پریود از استرس؛ یکی از شایعترین مشکلات در میان خانمها
فهرست مطالب
سیستم جسم و روان انسان به گونهای طراحی شده است که با قرار گرفتن در شرایط خطر، واکنشهای طبیعی از خود نشان میدهد. این واکنش استرس نام دارد و در این عصر و زمان، بیش از هر زمان دیگری زندگی انسانها را تحت الشعاع قرار داده است.
خانمها به سبب روحیه حساس و شرایط جسمی ویژهای که دارند، بیش از آقایان در معرض آسیبهای استرس قرار دارند. به وجود آمدن پریود از استرس یکی از مشکلاتی است که خانمها با آن دست و پنجه نرم میکنند. اگر شما عزیزان نیز دوست دارید در مورد پریود از استرس و سریع ترین روش باز شدن قاعدگی بیشتر بدانید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- استرس چیست و پریود از استرس چگونه به وجود می آید؟
- پریود از استرس و علائم و نشانه های آن
- آیا استرس باعث خونریزی رحم میشود و برای رفع این مشکل باید چه کرد؟
- استرس و کم شدن پریود؛ و تاثیرات استرس در این فرایند
- پریود از استرس چگونه بر چرخه قاعدگی خانم ها تاثیر می گذارد؟
- در مورد استرس و پریود نامنظم چه می دانید؟
- پریود از استرس و چندین راهکار درمانی بی نظیر برای رفع آن
- سخن پایانی
استرس چیست و پریود از استرس چگونه به وجود می آید؟
قبل از آن که در مورد پریود از استرس صحبت کنیم، باید ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که استرس چیست؟ به عقیده پزشکان، استرس یک نوع واکنش روانی و فیزیکی است که جسم انسان در برابر اتفاقاتی که در محیط پیرامون او وجود میآید نشان میدهد. زمانی که یک اتفاق منفی برای ما به وجود میآید، ما دچار استرس شده و به شیوههای مختلف در برابر آن عکس العمل نشان میدهیم.
استرس کیفیت زندگی ما را بیش از اندازه کاهش داده و ما را با مشکلاتی مانند فشار خون بالا، مشکلات گوارشی، ناراحتیهای قلبی، سردرد، بیماریهای مختلف، اختلال در خواب و… مواجه مینماید. پریود از استرس یکی از متداولترین تاثیراتی است که استرس برای جسم خانمها به وجود میآورد. در واقع استرس و کم شدن پریود، استرس و پریود نامنظم، خونریزی شدید در چرخه قاعدگی و… همگی از مشکلاتی هستند که استرس برای جسم خانمها به وجود میآورد.
پریود از استرس و علائم و نشانه های آن
اگر شما به عنوان یک خانم، استرس شدید و طولانی را تجربه کنید، قطعاً جسم و چرخه قاعدگی شما نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. پژوهشهای دانشمندان نشان دهنده آن است که استرس بر روی عملکرد تخمدان تاثیرات نفی بر جای گذاشته و تعادل هورمونهای زنانه مانند پروژسترون و استروژن را بر هم میزند. پریود از استرس به شکلهای زیر خود را نشان میدهد:
1) پریود شدن دیرتر از موعد:
گاهی اوقات استرس و پریود نامنظم با تاخیر در قاعدگی به وجود می آیند. در واقع استرس به صورت غیر مستقیم موجب میشود که رشد تخمکها به طول بینجامد و پریود شدن در زمان خود اتفاق نیافتد. معمولاً خانمهایی که در موقعیتهای استرس زا قرار میگیرند، بعد از گذشت 12 الی 14 روز از موعد قاعدگی، با خونریزی مواجه میشوند که این موضوع میتواند عواقبی با خود به همراه داشته باشد.
2) پریود نشدن:
پریود از استرس، فقط تاخیر و بی نظمی در قاعدگی نیست؛ گاهی اوقات استرس میتوان برای ماهها چرخه قاعدگی را قطع کند. در واقع استرس سبب میشود که تخمکها استروژن بسیار کمی تولید نمایند؛ در اثر چنین اتفاقی، هیچ پوششی در قسمت دیواره رحم به وجود نمیآید. به همین علت است که فرد با پدیدهای به نام پریود نشدن مواجه میگردد؛ چرا که رحم هیچ پوششی ندارد که از بین رفته و باعث ایجاد خونریزی گردد.
3) استرس و پریود نامنظم:
یکی دیگر از مهمترین نتایجی که پریود از استرس به همراه دارد، بی نظمیهایی است که در چرخه قاعدگی رخ میدهد. در این گونه مواقع، ممکن است پریود شدن خیلی زودتر و یا خیلی دیرتر از زمان خاص خود رخ دهد. این موضوع نه تنها زندگی فرد را از حالت تعادل طبیعی خارج میکند، بلکه ممکن است بر روی باروری او نیز تاثیرات منفی بر جای بگذارد.
آیا استرس باعث خونریزی رحم میشود و برای رفع این مشکل باید چه کرد؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای برخی از خانمها به وجود آید این است که آیا استرس باعث خونریزی رحم میشود؟ قبل از این که به چنین سوالی پاسخ دهیم، باید ببینیم خونریزی رحم چیست؟ همان گونه که میدانید خانمها در طول ماه، یکبار چرخه قاعدگی را تجربه نموده و با خونریزی مواجه میشوند. اما گاهی اوقات برای برخی از خانمها خونریزیهایی به وجود میآید که هیچ ارتباطی به چرخه قاعدگی ندارد.
این خونریزی معمولاً از حد طبیعی خیلی بیشتر است و فرد را با مشکلات متعددی مواجه می کند. حتی برخی از خانمهایی که در دوران یائسگی خود به سر میبرند، با خونریزی رحم و پریود از استرس مواجه میشوند. این موضوع به آن علت رخ میدهد که استرس تعادل هورمونها را به هم زده و باعث به وجود آمدن خونریزهای غیر عادی برای خانمها میگردد. بنابراین پاسخ ما به این سوال که: آیا استرس باعث خونریزی میشود؟ بله است و باید در اولین فرصت، به پزشک مراجعه نمایید تا برای درمان آن به شما کمک کند.
استرس و کم شدن پریود؛ و تاثیرات استرس در این فرایند
جریان قاعدگی برای هر فرد، میزان مشخصی دارد و به صورت ماهیانه اتفاق میافتد. اما یکی از مهمترین اثرات پریود از استرس، کم شدن خون قاعدگی است. در این گونه مواقع خانمها احساس میکنند که جریان قاعدگی آنها نسبت به ماههای قبل، بسیار کمتر و سبکتر بوده است.
پژوهشها نشان دهنده آن است که استرس و کم شدن پریود، تاثیر مستقیمی بر روی همدیگر دارند و حتی ممکن است استرس این جریان را به کلی قطع کند.
کم شدن میزان خونریزی در طول چرخه قاعدگی، خود را با علائم و نشانههای مختلفی نشان میدهد. در این گونه مواقع افراد احساس می کنند که دوره قاعدگی آنها بسیار کوتاه بوده و جریان خونریزی خیلی زود قطع شده است.
در واقع حتی برای نصف روز هم خونریزی سنگین وجود ندارد و میزان آن بسیار کمتر از همیشه شده است. بسیاری از خانمها متوجه می شوند که استرس و کم شدن پریود، بر روی همدیگر تاثیر گذار هستند و در روزهایی که استرس بیش از اندازه ای را تجربه میکنند، میزان خونریزی آنها نیز کاهش پیدا کرده است.
پریود از استرس چگونه بر چرخه قاعدگی خانم ها تاثیر می گذارد؟
ما در قسمتهای قبل تلاش کردیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا استرس باعث خونریزی رحم میشود؟ همچنین تاثیرات استرس و کم شدن پریود را با همدیگر بررسی نمودیم. حال در این قسمت میخواهیم بگوییم پریود از استرس چگونه بر این چرخه تاثیر گذاشته و مشکلات متعددی برای خانمها به وجود میآورد:
- تاخیر در تخمک گذاری:
خانمهایی که به هر دلیلی با استرس مواجه میشوند، ممکن است تخمک گذاری آنها با تاخیر انجام شود. در واقع پریود از استرس به گونهای عمل میکند که تخمکها بر اساس زمان بندی که از قبل مشخص شده بود، به موقع آزاد نشوند. این موضوع نه تنها برنامه ریزیهای شما را با دشواری مواجه خواهد کرد، بلکه برای خانمهایی که قصد بارداری دارند نیز مشکلات متعددی به وجود میآورد.
- طولانی شدن چرخه قاعدگی:
بدون شک هیچ کدام از خانمها به این موضوع که چرخه قاعدگی آنها بیش از اندازه طول بکشد، هیچ علاقهای ندارند! اما متاسفانه یکی از تاثیرات پریود در استرس همین است که موجب میشود روزهای طولانی را در خونریزی به سر ببرید. طولانی شدن چرخه قاعدگی، باعث میشود که چرخه بعدی شما نیز با تاخیر آغاز شود و این موضوع به طور کلی نظم قاعدگی شما را به هم خواهد ریخت.
- متوقف شدن پریود:
پریود از استرس همیشه هم طولانی شدن یا کم شدن قاعدگی نیست، بلکه بعضی وقتها به طور کامل این چرخه را متوقف خواهد کرد.
- عدم تخمک گذاری:
برخی از خانمهایی که برای مدتهای طولانی در شرایط استرس زا قرار دارند، با عدم تخمک گذاری مواجه خواهند شد. ممکن است آنها به صورت ماهیانه با خونریزی مواجه شوند، اما هیچ گونه تخمکی در تخمدان آن ها تولید نشود. این شرایط برای خانمهایی که قصد بارداری را دارند، بسیار ناخوشایند خواهد بود. چرا که بدون وجود یک تخمک، عملاً بارداری امکان پذیر نخواهد بود.
- افزایش PMS:
PMS در واقع همان سندرم پیش از قاعدگی است که برخی از خانمها چند روز قبل از پریود شدن تجربه میکنند. در این دوران درد بسیار شدیدی در قسمت زیر شکم و کمر به وجود میآید و همچنین تغییرات فراوانی در خلق و خوی خانمها به وجود میآید؛ به گونهای که انگار به افسردگی دچار شدهاند. حال تاثیرات پریود از استرس میتواند PMS یا همان سندرم پیش از قاعدگی را بیش از پیش افزایش دهد. به همین سبب است که خانمها در این شرایط، بیش از پیش به حملههای اضطرابی، افسردگی و دردهای لگن، کمر و زیر شکم دچار میشوند.
در مورد استرس و پریود نامنظم چه می دانید؟
به طور میانگین دوره قاعدگی برای هر زنی، 28 روز است؛ این زمان از اولین روز خونریزی شروع شده و تا شروع خونریزی چرخه بعدی ادامه پیدا میکند. البته این زمان ممکن است برای برخی از افراد کوتاهتر و برای برخی دیگر از افراد طولانیتر باشد. برای برخی از خانمها این چرخه 21 روز و برای برخی دیگر 35 روز طول میکشد.
حال اگر مدت زمان پریود شدن از 21 روز کمتر و از 35 روز بیشتر شود، به آن معناست که فرد با بی نظمی در قاعدگی مواجه شده است. عوامل بسیار زیادی وجود دارند که باعث ایجاد چنین مشکلی میشوند و یکی از آنها پریود از استرس است. در واقع زمانی که شما استرس شدیدی را حتی برای مدت زمانی کوتاه تجربه میکنید، تعادل هورمونهای شما به هم خورده و قاعدگی شما با بی نظمی مواجه میشود.
برای آن که بتوانید استرس و پریود نامنظم را برطرف کنید، باید به شیوههای مختلف استرس خود را از بین ببرید. ما در ادامه مطلب، به شما خواهیم گفت که از چه طریقی میتوانید پریود از استرس را درمان نموده و یک زندگی عادی و معمولی برای خود رقم بزنید.
پریود از استرس و چندین راهکار درمانی بی نظیر برای رفع آن
با مطالعه این مقاله، تا حدود زیادی با استرس و پریود نامنظم آشنا شده و به تاثیرات این دو مقوله بر روی همدیگر پی بردید. خوشبختانه راهکارهای فراوانی وجود دارند که از طریق آنها میتوانید استرس خود را کاهش داده و به این صورت، به نظم چرخه قاعدگی خود کمک کنید. ما در ادامه مطلب، به بهترین راهکارهای درمانی پریود از استرس و رفع این مشکل اشاره میکنیم؛ پس همچنان با ما همراه باشید:
1- تغذیه سالم:
شاید شما نیز باور نکنید، اما داشتن تغذیه سالم یکی از مهمترین مواردی است که باعث کاهش استرس و تنظیم چرخه قاعدگی میگردد. کسانی که با استرس مواجه میشوند، بیش از دیگران هوس خوردن غذاهای شور و شیرین را مینمایند. خوب است که در این دوران، آگاهانه برخورد نموده و برای رفع این هوسها و همچنین استرس خود، به سراغ مواد غذایی شور، شیرین و مضر نروید. مصرف این مواد غذایی باعث می شود که چرخه قاعدگی شما همچنان از حالت تعادل طبیعی خارج باشد.
- خواب مناسب:
برای آن که از اثرات پریود از استرس در امان بمانید، بهتر است در طول شب حتماً به طور میانگین برای 8 ساعت بخوابید. مطالعات بسیار زیادی وجود دارد که نشان میدهد خواب کافی، میتواند استرس را از ما دور کرده و آرامش را به جسم و جان ما بازگرداند. به همین سبب، در مواقعی که دچار استرس میشوید، سعی کنید برنامه ریزی خوبی برای خواب خود ترتیب داده و به خوبی استراحت کنید.
- ورزش:
ورزش یکی از مهمترین پارامترهایی است که برای از بین بردن استرس و تنظیم چرخه قاعدگی شما بسیار مهم است. کسانی که به صورت مداوم به فعالیتهای بدنی مشغول هستند، به جسم خود فرصت ترشح هورمونی به نام اندروفین را میدهند که در واقع هورمون شادی نام دارد و به عنوان یک مسکن طبیعی عمل میکند. این مسکن قوی و بی نظیر، اثرات روحی و جسمی استرس را از بین برده و سلامتی را با خود به ارمغان میآورد.
بسیاری از انسانها ورزش را به عنوان یک تنبیه برای بدن خود در نظر میگیرند، در صورتی که ورزش یک موهبت است که به شما عطا شده تا بتوانید از طریق آن از جسم و روان خود مراقبت کنید. پس با این دیدگاه به ورزش نگاه کرده و شروع به انجام آن نمایید.
- انجام تکنیکهای آرامبخش:
خوشبختانه تکنیکهای آرام بخش زیادی در دسترس ما وجود دارند که از طریق انجام هر کدام از آنها، میتوانید اثرات پریود از استرس را کاهش داده و دوباره تعادل را در زندگی خود برقرار کنیم. این تکنیکها بسیار ساده هستند و شما همیشه و در هر کجایی که هستید، میتوانید آنها را انجام دهید. به عنوان مثال یوگا، مدیتیشن، ماساژ، استشمام بوهای خوش، تنفس عمیق و حضور در لحظه حال، از جمله تکنیکهایی هستند که شما از طریق آنها میتوانید دوباره آرامش را در جسم و جان خود برقرار کنید.
- عدم مصرف کافئین و الکل:
برای آن که از پدیده پریود از استرس در امان بمانید، سعی کنید از الکل و نوشیدنیهای کافئین دار دوری کنید. به جای این نوشیدنیها، شما میتوانید از دمنوشهای آرام بخش مانند گل گاو زبان، چای بابونه، چای سبز و… استفاده کنید.
- خود مراقبتی:
فراموش نکنید که در این زندگی و در این دنیا، هیچ کس به اندازه خود شما، نمیتواند به شما کمک کند. روانشناسان این موضوع را با عنوان “خود مراقبتی” یاد میکنند. به خصوص اگر شما با استرس و اضطراب زیادی همراه هستید و این موضوع بر روی چرخه قاعدگی شما اثر گذاشته است، باید بیش از هر زمان دیگری از خود مراقبت کنید. برای دوری از اثرات پریود و استرس، سعی کنید یک دوش آب گرم بگیرید، شمع روشن کنید و یا کتابی که به آن علاقه دارید را مطالعه نمایید.
هر چند این کارها بسیار ساده و ابتدایی به نظر میرسند، اما باور کنید، نقش بسیار مهمی در بهبود اوضاع جسمی و روحی شما دارند. جسم و روان ما بسیار هوشمند هستند و زمانی که احساس کنند شما بیش از هر زمان دیگری به از خود مراقبتی مشغول هستید، آرام خواهند شد و شما مشاهده خواهید کرد که بسیاری از مشکلات جسمی و روحی شما به کلی درمان شده است.
سخن پایانی
این روزها استرس جزو لاینفک و جدایی ناپذیر زندگی ما انسانها شده است و ما چه بخواهیم و چه نخواهیم ممکن است در معرض آن قرار بگیریم. استرس بر سیستم جسم و روان خانمها تاثیرات مخربی میگذارد و همه چیز را از حالت تعادل طبیعی خود خارج میکند. پریود از استرس یکی از همین موارد است که در واقع استرس بی نظمیهای فراوانی را در چرخه قاعدگی افراد به وجود میآورد.
خوشبختانه روشهای متعددی پیش روی ما وجود دارند که از طریق آنها میتوانیم استرس خود را درمان نموده و از قرار گرفتن در معرض مشکلاتی مانند استرس و کم شدن پریود و بی نظمی در قاعدگی در امان بمانیم. ما در این مقاله تلاش کردیم هر آن چه نیاز است در مورد استرس و قاعدگی بدانید را در اختیار شما عزیزان قرار داده و مهم ترین راهکارهای رفع آن را با شما در میان بگذاریم. امیدواریم با مطالعه این مقاله، اطلاعات شما در مورد استرس، تاثیر آن بر قاعدگی و شیوههای مدیریت آن افزایش پیدا کرده باشد.