از بیماریهای جنسی درگیرکننده زنان زگیل تناسلی است که در میان مردان نیز شایع است. این بیماری که با علائمی مانند زائدههای پوستی گلکلمی، درد و خارش و… خود را نشان میدهد، گاهی سالها بدون علامت میماند. از همین رو نگرانی اصلی آن است که زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود؟ چرا که زگیل تناسلی در زنان میتواند از طریق رابطه جنسی و حتی تماس پوستی به دیگران منتقل شود. زمان دقیق ظاهر شدن زگیلهای تناسلی بعد از عفونت با ویروس HPV (عامل ایجاد زگیل تناسلی) بسیار متغیر است و عوامل مختلفی در آن نقش دارند. به طور کلی، این زمان میتواند از چند هفته تا چند ماه متغیر باشد.
در این مقاله از بلاگ کلینیک دکتر زنان میخواهیم درباره زگیل تناسلی، علائم و روشهای درمان آن صحبت کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
نکته: این مطلب فقط جنبه آموزشی دارد. بنابراین، اگر با زائدههایی شبیه زگیل در ناحیه واژینال مواجه شدید؛ برای دریافت مشاوره و درمان مناسب، با یک متخصص زنان مشورت کنید.
زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود ؟
فهرست مطالب
- زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود ؟
- از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم؟
- زگیل تناسلی چیست؟
- زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود و علل آن چیست؟
- ظهور مجدد زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود؟
- نحوه تشخیص علائم زگیل تناسلی در زنان؟
- زگیل تناسلی در زنان بعد از چند وقت نمایان میشود
- درمان زگیل تناسلی چگونه انجام خواهد شد؟
- پیشگیری از زگیل تناسلی
- ارتباط ویروس HPV و برخی از انواع سرطان
- سؤالات متداول
زگیلهای تناسلی به روشهای مختلف که مهمترین آن تماس جنسی با فرد آلوده از طریق پوست است میتواند در بدن شما ایجاد شود.
شرایط مختلفی مانند قدرت سیستم ایمنی بدنی فرد در مبارزه با عفونتهای خارجی، شرایط سلامتی کلی، شرایط خاص مانند بارداری، میزان رعایت بهداشت فردی-جنسی و مواردی از این قبیل میتواند در زمان بروز علائم این بیماری بعد از آلوده شدن بدن به ویروس عامل زگیلهای تناسلی یعنی اچ پی وی یا پاپیلومای انسانی نقش داشته باشد.
با اینکه بطور دقیق نمیتوان گفت زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود اما معمولا پس از آلوده شدن فرد توسط HPV، ممکن است 1 تا 3 ماه (یا در برخی موارد طولانیتر) طول بکشد تا زگیلها ظاهر شوند.
در برخی افراد ممکن است مثلاً به دلیل ضعف سیستم ایمنی، مصرف برخی از داروها، استفاده از برخی روشهای درمانی مانند شیمیدرمانی، انجام روابط جنسی بدون محافظت، عدم رعایت بهداشت جنسی و … بلافاصله بعد از آلوده شدن یا به مدت یک هفته الی یک ماه بعد علائم ظهور کنند و در برخی افراد نیز ممکن است چندین ماه یا سال طول بکشد تا علائم نمایان شوند.
بااینحال اگر بدن به ویروس اچ پی وی مبتلا شده باشد از طریق برخی غربالگریها مانند تست پاپاسمیر قابلتشخیص است. به دلیل اینکه مشخص نیست دقیقاً زگیل تناسلی در زنان بعد از چند وقت نمایان میشود و البته در مردان هم به همین شکل است، همیشه بخصوص به افراد توصیه میشود که غربالگریهای لازم و منظم را تحت نظر یک متخصص زنان خوب انجام دهند.
زیرا هرچه سریعتر این بیماری تشخیص داده شود بهتر میتوان آن را درمان کرد و از علائم ناراحتکننده آن مانند زگیلهای پوستی، زخم، درد، سوزش، خونریزی ناشی از ترکیدن زگیلها و … جلوگیری کرد.
از طرفی میتواند نگرانی در مورد انتقال و یا ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان دهانه رحم را ایجاد کند. برخی از مراجعان از ما میپرسند که زگیل تناسلی در مردان بعد از چند وقت نمایان میشود؟ در پاسخ باید گفت که زمان تشخیص این عارضه در مردان با زنان تفاوتی ندارد و به طور کلی، نمایان شدن زگیلهای تناسلی بر اساس شرایط و نوع آلودگی میتواند از چند هفته تا چند ماه و حتی در برخی موارد چند سال متغیر باشد.
برخی از انواع ویروسهای اچ پی وی میتوانند عامل ایجاد انواع سرطانها مانند سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان دهان و گلو و… باشند؛ بنابراین اگر زودتر تشخیص داده شوند حتی میتوان با شناسایی سلولهای پیش سرطانی تا حد زیادی از ابتلا به سرطان جلوگیری کرد.
از طرفی اگر سلولها سرطانی هم شده باشند هرچه زودتر تشخیص انجام شود، درمان موفقتر خواهد بود.
از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم؟
همانطورکه مشخص نیست زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود تشخیص آن نیز ممکن است بهسادگی نباشد.
حتی برخی از متخصصان کمتجربه در زمینه زنان ممکن است علائم زگیلهای تناسلی را با تبخال تناسلی اشتباه بگیرند؛ بنابراین تنها جواب قطعی که میتوانیم به سؤال از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم میتوان داد مراجعه به یک متخصص زنان خوب و باتجربه برای انجام معاینات دورهای منظم و غربالگریهای لازم در این زمینه است.
گاهی برخی از علائم نیز در میان این معاینات ایجاد میشوند که به شما هشدار میدهند که احتمال زگیلهای تناسلی وجود دارد که در این صورت نیز باید در اسرع وقت به متخصص زنان مراجعه نمایید و معاینه شوید. مردان نیز در صورت مشاهده این علائم باید برای انجام معاینات لازم به پزشک مربوطه که معمولاً متخصص اورولوژی است، مراجعه کنند.
اگر بخواهیم علائم این بیماری را بهتر بررسی کنیم باید بگوییم زگیلهای تناسلی شبیه برجستگیهایی گلکلم مانند به رنگ پوست یا سفید است که روی فرج، واژن، دهانه رحم، آلت تناسلی، کیسه بیضه یا مقعد ظاهر میشود.
ممکن است برای بیماران مختلف فقط یک زگیل یا یک دسته از زگیلها در نواحی گفته شده ایجاد شود که هرکدام از آنها میتوانند بزرگ یا کوچک باشند. همچنین این زگیلها میتوانند با خارش همراه باشند، اما بیشتر اوقات درد ندارند.
توجه داشته باشید که هر برآمدگی روی اندام تناسلی نشانه زگیلهای تناسلی نیست و نباید شما را نگران کند. عفونتهای دیگر و بیماریهای پوستی طبیعی نیز وجود دارند که ممکن است علائمی ظاهری شبیه زگیل داشته باشند اما چیز دیگری هستند.
بااینحال برای رفع نگرانی و بخصوص اگر علائم ظاهری همراه با درد و خارش است حتماً باید در اسرع وقت به متخصص مراجعه کرده و مورد معاینه قرار بگیرید.
همانطورکه در پاسخ به سؤال زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود گفتیم ممکن است چندین هفته، ماه یا حتی سالها پس از تماس جنسی با فردی که زگیلهای تناسلی دارد، طول بکشد تا علائم این بیماری ظاهر شود. به همین دلیل است که تشخیص اینکه چه زمانی به عفونت HPV که باعث آن شده است آلوده شدهاید یا چه کسی آن را به شما منتقل کرده است بسیار سخت است.
جالب است بدانید که شما میتوانید ویروس را بگیرید و هرگز به زگیلهای تناسلی به شکل ظاهری که میشناسید مبتلا نشوید، بنابراین ممکن است آلوده شوید و هیچ علامتی نداشته باشید.
برخی از افراد فقط یک بار دچار زگیل میشوند و بعد از درمان مناسب و رعایت نکات مراقبتی دیگر هرگز دچار زگیل نمیشوند؛ اما در برخی دیگر ممکن است با انجام یک دوره درمان علائم ظاهری بهبود پیدا کنند اما بعد از مدتی بخصوص اگر نکات مراقبتی رعایت نشود برگردند.
درواقع یک واقعیت کلی در مورد زگیلهای تناسلی وجود دارد که درمان قطعی ندارد و همه روشهای درمانی نیز بر بهبود و از بین بردن علائم آن تمرکز دارند.
اگر به زگیل تناسلی مبتلا شدهاید، ممکن است فکر کنید به این معنی است که شریک زندگی شما به شما خیانت کرده است، اما این باور لزوماً درست نیست.
گاهی اوقات ممکن است زمان بسیار زیادی طول بکشد تا زگیلها ظاهر شوند، بنابراین ممکن است شما یا همسرتان مدتها پیش به آنها مبتلا شده باشید و حالا علائم ظاهر شدهاند. گاهی اوقات ویروس قبل از تبدیل شدن به زگیلهای تناسلی ماهها یا حتی سالها در بدن زنده میماند.
شما میتوانید نوعی از HPV را داشته باشید که باعث ایجاد زگیل میشود و خودتان هرگز علائمی نداشته باشید، اما همچنان آن را به شخص دیگری بدهید و فرد دیگر که از شما بیماری را گرفته است دچار علائم ظاهری شود؛ بنابراین دانستن اینکه دقیقاً چه زمانی به زگیلهای تناسلی مبتلا شدهاید و چه کسی آنها را به شما داده است، پیچیده میباشد. برای همین منظور بد نیست اطلاعاتی در مورد زگیلهای تناسلی داشته باشیم.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیلهای تناسلی (condylomata acuminata یا زگیلهای آنوژنیتال) شایعترین بیماری مقاربتی (STD) و یکی از علائم عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است که یک عفونت پوستی بسیار شایع و با سرعت انتقال بالا است. طوری که بلافاصله بعد از تماس پوستی با فرد مبتلا میتواند به شما انتقال پیدا کند.
اگرچه HPV در بیش از 100 نوع مختلف وجود دارد، 90 درصد از تمام موارد زگیلهای تناسلی توسط انواع اچ پی وی 6 و 11 ایجاد میشود. بر این اساس، تنها 10 درصد از مبتلایان به این ویروس دچار زگیلهای قابل مشاهده میشوند.
حتی اگر از وجود آن بیاطلاع باشید، اکثر افراد فعال جنسی در مقطعی از زندگی خود به HPV مبتلا میشوند. این بیماری معمولاً از طریق تماس پوست به پوست و بیشتر از طریق مقاربت دهانی، واژینال یا مقعدی منتقل میشود.
اگرچه زگیلها بهندرت آسیب طولانیمدت ایجاد میکنند، اما عموماً ناخوشایند در نظر گرفته میشوند و ممکن است بیشتر باعث ناراحتی روانی شوند.
همانطورکه قبلاً نیز به آن اشاره کردیم هیچ درمان قطعی برای زگیلهای تناسلی یا HPV وجود ندارد، به این معنی که گزینههای درمانی محدود به مدیریت تأثیر فیزیکی و مدیریت علائم برای بهبودی و جلوگیری از عود مجدد آنها است.
زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود و علل آن چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به وجود آورنده زگیلهای تناسلی است. این یک عفونت پوستی است که در بیش از 100 نوع مختلف وجود دارد که قسمتهای متفاوتی از بدن را میتواند تحت تأثیر قرار دهد.
تقریباً 30 نوع HPV وجود دارد که میتواند نواحی تناسلی و مقعدی را تحت تأثیر قرار دهد، اما تنها دو نوع (6 و 11) باعث اکثریت قریب به اتفاق (90 درصد) همه موارد زگیلهای تناسلی میشوند. هم مردان و هم زنان میتوانند به این ویروس مبتلا شوند و آن را به دیگران و بیشتر به شرکای جنسی خود منتقل کنند.
زگیلهای تناسلی از طریق تماس پوست به پوست، عمدتاً از طریق رابطه جنسی دهانی، واژینال یا مقعدی پخش میشود. بااینحال، برای انتقال این بیماری لزوماً رابطه جنسی نفوذی لازم نیست. حتی تماس نزدیک تناسلی میتواند برای انتقال HPV بین دو شریک جنسی که یکی از آنها به این بیماری آلوده است، کافی باشد.
اگرچه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بسیار مسری است، اما عفونت نمیتواند از طریق فعلوانفعالات فیزیکی مانند در آغوش گرفتن یا بوسیدن و یا از طریق اقلام لباس یا حوله سرایت کند.
ظهور مجدد زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود؟
اگرچه این بیماری درمان قطعی ندارد ولی علائم HPV بهطور طبیعی در عرض دو سال یا در 90 درصد موارد در مدت کمتر، از بدن پاک میشود.
برای کسانی که دچار زگیلهای تناسلی شدهاند و علائم ناپدید شده است، احتمال عود زگیلها بعد از مدتی بهبودی وجود دارد. به همین دلیل متخصص زنان حتماً بعد از بهبودی به شما توصیههایی مانند انجام مراقبتهای بهداشتی جنسی را ارائه خواهد کرد که احتمال بازگشت علائم و عود آنها را کاهش خواهد داد.
نحوه تشخیص علائم زگیل تناسلی در زنان؟
معمولاً زگیلهای تناسلی اگر دارای علائم ظاهری باشد از طریق معاینه معمولا بصری پزشک و بررسی سابقه پزشکی بیمار تشخیص داده میشود. بااینحال، اگر مشکوک به عفونت HPV بدون علائم قابل مشاهده باشید، راههای تشخیصی دیگر ممکن است بررسی شود.
این روشهای تشخیصی برای زنان، اغلب شامل معاینه زنان و تست پاپ است و در صورت تشخیص سلولهای غیرطبیعی، نمونهبرداری بعدی و تکمیلی از بافت انجام میشود. برای مردان نیز ممکن است بیوپسی در موارد نادر تجویز شود.
زگیل تناسلی در زنان بعد از چند وقت نمایان میشود
برای زنان، تشخیص وجود HPV اغلب با انجام غربالگری پاپاسمیر انجام میشود. پاپاسمیر روشی است که معمولاً برای بررسی وجود برخی از انواع اچ پی وی و سرطان دهانه رحم قابل استفاده است.
آزمایش پاپ اسمیر، دهانه رحم را از نظر سلولهای غیرطبیعی که نشانه احتمالی عفونت HPV هستند، غربال میکند. اگر سلولهای غیرطبیعی روی دهانه رحم یافت شوند، آزمایشهای بیشتری برای غربالگری عفونت HPV و همچنین وجود سرطان دهانه رحم انجام میشود تا تشخیص دقیقتری صورت پذیرد.
درمان زگیل تناسلی چگونه انجام خواهد شد؟
اگرچه مشخص نیست زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود و درمان قطعی هم برای ریشهکن کردن آن وجود ندارد ولی روشهای مختلفی برای بهبود و درمان علائم هست که متخصص بر اساس شرایط بیمار بهترین آنها را انتخاب میکند.
برخی از بیماران ترجیح میدهند برای زگیلهای تناسلی تحت هیچ درمانی قرار نگیرند. اگرچه گاهی خود بدن میتواند با ویروس اچ پی وی مقابله کند و بعد از شش ماه الی دو سال علائم را بهبود دهد اما گاهی علائم میتوانند با سهلانگاری در درمان بدتر شوند و عواقب ناگواری را برای بیمار ایجاد کنند.
ازجمله درمانهایی که ممکن است برای شرایط مختلف بیماران مبتلابه زگیل تناسلی استفاده شوند، عبارتاند از:
- استفاده از ژلها یا کرمهای ضدویروسی
این محلولها در انواع مختلفی به بازار عرضه میشوند، اما عموماً توسط خود بیمار در طی چند روز یا هفته استفاده میشوند. عوارض جانبی ممکن است شامل خارش و زخم خفیف باشد.
- کرایوتراپی (انجماد)
در این روش از نیتروژن مایع برای انجماد سریع ناحیه آسیبدیده و زگیلهای تناسلی استفاده میشود و درنتیجه احساس سوزش خفیفی ایجاد میشود. این روش معمولاً برای زگیلهای کوچک اطراف آلت تناسلی یا فرج استفاده میشود.
- برداشتن با جراحی
در این روش درحالیکه بیمار تحت بیحسی موضعی در ناحیه مورد نظر است زگیلها با جراحی برداشته میشوند. معمولاً برای زگیلهای کوچک و سخت شده از این روش استفاده میشود.
- جراحی با استفاده از نیروی برق
این گزینه معمولاً برای دستههای بزرگی از زگیلها که به درمانهای دیگر پاسخ ندادهاند استفاده میشود. این درمان شامل بریدن قسمت عمده زگیلها، فشار دادن یک میله فلزی به ناحیه آسیبدیده و ارسال جریان الکتریکی از طریق آن برای سوزاندن آنچه باقیمانده است، میشود.
- جراحی با لیزر
از فناوری لیزر برای درمان زگیل تناسلی معمولاً برای خوشههای بزرگ زگیل یا آنهایی که دسترسی به آنها دشوار است (مثلاً در داخل مقعد) استفاده میشود. برای انجام این روش درحالیکه بیمار تحت بیهوشی منطقهای یا عمومی است، یک متخصص از لیزر برای سوزاندن توده زگیلها استفاده میکند.
پیشگیری از زگیل تناسلی
اگرچه راهی قطعی برای جلوگیری صددرصدی از ابتلا به زگیلهای تناسلی وجود ندارد ولی استفاده از کاندوم همچنان مؤثرترین راه برای جلوگیری از انتقال ناخواسته زگیل تناسلی است.
واکسنهای HPV نیز موجود است. این واکسنها در برابر همه گونههای HPV محافظت ندارد اما از ابتلا به برخی از گونهها مصونیت ایجاد میکنند. در حالت کلی معمولاً در پیشگیری از زگیلهای تناسلی مؤثر هستند و بهشدت توصیه میشود.
واکسن HPV میتواند در پیشگیری از زگیلهای تناسلی و همچنین سایر بیماریها ازجمله سرطان دهانه رحم مؤثر باشد. این واکسنها در صورتی مؤثرتر هستند که قبل از شروع فعالیت جنسی یک فرد جوان تزریق شوند و معمولاً بین 11 تا 13 سالگی توصیه میشوند.
برنامههای جبرانی گاهی تا سن 26 سالگی در دسترس است، اما نشان داده شده است که واکسیناسیون در افراد بالای 26 سال بیاثر است.
تعدادی واکسن موجود است (بهعنوانمثال Gardasil و Cervarix) که هر کدام در برابر تعدادی از گونههای مختلف HPV از بدن محافظت میکنند؛ بنابراین هیچ واکسنی قادر به محافظت در برابر همه گونههای HPV نیست و واکسنها دفاع صددرصدی در برابر انواع زگیلهای تناسلی را تضمین نمیکند. بااینحال، واکسیناسیون بهطور قابلتوجهی شانس ابتلا به HPV را کاهش میدهد.
از طرفی برای کمک به محافظت در برابر زگیل تناسلی، هر بار که مقاربت واژینال، مقعدی یا دهانی انجام میشود، باید از کاندوم استفاده شود. بااینحال، استفاده از کاندوم محافظت کامل را تضمین نمیکند؛ زیرا ویروس ممکن است از پوست ناحیه تناسلی که توسط کاندوم پوشانده نشده است پخش شود.
ارتباط ویروس HPV و برخی از انواع سرطان
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که باعث زگیلهای تناسلی میشود همچنین میتواند انواع مختلفی از سرطان را ایجاد کند. درواقع اگرچه مشخص نیست زگیل تناسلی در زنان بعد از چند وقت نمایان میشود، حتماً باید غربالگریهای لازم بهموقع انجام شوند تا احتمال ابتلا به این سرطانها کاهش پیدا کند.
زیرا با تشخیص زودهنگام سلولهای پیش سرطانی میتوان تا حد زیادی از سرطان جلوگیری کرد. مهمترین سرطانهایی که به دلیل برخی از انواع اچ پی وی در بدن ایجاد میشوند، عبارتاند از:
- سرطان دهانه رحم
بیشتر موارد سرطان دهانه رحم توسط برخی از انواع HPV ایجاد میشود. سویههای 16 و 18 مسئول تقریباً 70 درصد موارد سرطانهای دهانه رحم هستند.
به همین دلیل واکسیناسیون HPV در برابر 70 درصد از سویههای HPV که باعث سرطان دهانه رحم میشوند از شما محافظت میکند، به این معنی که در پیشگیری از این بیماری بسیار مؤثر است اما تضمینی نیست.
- سرطان مقعد
تخمین زده میشود که 95 درصد از تمام موارد سرطان مقعد توسط HPV ایجاد میشود که بیشتر این موارد ناشی از اچ پی وی نوع 16 است.
- سرطان اوروفارنکس
تقریباً 70 درصد از سرطانهای دهان و حلق (سرطان گلوی میانی) توسط انواعی از HPV ایجاد میشود.
- سایر اشکال سرطان
سرطانهای آلت تناسلی، فرج و واژن نیز میتوانند توسط برخی از انواع HPV ایجاد شوند که نوع 16 مسئول اکثر موارد است.
لازم به ذکر است ضعف سیستم ایمنی، استعمال تنباکو، تولد تعدد زایمان و بهداشت نامناسب دهان، همگی میتوانند خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط با HPV را افزایش دهند.
سؤالات متداول
آیا در صورت وجود زگیل تناسلی باید از رابطه جنسی خودداری کرد؟
بله. HPV بسیار مسری است، به این معنی که برای جلوگیری از انتقال ویروس باید از رابطه جنسی تا زمان بهبودی و صلاحدید پزشک خودداری کرد. اگر این امکان وجود ندارد، باید حتماً از کاندوم استفاده شود.
آیا در مورد زگیل تناسلی در دوران بارداری باید نگران باشم؟
بهطورکلی، خیر. بعید است که HPV قبل یا در حین زایمان از مادر به نوزاد منتقل شود اما غیرممکن نیست. بخصوص در صورت زایمان طبیعی احتمال خطر بیشتر است و بهتر است تحت درمان و نظارت متخصص خود باشید.
آیا زگیل تناسلی از رابطه جنسی دهانی ایجاد میشود؟
بله. برای جلوگیری از گسترش زگیلهای تناسلی از طریق رابطه جنسی دهانی، باید همیشه از کاندوم استفاده کرد.
آیا زگیل تناسلی میتواند باعث سرطان شود؟
درحالیکه نمیتوان گفت که زگیلهای تناسلی خودش باعث سرطان میشود، برخی از گونههای ویروس HPV میتوانند باعث ایجاد انواع خاصی از سرطان شوند. سرطان دهانه رحم و سرطان مقعد اغلب با عفونتهای برخی از انواع HPV مرتبط هستند.
سخن پایانی
همانطورکه گفتیم نمیتوان زمان مشخصی را برای ظهور علائم زگیل تناسلی در زنان بیان کرد و گفت زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود و حتی در برخی افراد مبتلا ممکن است هیچوقت علائم ظاهری مشخص نشود یا بعد از سالها این اتفاق بیفتد و فرد ناقل باشد؛ اما خوشبختانه با برخی از غربالگریها مانند تست پاپاسمیر امکان تشخیص ویروس عامل زگیلهای تناسلی یعنی اچ پی وی حتی بدون علائم ظاهری وجود دارد.
به همین دلیل توصیه میشود حتماً غربالگریهای دورهای لازم را نزد یک متخصص زنان خوب با قدرت تشخیص بالا و در یک مرکز مجهز و معتبر انجام دهید تا از خطرات ناشی از آن مانند ابتلا به انواع سرطان تا حد ممکن جلوگیری شود.
جهت ارزیابیهای کامل دورهای زنان توسط بهترین متخصصان زنان و زایمان میتوانید به کلینیک تخصصی زنان دکتر روشن مراجعه کنید. برای گرفتن وقت حضوری و مشاوره میتوانید از شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما استفاده کنید.