دست دادهاید، ابتدا یک آزمایش بارداری انجام دهید تا مشخص شود که به دلیل یائسگی پریود نشدهاید یا این مسئله به یائسگی ربط دارد.
7. بی نظمی کلی
چرخههای فرد در دوران یائسگی به طور کلی نامنظم است. به خصوص هنگامی که به یائسگی نزدیکتر میشود، گاهی اوقات هم هیچ الگوی مشخصی ندارد.
سوالات متداول:
ایا نزدیک یائسگی خونریزی زیاد میشود؟
- بله، برخی از افراد نزدیک یائسگی با خونریزی شدید مواجه میشوند.
علت خونریزی شدید نزدیک یائسگی چیست؟
- پزشکان معتقدند که با نزدیک شدن زنان به یائسگی، فولیکولهای حاوی تخمک به طور منظم بالغ نمیشوند و این عدم نظم، باعث افزایش سطح هورمون محرک فولیکولی (FSH) و نوسانات استروژن و پروژسترون میشود. عدم تعادل هورمونی در این شرایط، ضخیم شدن پوشش داخلی رحم و در نتیجه خونریزیهای نامنظم و شدید را در پی دارد.
خونریزی قبل از یائسگی چقدر طول میکشد؟
- تعداد روزها و مقدار خونریزی فرد به فرد متفاوت است. ولی بطور کلی این افراد خونریزی شدید بیش از 10 روز را تجربه میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله درباره علل بروز خونریزی شدید نزدیک یائسگی صحبت کردیم. همچنین با نشانههای منوپوز آشنا شدیم. هرچند، این علائم میتواند نشان دهندهی نزدیک شدن فرد به یائسگی باشد؛ اما برای تایید و اطمینان از این نتیجه باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد. شما میتوانید از طریق تلفنهای تماس موجود در سایت با کلینیک دکتر روشن تماس بگیرید و از مشاورههای رایگان بهترین متخصصین زنان و زایمان بهرهمند شوید.