توده در لابیا ماژور؛ احتمال عفونت مقاربتی یا سرطانی بودن بافت توده
فهرست مطالب
گاه بانوان با شکایت وجود توده در لابیا ماژور به کلینیکهای تخصصی زنان مراجعه میکنند. اکثراً علل مسبب تودههای لابیای بزرگ، خوش خیم و کیستیک هستند و با درمان تورم و کیست لابیای بزرگ و مراجعه به موقع بدون به جا گذاشتن عارضه و یا خطر جدی رفع میشود، اما متاسفانه گاهی دلیل توده در لابیا ماژور عوامل بدخیم و سرطانی هستند.
لذا در صورت وجود هر توده و تورم در لابیای بزرگ چه همراه درد باشند و چه دردناک نباشند، مراجعه به دکتر زنان و در برخی مواقع جراحی لابیاپلاستی برای رفع آنها الزامی است.
آنچه در این مقاله می خوانید :
منظور از لابیای بزرگ و توده در لابیا ماژور چیست؟
لابیای بزرگ که آن هارا لبهای بزرگ ناحیه تناسلی و یا لبهای بیرونی واژن هم می نامیم، دو لایه پوستی هستند که از برجستگی بالای شکاف تناسلی موسوم به تپه ونوس آغاز می شوند و تا میان دوراه یا پرینه که حد واسط بین متخل واژن و مقعد است، امتداد مییابند. لابیای بزرگ وظیفه حفاظت از کلیتوریس و دهانه واژن را دارند و لابیاهای مینور در داخل لابیا های ماژور قرار می گیرند.
در برخی مواقع ممکن است توده در لابیا ماژور ایجاد شود که در ادامه به علل بروز این مسئله به تفضیل خواهیم پرداخت.
علت توده در لابیا ماژور
مهم ترین علل تشکیل توده در لابیا ماژور به شرح زیر می باشد.
علت اول توده در لابیا ماژور، کیست ها هستند. کیست ها، کیسه هایی هستند که محتوی مایع دارند. کیستها می توانند التهابی باشند و یا محتویات کیست به علت عوامل عفونی دچار عفونت شود. پس کیست ها در لابیای بزرگ به دو دسته کیست التهابی و آبسه یا کیست های عفونی تقسیم میشوند. کیست التهابی لابیای بزرگ بسیار شایع است و معمولاً به دنبال تار موی زیر پوستی ایجاد می شود.
با خارج کردن تار مو، التهاب و توده لابیا برطرف خواهد شد. کیست های عفونی آبسه لابیای بزرگ در برخی موارد در داخل کیست های التهابی باکتری ها تجمع و رشد میکند و به این ترتیب توده های به شدت ملتهب، قرمز و دردناکی را ایجاد میکند. پوست مجاور آبسه ها حساس، متورم و ملتهب است و در خروج و در صورت پاره شدن آبسه محتویات چرکی و بدبویی خارج می شود. گاهی در آبسه های طول کشیده و بزرگ، ممکن است فرد مبتلا دچار بی حالی و احساس کسالت هم شود.
علت دوم توده در لابیا ماژور، عفونت های مقاربتی هستند. برخی انواع عفونت های مقاربتی می تواند خودشان را با توده ها در لابیای بزرگ نشان دهند. علت سوم توده ایجاد شده در لابیای بزرگ، مشکلات پوست و ضمائم پوستی لابیای بزرگ است. علت چهارم توده در لابیا ماژور، استفاده از پیرسینگ ها است و علت پنجم توده ایجاد شده در لابیای بزرگ، بدخیمی ها هستند. توده های بدخیم در لابیای بزرگ بسیار نادرند و کمتر از شش دهم درصد کل سرطان های ناحیه تناسلی بانوان را شامل می شود .
علت جوش در لابیا ماژور
لابیای بزرگ دارای پوست و تمام ضمایم پوستی نظیر فولیکول مو، تار مو، غدد پوستی و بافت های زیر پوستی میباشد. پس طبیعی است که مانند پوست سایر قسمتهای مو دار بدن دچار علت جوش در لابیا ماژور شود. اختلالات و مشکلات دیگری هم وجود دارد که تظاهرشان در نگاه اول به صورت جوش روی لابیای بزرگ میباشد. برخی عفونتها، فولیکولیت ها و بسیاری از بیماری هایی که از طریق مقاربت جنسی منتقل می شوند، در وهله اول با ضایعه شبیه به جوش روی لابیای بزرگ تظاهر میکند.
پس به طور خلاصه علل مصوب جوش روی لابیای بزرگ و ضایعات شبیه جوش عبارتند از:
-فولیکولیت یا التهاب و عفونت ریشه مو که شایع ترین دلیل جوش روی لابیای بزرگ محسوب می شود.
-عفونت HPV ،زگیل های تناسلی روی لابیای بزرگ ظاهری شبیه به جوش روی لابیای بزرگ می توانند داشته باشند، اما بسیار مسری هستند و درمان آنها با درم درمان تورم لابیا ماژور و فولیکولیت و جوش های معمولی متفاوت است.
-عفونت تبخال تناسلی؛ عفونت با HSV تناسلی منجر به تبخال تناسلی میشود، که ضایعاتی آبدار و جوش مانند هستند که در بستر پوستی ملتهب ظاهر میشود و با درد زیاد و جوش در لابیا ماژور همراهی دارند.
-سایر عفونتهای مقاربتی
-بیماری های پوستی مخاطی مانند، لیکن اسکلروز و لیکن پلان
-ویژگی های طبیعی، وراثتی و یا مادرزادی لابیای بزرگ
شیوه درمان کیست لابیا ماژور
در ابتدا درمان کیست لابیا ماژور را شرح می دهیم. در مواردی که کیست در مراحل ابتدایی خود است، یعنی هنوز عفونی نشده است؛ درمان تورم لابیا ماژور بسیار ساده تر و کم هزینه تر خواهد بود و بهبودی بسیار سریع و آسان اتفاق میافتد. در مراحل ابتدایی درمان کیست لابیا ماژور عبارت است از:
-استفاده از لگن آب گرم؛ لگن کوچکی را که کاملاً تمیز و بهداشتی است را انتخاب کنید، داخل لگن را تا نیمه از آب گرم پر کنید و روزانه 4 الی 5 نوبت و هر بار حدود ۱۰ دقیقه نشیمنگاه خود را داخل لگن قرار دهید. این کار را در طی سه یا چهار روز ادامه دهید. به این ترتیب کیستهای کوچک و التهابی پاره می شوند و محتویات داخل آنها تخلیه می گردد.
-استفاده از کمپرس گرم یا قرار دادن حوله گرم در ناحیه دچار کیست است. در زمانی که کیست لابیای بزرگ عفونی میشود، علاوه بر دو روش درمان تورم لابیا ماژور که در بالا به آن اشاره کردهایم؛ مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی با تجویز پزشک ضرورت مییابد. همچنین پزشک برای تسکین درد و بهبود سریعتر التهاب در کیستهای لابیای بزرگ، ضد دردهای ضد التهاب که بدون نسخه در داروخانهها عرضه میشوند، مانند ژلوفن و ایبوپروفن را برای شما تجویز میکند.
در زمانی که کیست ها عفونی و مقاوم به درمان هستند، کیست ها راجعه هستند و با عود مکرر همراهی دارد و به درمان های قبلی جواب نمیدهند، پزشک سراغ درمانهای جراحی خواهد رفت. درمان های تهاجمی به شرح زیراند؛
-آسپیراسیون توسط سوزن؛ در این روش ابتدا محل کیست با بی حسی موضعی بیدرد می شود، سپس پزشک با سوزن استریل مخصوص، کیست روی لابیا بزرگ را تخلیه میکند. گاهی بعد از تخلیه، حفره باقی مانده با الکل ۷۰ درصد پر میشود. این الکل مدت ۵ دقیقه در حفره میماند و سپس تخلیه می شود. پس از تخلیه الکل امکان کاهش مییابد، به این روش آسپیراسیون توسط سوزن و اسکلروتراپی توسط الکل گفته میشود.
-تکنیک بعدی تهاجمی خارج کردن محتویات کیست به روش جراحی است. کیستهای بسیار بزرگ و دردناک به ویژه اگر عفونی باشند، ممکن است نیاز به تخلیه با کاتتر جراحی و زیر بی حسی داشته باشند. تکنیک های جراحی برای تخلیه عبارتند از:
1- مارسوپیالیزاسیون؛ در این روش توسط جراح کیست با برش نسبتاً بزرگی باز میشود، تا آبسه تخلیه شود، سپس لبه های پوست محل جراحی شده به هم دوخته میشود. گاهی این عمل به بیهوشی عمومی نیاز دارد. این تکنیک درمان انتخابی برای کیست های راجعه محسوب میشود.
2-قرار دادن کتتر جهت تخلیه ترشحات کیست؛ در این روش بعد از اعمال بیحسی موضعی یک کاتتر که لوله های کوچکی برای تخلیه محتویات کیست است، داخل توده کیستیک لابیای بزرگ جاگذاری میشود. در انتهای خارجی و بیرونی این کاتتر محفظه بالنی شکل وجود دارد که محتویات داخل کیست در داخل آن تجمع میکنند. عموما یک ماه این کاتتر و بالن در محل بالا کیست باقی میمانند تا تخلیه کامل شود.
3-استفاده از لیزر کربن دی اکسید؛ در این تکنیک روی کیست توسط لیزر برش داده میشود و سپس محتویات کیست تخلیه می گردد. بعد از تخلیه هرچه که از کیست باقیمانده است با تابش لیزر از بین برده میشود. گاهی سوراخ کوچکی توسط لیزر در محل کیست ایجاد میشود که باقیمانده ترشحات هم تخلیه شود. تاکید میشود که هرچه مراجعه برای درمان کیستهای لابیای بزرگ سریع تر انجام شود؛ درمان ساده تر و کم هزینه تر و موفقیت آمیزتر خواهد بود.
شیوه درمان تورم لابیا ماژور
شیوههای درمان مناسب برای تورم و توده در لابیا ماژور کاملا به عامل مسبب تورم بستگی دارد. راه های درمان تورم در لابیا ماژور به شرح زیر هستند.
-استفاده از کمپرس گرم
-استفاده از حوله آغشته به آب گرم
-استفاده از لگن آب گرم
-مصرف قرص های ضد التهاب بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ژلوفن
-گاه اقدامات نیمه تهاجمی مانند لیزر کربن دی اکسید و گاه تخلیه به روش های جراحی و تهاجمی در صورت وجود کیست های بزرگ، کیست ها و تورم های راجعه حاوی محتویات عفونی
تذکر میدهیم در مواردی که علت تورم و توده در لابیا ماژور ،کیست های خوشخیم است؛ به عنوان مثال تورم به علت بیماری های مقاربتی،عفونت های مقاربتی و بدخیمی ها ایجاد شده است، درمان و راهکار کاهش علائم با مواردی که گفته شد، تفاوت دارد و کاملاً تخصصی می شود.
پیشگری و مراقبت های بعد از درمان توده در لابیا ماژور
کیست ها و توده در لابیا ماژور از مشکلات و شکایات شایع بانوان و دختر خانم ها محسوب می شود. برای پیشگیری از بروز توده در لابیا ها به نکات زیر توجه کنید. اولین و مهمترین و اصلی ترین راه پیشگیری برای بروز کیست و آبسه در لابیاها رعایت کامل بهداشت ناحیه تناسلی می باشد. به این منظور حتما از لباس زیر های نخی و الیاف طبیعی استفاده کنید.
حتما بعد از هر نوبت دستشویی، ناحیه تناسلی خارج را با آب بشویید و با یک دستمال لطیف و بهداشتی و تمیز از جلو و عقب پوست را خشک کنید. به محض مرطوب شدن لباس زیر آن را تعویض کنید. لباس های زیر را بعد از شستشو با آب گرم و مواد شوینده غیر معطر در معرض تابش آفتاب قرار دهید تا خشک شود. استفاده از کاندوم در روابط جنسی الزامی است
همچنین مورد دیگری که برای پیشگیری توصیه میشود، مصرف ژلهای ناحیه تناسلی است. این محصولات فقط باید طبق دستور پزشک مصرف شود، زیرا زیاده روی در مصرف ژل های زنانه باعث بروز و تکرار و عفونتهای واژینال خواهد شد.
لذا از مصرف خودسرانه ژل های شستشوی ناحیه تناسلی جدا خودداری کنید. نکات فوق یعنی رعایت بهداشت شخصی، رعایت بهداشت جنسی و استفاده از ژل های مخصوص ناحیه تناسلی با دستور پزشک علاوه بر اینکه جهت جلوگیری از بروز آبسه و کیست لابیا ها توصیه می شود حتماً باید بعد از درمان شدن توده های لابیا هم مد نظر گرفته شود. بدون رعایت این نکات عود کیستهای لابیا و سخت تر و هزینه بر تر شدن درمان آنها محتمل خواهد بود.
سخن پایانی
لابیای بزرگ یا لبهای خارجی واژن، دو نوار پوستی هستند که از برجستگی بالای شکاف ناحیه تناسلی زنان تا میان دوراه کشیده می شوند. فولیکولیت ها یا التهاب فولیکول های موهای زیر پوستی، حساسیت های ناشی از فشارهای وارده بر ناحیه، برخی مشکلات پوستی مخاطی، عفونت های منتقله جنسی، کیست های عفونی و آبسهها می توانند شایعترین دلایل توده در لابیا ماژور باشند.
الزامیست قبل از هر نوع درمان خودسرانه جهت تشخیص علت توده ایجاد شده در لابیای بزرگ به متخصص زنان باتجربه مراجعه شود. از خوددرمانی در صورت بروز تورم و توده در لابیا ماژور ، جدا پرهیز نمایید؛ زیرا دلایل بسیاری از این تودهها عفونتهای هستند که فقط با تجویز آنتی بیوتیک مناسب رفع میشود و بدون این درمانها این عوامل عفونی می توانند بسیار مسری باشند