جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان

جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان

از بیماری‌های بسیار مهمی که می‌تواند ناحیه تناسلی زنان و مردان را درگیر کند، زگیل تناسلی است. این بیماری از نوع مقاربتی است که عامل اصلی آن ویروسHPV یا پاپیلومای انسانی است. ازآنجایی‌که این بیماری درمان قطعی ندارد و راهکارهای درمانی آن بر پایه کنترل علائم است بهتر است از قبل با روش‌های جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان و مردان آشنا شوید و با پیشگیری از زگیل تناسلی در زنان دچار عوارض آن نگردید. اگر می‌خواهید با روش‌های درمان و علائم زگیل‌های تناسلی بیشتر آشنا شوید، با ما همراه شوید.

 

روش‌های جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان چگونه است؟

شما باید اول ‌از همه به معاینات دوره‌ای منظم نزد یک متخصص زنان خوب متعهد باشید و تست‌های غربالگری مانند اچ پی وی یا پاپ‌اسمیر را به موقع انجام دهید.

این کار باعث می‌شود بسیاری از بیماری‌های احتمالی و حتی برخی سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی در زمان مناسب‌تر شناسایی شده و درمان بهتری صورت پذیرد. مهم‌ترین راهکارها برای جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان عبارت‌اند از:

  1. تزریق واکسن اچ پی وی برای پیشگیری از زگیل تناسلی

اول‌ازهمه، شما باید با پزشک خود در مورد دریافت واکسن HPV صحبت کنید. اکثر برندهای واکسن اچ پی وی می‌توانند شما را در برابر انواع HPV که باعث بیشتر موارد زگیل تناسلی می‌شوند، محافظت کنند. تزریق واکسن درواقع بهترین راه برای جلوگیری از هرگونه مشکل مرتبط با HPV ازجمله زگیل‌های تناسلی است.

زگیل تناسلی از تماس جنسی پوست به پوست با فردی که به آن مبتلا است ازجمله رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی به شما منتقل می‌شود؛ بنابراین تنها راه مطمئن برای جلوگیری از ابتلا به زگیل‌های تناسلی و سایر بیماری‌های مقاربتی، عدم تماس با دهان یا اندام تناسلی فرد مبتلا است؛ اما بیشتر مردم در مقطعی از زندگی خود رابطه جنسی دارند، بنابراین دانستن چگونگی داشتن رابطه جنسی ایمن هم مهم است.

واکسن HPV را برای جلوگیری از سرطان‌های مرتبط با HPV و زگیل تناسلی باید در سنین پایین مثلاً 13 یا 14 سالگی دریافت کنید. بااین‌حال، اگر این کار را انجام ندادید می‌توانید تا سن بالاتر نیز دوزهای این واکسن را البته با تأثیر کمتر دریافت نمایید.

 چندین نوع واکسن اچ پی وی برای جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان وجود دارد. به‌عنوان‌مثال واکسن HPV Gardasil 9 در برابر انواع HPV که باعث اکثر موارد سرطان دهانه رحم نیز می‌شوند و همچنین سرطان‌های مقعد، واژن، فرج، آلت تناسلی، سرطان‌های کام نرم، قاعده زبان و لوزه‌ها یا اوروفارنکس مرتبط با HPV می‌توانند از شما محافظت کنند.

متخصصین توصیه می‌کنند همه نوجوانان در سن 11 یا 12 سالگی قبل از هرگونه قرار گرفتن احتمالی در معرض گونه‌های اچ پی وی منتقله از راه جنسی دوزهای این واکسن را دریافت کنند؛ اما این واکسن برای همه سنین 9 تا 45 سال نیز تأیید شده است.

 همچنین توصیه می‌شود نوجوانان و بزرگسالان تا سن 26 سال اگر تمام دوزهای توصیه‌شده واکسن را در سنین پایین دریافت نکرده‌اند، واکسینه شوند.

البته باز هم تأکید می‌کنیم تنها راه 100 درصد مؤثر برای جلوگیری از انتقال HPV پرهیز از هرگونه تماس جنسی ازجمله رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال با فرد آلوده است که خب قطعاً در سال‌های فعالیت جنسی امکان‌پذیر نیست؛ بنابراین اگر در یک رابطه متعهدانه نیستید یا برای داشتن رابطه جنسی آمادگی ندارید بهتر است از این کار خودداری کنید تا دچار بیماری‌های مقاربتی احتمالی نشوید.

این واکسن حتی در سنین گفته شده برای همه افراد مناسب نیست؛ بنابراین اگر هرگونه آلرژی شدید دارید به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین تزریق این واکسن برای برخی افراد با شرایط خاص امکان ندارد. ازجمله شرایطی که نباید واکسن اچ پی وی تزریق شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افرادی که تابه‌حال یک واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی به هر یک از مواد تشکیل‌دهنده واکسن HPV یا دوز قبلی واکسن HPV داشته‌اند.

  • افرادی که به مخمر حساسیت دارند که از ترکیبات واکسن است.

  • زنان باردار

  • واکسن‌های HPV برای کودکانی که بیماری خفیف دارند، مانند آن‌هایی که تب خفیف کمتر از 38 درجه سانتی‌گراد، سرماخوردگی، آبریزش بینی یا سرفه دارند، بی‌خطر است. افراد مبتلا به بیماری متوسط ​​یا شدید باید تا بهبودی صبر کنند.

  • در سنین پایین رابطه جنسی خود را شروع نکنید.

هر چه در زمان شروع رابطه جنسی سنتان پایین‌تر باشد، در صورت قرار گرفتن در معرض این ویروس، احتمال ابتلا به عفونت زگیل‌های تناسلی در شما بیشتر می‌شود. گروه سنی با بیشترین شیوع عفونت HPV 15 تا 25 سال است. هیچ راه قطعی برای اطمینان از اینکه آیا شریک جنسی شما به‌ویژه شریکی که از نظر جنسی با تجربه است به HPV مبتلا است وجود ندارد.

اگر قرار است در سنین پایین رابطه جنسی داشته باشید، بهترین راه برای محافظت از خود این است که ابتدا واکسینه شوید. واکسن HPV در دو یا سه دوز، معمولاً طی 6 تا 12 ماه برایتان تزریق خواهد شد. همچنین می‌توانید با استفاده از کاندوم از ابتدا تا انتها در طول هر برخورد جنسی، خطر ابتلا به HPV را کاهش دهید.

در حالت ایده‌آل، شما و شریک زندگی‌تان باید کاملاً در مورد سابقه جنسی خود با یکدیگر صادق باشید؛ اما به خاطر داشته باشید که هر کسی می‌تواند HPV داشته باشد و ویروس را به شریک زندگی خود منتقل کند، حتی اگر هیچ‌گونه علامت یا نشانه‌ای از زگیل‌های تناسلی در ناحیه تناسلی خود نداشته باشد.

  • سعی کنید تنها یک شریک جنسی داشته باشید.

یکی دیگر از استراتژی‌های پیشگیری از HPV که البته بیشتر در غرب مورد تأکید قرار می‌گیرد محدود کردن تعداد شرکای جنسی است. هر چه تعداد شرکای جنسی یک فرد بیشتر باشد، احتمال بیشتری برای ابتلا به HPV وجود دارد؛ اما حتی یک شریک جنسی که در معرض HPV قرار گرفته باشد برای آلوده کردن شما کافی است. پس هر چه تعداد شریک جنسی زندگی شما بیشتر باشد، خطر ابتلا برای شما بیشتر خواهد بود.

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که خودداری از فعالیت جنسی برای چندین ماه قبل از رابطه جنسی با شریک جدید می‌تواند تا حد زیادی خطر انتقال HPV را کاهش دهد. این خطر کاهش می‌یابد زیرا این مدت‌زمان باعث می‌شود تا عفونت HPV که در شما یا شریک بالقوه شما وجود دارد، برطرف شود.

  • برای جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان در طول رابطه از کاندوم استفاده کنید.

اگر از نظر جنسی فعال هستید، استفاده از کاندوم تا حد زیادی می‌تواند به کاهش خطر انتقال HPV و ایجاد زگیل‌های تناسلی کمک کند. استفاده از کاندوم از ابتدا تا انتهای هر عمل جنسی، ازجمله رابطه جنسی دهانی و مقعدی نیز مهم است و تنها برای رابطه نفوذی نیست.

توجه داشته باشید HPV از طریق تماس پوست به پوست با فرد آلوده نیز منتقل می‌شود. ازآنجایی‌که HPV می‌تواند مناطقی را که توسط کاندوم پوشانده نشده‌اند آلوده کند، کاندوم به‌طور کامل نمی‌تواند از شما در برابر این ویروس محافظت کند، اما یکی از مهم‌ترین روش‌های جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان و مردان است.

هرگز از یک کاندوم برای چند رابطه استفاده نکنید و برای هر نوع فعالیت جنسی جدید در یک بازه نیز باید از کاندومی جدید استفاده کنید؛ مثلاً اگر از رابطه جنسی دهانی به رابطه جنسی واژینال تغییر پوزیشن دادید، مجدداً باید کاندوم را تعویض کنید.

  • ختنه شدن مردان برای پیشگیری از زگیل تناسلی

نتایج مطالعات مختلف نشان داده است که مردانی که ختنه شده‌اند نسبت به مردانی که ختنه نشده‌اند کمتر در معرض خطر ابتلا به عفونت HPV هستند و خطر انتقال آن به شریک جنسی زن نیز کمتر است. توجه داشته باشید که ازآنجایی‌که ختنه به‌تنهایی نمی‌تواند تضمینی در برابر عفونت HPV باشد، والدین باید بدون توجه به وضعیت ختنه، پسران خود را علیه HPV واکسینه کنند.

مردان فعال جنسی نیز باید اقدامات احتیاطی مناسب را برای جلوگیری از آلوده شدن شریک خود به HPV مانند استفاده از کاندوم را انجام دهند. ازآنجایی‌که واکسن HPV اکنون برای مردان تا سن 45 سالگی تأیید شده است، مردان بیشتری می‌توانند برای محافظت از سلامت جنسی خود این مرحله را انجام دهند.

  • جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان با پیروی از سبک زندگی سالم

درحالی‌که هیچ رژیم غذایی خاصی جهت جلوگیری از عفونت HPV یا سرطان‌های مرتبط با آن تاکنون مشخص نشده است، شواهدی تجربی وجود دارد که نشان می‌دهد پیروی از یک رژیم غذایی سالم و گیاهی سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی طبیعی، می‌تواند سیستم ایمنی بدن زن را تقویت کند.

درنتیجه بدن به‌طور طبیعی بهتر می‌تواند با عفونت‌های مختلف مانند اچ پی وی مبارزه کند و سلامت خود را حفظ نماید.

رژیم مناسب در یک سبک زندگی سالم رژیمی است که دارای چربی اشباع شده و قند کم و سرشار از میوه‌ها و سبزیجات باشد. همچنین باید ورزش منظم داشته باشید، مواد مخدر یا سیگار نکشید و الکل نیز نباید بیش‌ازحد مصرف شود.

 نگه‌داشتن بدن در فرم خوب می‌تواند تا حد قابل‌توجهی به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از عفونت‌ها یا بهتر است بگوییم مبارزه با انواع عفونت‌ها کمک کند.

  • ترک سیگار جهت پیشگیری از زگیل تناسلی

اگر سیگار می‌کشید، ممکن است شانس بیشتری برای ابتلا به زگیل نسبت به افرادی که سیگار نمی‌کشند داشته باشید و احتمال بازگشت علائم این بیماری نیز در صورت سیگار کشیدن یا هرگونه اعتیاد به مواد مخدر بیشتر است. همچنین افرادی که تفریحی یا دائماً از تنباکو و قلیان استفاده می‌کنند بیشتر در معرض خطر این عفونت هستند.

  • انجام غربالگری‌های مناسب برای پیشگیری از زگیل تناسلی

در برخی از زنان، عفونت HPV می‌تواند حتی منجر به دیسپلازی دهانه رحم یا تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های دهانه رحم گردد که درنهایت می‌تواند باعث سرطان دهانه رحم یا برخی دیگر از انواع سرطان شود. بااین‌حال، تشخیص زودهنگام دیسپلازی دهانه رحم می‌تواند از وقوع آن جلوگیری کند.

برای غربالگری دیسپلازی دهانه رحم یا وجود عفونت HPV در دهانه رحم معمولاً متخصصان از دو آزمایش دقیق زیر استفاده می‌کنند:

  • تست پاپ‌اسمیر که شامل جمع‌آوری سلول‌های نمونه از دهانه رحم و بررسی آن‌ها در زیر میکروسکوپ جهت بررسی ناهنجاری‌ها است.

  • تست HPV که به‌طور مشابه شامل جمع‌آوری سلول‌های نمونه مشخص از دهانه رحم است، اما به جای سلول‌های غیرطبیعی، خود ویروس را بررسی می‌کند.

معمولاً افرادی که تست اچ پی وی را انجام می‌دهند نیازی به انجام تست پاپ‌اسمیر ندارند ولی ممکن است برعکس آن صادق نباشد.

انجمن سرطان آمریکا (ACS) نیز توصیه می‌کند که زنان از سن 25 تا 65 ساله حداقل هر پنج سال یک بار آزمایش HPV اولیه را تحت نظر یک متخصص زنان خوب انجام دهند.

اگر آزمایش HPV اولیه امکان‌پذیر نباشد، ACS توصیه می‌کند که هر پنج سال یک بار آزمایش پاپ را همراه با آزمایش HPV انجام دهید یا فقط هر سه سال یک بار آزمایش پاپ انجام گردد.

دستورالعمل‌های ACS نیز مشابه دستورالعمل‌های کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان می‌باشد که انجام تست پاپ را هر سه سال یک بار تا سن 29 سالگی و آزمایش HPV را هر پنج سال یک بار از سن 30 سالگی در زنان با سیستم ایمنی سالم و خطر متوسط یا احتمالی ​​سرطان دهانه رحم توصیه می‌کند.

اگر مطمئن نیستید که کدام نوع غربالگری در حال حاضر برای شما مناسب‌تر است، با پزشک خود در این مورد صحبت کنید. مهم‌ترین نکته این است که غربالگری در زمان تشخیص داده شده توسط متخصص انجام شود تا مشکلات احتمالی سلامتی مانند زگیل‌های تناسلی یا سایر عفونت‌ها و سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی زود شناسایی و برطرف شوند.

 

پیشگیری از زگیل تناسلی و گسترش آن در صورت ناتوانایی در جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان

گاهی به هر دلیلی مانند رابطه جنسی محافظت نشده با فرد آلوده ممکن است به‌هرحال بدن به این ویروس مبتلا شود یا حتی ممکن است با انجام روش‌های جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان باز هم این بیماری انتقال پیدا کند. در این شرایط مهم این است که با تشخیص زودهنگام شما اقداماتی جهت جلوگیری از گسترش آن انجام دهید.

اگر به هر صورت متوجه شدید که زگیل‌های تناسلی دارید، در ابتدای امر سعی کنید نترسید. چندین راه وجود دارد که شما می‌توانید از انتشار آن به شریک جنسی خود یا در صورت بارداری از انتقال آن به کودک هنگام زایمان جلوگیری کنید.

بهتر است در این شرایط شریک زندگی خود را تشویق و متقاعد کنید تا او نیز از نظر زگیل تناسلی مورد معاینه قرار بگیرد و اگر هنوز آلوده نشده است با یک پزشک یا پرستار در مورد واکسن HPV صحبت کند. اکثر برندهای واکسن اچ پی وی می‌توانند در برابر برخی از انواع ویروس که باعث بیشتر موارد زگیل‌های تناسلی می‌شوند از بدن شریک جنسی شما به‌خوبی محافظت کنند.

 اگر هم مشخص شود که شریک جنسی شما نیز به این ویروس آلوده است درمان تک نفره ارزشی ندارد و هر دو باید هم‌زمان درمان شوید. همچنین حتماً در طول هرگونه رابطه جنسی اعم از دهانی، مقعدی و واژینال همیشه از کاندوم مناسب استفاده کنید.

اگر علائم زگیل تناسلی در شما مشهود هستند تا زمانی که علائم بهبود پیدا نکرده‌اند حتی با کاندوم هم رابطه جنسی نداشته باشید؛ زیرا ممکن است در جاهایی که کاندوم پوست را به‌طور کامل نمی‌پوشاند زگیل وجود داشته باشد و به طرف مقابل انتقال پیدا کند.

 

از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم؟

پاسخ به سؤال از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ زیرا گاهی فردی به این عفونت مبتلا است ولی هیچ‌گونه علائم ظاهری را مشاهده نمی‌کند.

بیماری این افراد تنها ممکن است با انجام غربالگری‌هایی مانند تست اچ پی وی مشخص شود؛ اما در برخی دیگر زگیل‌های تناسلی علائمی ایجاد می‌کند که می‌تواند به شما بگوید احتمال این بیماری وجود دارد و باید هرچه سریع‌تر توسط متخصص زنان خود معاینه شوید. ازجمله مهم‌ترین علائم ظاهری زگیل تناسلی عبارت‌اند از:

  • دانه‌های برجسته به شکل تکی یا گل‌کلمی در کنار یکدیگر یا با فاصله به رنگ سفید، صورتی یا قرمز

  • خارش

  • سوزش

  • حساسیت یا درد

  • خون‌ریزی

 

بهترین قرص جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان و مردان چیست؟

همان‌طورکه قبلاً نیز به آن اشاره کردیم، پیشگیری از زگیل تناسلی بسیار بهتر از درمان است. منتها قرص خاصی به‌عنوان قرص جلوگیری از زگیل تناسلی وجود ندارد.

بااین‌حال، برخی داروها هستند که هم به‌عنوان یک روش درمان برای از بین بردن علائم زگیل‌های تناسلی تشخیص داده شده استفاده می‌شوند و هم ممکن است متخصص برنامه‌ای برای استفاده از آن‌ها به شما بدهد که بعد از بهبود جهت جلوگیری از عود مجدد علائم زگیل تناسلی استفاده شوند.

 در این رابطه بهترین قرص جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان به‌صورت مجدد و داروهای مورد استفاده می‌تواند شامل یکی از موارد زیر باشد:

  • کپسول پاورفیت

  • کپسول پلانتا

  • کپسول جلبک اسپیرولینا

  • کپسول قارچ دارویی

  • سوسپانسیون ضد زگیل تناسلی

  • شیاف واژیتکس ضد زگیل و عفونت تناسلی

  • کپسول AHCC

علاوه بر این داروها راه‌های زیادی برای درمان زگیل تناسلی در زنان و جلوگیری از عود مجدد آن وجود دارد؛ زیرا زمانی که بدن یک فرد به این ویروس آلوده می‌شود دیگر به‌طور صد در صد نسبت به آن پاکسازی نخواهد شد و هر عامل محرکی می‌تواند منجر به عود مجدد علائم زگیل تناسلی شود.

برخی از سلول‌ها در پوست و واژن که ظاهر طبیعی دارند نیز ممکن است آلوده به HPV باقی بمانند؛ بنابراین در حال حاضر هنوز هیچ درمانی وجود ندارد که به‌طور دائمی بتواند شما را از شر HPV در تمام سلول‌های آلوده خلاص کند.

بهترین روش درمان نیز به تعداد زگیل‌های شما، محل قرارگیری آن‌ها، برخی شرایط سلامتی (مانند بارداری و بیماری‌های مؤثر بر سیستم ایمنی) و ترجیحات شما و در نهایت نظر متخصص شما بستگی دارد.

در صورت بارداری نیز بهتر است روش سزارین برای تولد نوزاد انتخاب شود تا احتمال انتقال به نوزاد کاهش پیدا کند. ازجمله روش‌های درمانی مناسب دیگر بسته به شرایط بیماری شما می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پودوفیلین

پودوفیلین درمانی است که بافت زگیل را تقریباً از بین می‌برد. در این روش متخصص زنان محلول خاصی را مستقیماً با یک سواب پنبه‌ای روی زگیل (ها) می‌مالد و شما باید یک تا چهار ساعت بعد آن ناحیه را بشویید.

  • پودوفیلوکس

پودوفیلوکس نیز دارویی شبیه پودوفیلین است، اما می‌توانید پودوفیلوکس (کوندیلوکس) را خودتان هم در خانه استفاده کنید. به این صورت که با استفاده از یک سواب پنبه‌ای، ژل یا محلول مایع را دو بار در روز و به مدت سه روز متوالی روی زگیل (ها) باید بمالید.

  • اسید بی کلرواستیک و اسیدتری کلرواستیک

هر دو اسید بی کلرواستیک (BCA) و اسیدتری کلرواستیک (TCA) اسیدهایی هستند که می‌توانند بافت زگیل را از بین ببرند. TCA بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد و باید توسط پزشک شما اعمال شود.

  • ایمیکیمود

این دارو به شکل کرمی است که با اعمال آن سیستم ایمنی برای خلاص شدن از شر زگیل تحریک می‌شود.

  • اینترفرون

اینترفرون نیز دارویی است که می‌تواند باعث پاسخ ایمنی شود. این دارو در چندین فرم درمانی (تزریق، ژل موضعی) در بازار موجود است، اما مطالعات نشان داده است که زمانی که به صورت تزریقی استفاده گردد، مؤثرتر است.

  • درمان جراحی

درمان‌های جراحی شامل درمان‌هایی هستند که زگیل را به‌صورت تهاجمی از بین می‌برند که یا با برداشتن و یا سوزاندن و انجماد این کار انجام می‌شود. این درمان‌ها اغلب به صورت ترکیبی جهت تأثیر بیشتر استفاده می‌شوند.

 برخی از درمان‌های جراحی را می‌توان در مطب انجام داد و برخی دیگر نیز باید در اتاق عمل انجام شوند. درمان‌های جراحی حتی در بارداری بی‌خطر تلقی می‌شوند؛ بنابراین اگر متخصص شما آن را تجویز کرد در صورت اطمینان از تجربه و مهارت پزشک این کار را انجام دهید.

 

سخن آخر

زگیل تناسلی اگرچه در صورت خفیف مشکلی ایجاد نمی‌کند و حتی گاهی درصورتی‌که شما را اذیت نکند نیاز به درمان مداخله‌ای ندارد ولی در صورت تشدید می‌تواند خطراتی برای زنان ایجاد کند؛ بنابراین مهم است با انجام غربالگری‌های لازم نسبت به آن آگاه شوید تا هم خودتان از عوارض در امان بمانید و هم با راهکارهای مناسب از انتقال آن جلوگیری کنید.

 همچنین با توجه به اینکه حتی بعد از درمان علائم این بیماری، ویروس عامل آن از بدن پاک نمی‌شود بهتر است با روش‌های جلوگیری از زگیل تناسلی در زنان که در این مقاله گفتیم از عود مجدد آن پیشگیری کنید.

به علاوه در این مقاله در خصوص پیشگیری از زگیل تناسلی، قرص جلوگیری از زگیل تناسلی و اینکه از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم نیز صحبت کردیم.

شما می‌توانید جهت ارزیابی‌های کامل برای بررسی وجود زگیل تناسلی و درمان آن در صورت وجود بیماری به مرکز تخصصی ما نیز مراجعه کنید تا تحت نظر بهترین متخصصان باتجربه و ماهر در این زمینه غربالگری‌ها و درمان لازم را دریافت کنید. برای گرفتن نوبت حضوری از لینک‌های موجود در سمت چپ این صفحه استفاده کنید.