پاپ اسمیر یکی از مهمترین آزمایشات غربالگری زنان است که باید در معاینات دورهای منظم انجام شود تا وجود یا عدم وجود ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی که میتواند عامل سرطان دهانه رحم و برخی عفونتها یا بیماری مقاربتی زگیل تناسلی باشد مشخص شده و در صورت نیاز درمان بهموقع انجام شود.
برخی افراد برای انجام آن نگران هستند و شما نیز اگر جزء این دسته هستید، با ما در ادامه همراه باشید تا اطلاعات کاملتری در مورد پاپ اسمیر به شما بدهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید :
- تست پاپ اسمیر چیست؟
- تست پاپ اسمیر مخصوص چه افرادی است؟
- فاصله زمانی بین هر تست پاپ اسمیر با تست بعدی چقدر است؟
- درچه صورتی دیگر نیاز به انجام تست پاپ نیست؟
- خطرات انجام تست پاپ اسمیر
- قبل از پاپ اسمیر چه اقداماتی باید انجام شود؟
- تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
- نتایج تست پاپ چگونه تفسیر میشود؟
- هزینه تست پاپ اسمیر
- خونریزی پس از پاپ اسمیر
- بهترین زمان تست پاپ اسمیر
- سخن آخر
تست پاپ اسمیر چیست؟
فهرست مطالب
- تست پاپ اسمیر چیست؟
- تست پاپ اسمیر مخصوص چه افرادی است؟
- فاصله زمانی بین هر تست پاپ اسمیر با تست بعدی چقدر است؟
- درچه صورتی دیگر نیاز به انجام تست پاپ نیست؟
- خطرات انجام تست پاپ اسمیر
- قبل از پاپ اسمیر چه اقداماتی باید انجام شود؟
- تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
- نتایج تست پاپ چگونه تفسیر میشود؟
- هزینه تست پاپ اسمیر
- خونریزی پس از پاپ اسمیر
- بهترین زمان تست پاپ اسمیر
- سخن آخر
تست پاپ اسمیر که بهطور عامیانه به آن تست پاپ نیز میگویند، آزمایشی دقیق است که برای بررسی سلولهای غیر طبیعی و سرطان دهانه رحم در زنان توسط متخصص زنان انجام میشود.
این آزمایش بهراحتی انجام میگیرد و تنها شامل برداشتن تعدادی سلول نمونه از دهانه رحم یعنی در قسمت انتهای باریک و پایینی رحم میباشد که بعد از واژن قرار دارد.
سرطان دهانه رحم در میان زنان شایع است و اگر در زمان مناسب تشخیص داده شود، شانس بیشتری برای درمان بیمار وجود خواهد داشت.
همچنین از آزمایش پاپبرای بررسی تغییرات ایجاد شده در سلولهای دهانه رحم که احتمال بروز سرطان را مشخص میکند، استفاده میشود.
تشخیص زودهنگام این سلولهای غیرطبیعی توسط تست پاپ اولین گام در جلوگیری از پیشرفت احتمالی این سرطان خواهد بود. به همین دلیل متخصصان زنان توصیه میکنند خانمها هر چند وقت یک بار بهصورت منظم یک معاینه داشته باشند و این تست را انجام دهند.
تست پاپ اسمیر مخصوص چه افرادی است؟
متخصص زنان شما مشخص میکند که شروع غربالگریهای پاپ اسمیر برای شما از چه زمانی باشد و با توجه به شرایط سنی و نتایج معایناتی که انجام میدهد، به شما خواهد گفت که هر چند وقت یک بار باید این آزمایش تکرار شود. بهطورکلی نیز توصیه میشود همه زنان این تست را از ۲۱ سالگی شروع کنند.
فاصله زمانی بین هر تست پاپ اسمیر با تست بعدی چقدر است؟
اغلب متخصصان توصیه میکنند این تست برای زنان از سنین ۲۱ تا ۶۵ سال حداقل هر سه سال یک بار انجام شود.
اگر این روش با آزمایش HPV به طور همزمان انجام شود، زنان ۳۰ ساله و بالاتر میتوانند با مشورت پزشک پاپ اسمیر را هر ۵ سال یک بار تکرار کنند.
اما درصورتیکه فاکتورهای خطر خاصی برای بیمار تشخیص داده شود، دیگر بدون در نظر گرفتن سن این آزمایش باید طبق دستور متخصص و با فاصله زمانی کوتاهتر، مثلاً هر ۶ ماه یا هر سال یک بار انجام شود. برخی از عوامل خطر عبارتاند از:
-
تشخیص قطعی سرطان دهانه رحم
-
درصورتیکه نتایج تست پاپ بیمار از وجود سلولهای پیش سرطانی خبر دهد.
-
قرار گرفتن در معرض مادهای به نام دیاتیل استیل بسترول (DES) قبل از تولد
-
وجود عفونت HIV یا ایدز
-
ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن به دلایل مختلف مانند شیمیدرمانی، استفاده زیاد از داروهای کورتیکواستروئید، پیوند عضو و…
-
سیگاری بودن یا داشتن سابقه آن
درچه صورتی دیگر نیاز به انجام تست پاپ نیست؟
در برخی شرایط خاص ممکن است پزشک دیگر نیازی به انجام پاپ اسمیر نبیند. این شرایط عبارتاند از:
-
بعد از عمل هیسترکتومی کامل که رحم بهطور کامل خارج میشود.
-
درصورتیکه هیسترکتومی برای یک بیماری غیر سرطانی مانند خارج کردن فیبروم رحم انجام شده باشد، ممکن است بتوانید آزمایش پاپرا قطع کنید.
-
در سنین بالای ۶۵ سال اگر نتایج تستهای سرطان دهانه رحم قبلی منفی بوده باشند، نیازی به تکرار تست پاپنیست.
خطرات انجام تست پاپ اسمیر
تست پاپیکی از روشهای مطمئن برای مشخص شدن سرطان دهانه رحم است. بااینحال، احتمال ایجاد خطا در نتایج وجود دارد؛ یعنی در موارد نادر ممکن است حتی در صورت وجود سلولهای سرطانی یا غیرطبیعی نتیجه تست پاپ اسمیر بهصورت کاذب منفی باشد.
البته نتیجه منفی کاذب به معنی انجام اشتباه تست نیست، بلکه عواملی وجود دارند که میتوانند منجر به نتیجه منفی کاذب شوند، ازجمله:
-
عدم وجود سلولهای سرطانی کافی
-
پنهان شدن سلولهای غیرطبیعی توسط سلولهای التهابی یا خونی
بااینکه ممکن است در ابتدا نتایج پاپوجود سلولهای غیرطبیعی خیلی پایین را نشان ندهد، اما انجام مدوام آن شما را بهموقع از این بیماری آگاه میکند؛ زیرا این سرطان بهصورت ناگهانی ایجاد نشده و در طول سالها پیشرفت میکند.
بنابراین اگر یک آزمایش نتایج کاذب را نشان دهد، در صورت پیشرفت بیماری در تست بعدی سرطان مشخص میشود.
قبل از پاپ اسمیر چه اقداماتی باید انجام شود؟
برای اطمینان بیشتر از جواب یک تست پاپ اسمیر بهتر است قبل از انجام آن به موارد زیر عمل کنید:
-
از دو روز قبل از تست پاپ، از داشتن رابطه جنسی، استفاده از دوش واژینال، داروهای واژینال، استفاده از فوم اسپرم کش و… خودداری نمایید.
-
بهتر است این تست در طول پریودی انجام نشود.
تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
این تست بهراحتی در مطب متخصص زنان شما انجام خواهد شد و بیشتر از چند دقیقه طول نمیکشد.
برای انجام آن از شما خواسته میشود لباسهای خود را از کمر به پایین درآورید و روی صندلی مخصوص معاینه طوری که زانوهای شما خم و کف پاهای شما روی رکابهای مخصوص این صندلی قرار بگیرد، دراز بکشید.
سپس پزشک با استفاده از یک ابزار کمکی به نام اسپکولوم واژن را بهآرامی باز میکند و آن را باز نگه میدارد تا بهراحتی به دهانه رحم دسترسی داشته باشد.
باز کردن اسپکولوم در دیواره واژن ممکن است تا حدی ناراحتی و فشار برای شما ایجاد کند. در مرحله بعد پزشک با استفاده از یک برس نرم و دستگاهی مخصوص خراشی سطحی ایجاد کرده و از سلولهای دهانه رحم نمونهبرداری خواهد کرد.
این تست دردی را ایجاد نمیکند که نیاز به بیحسی داشته باشد؛ اما احتمال آن وجود دارد که بعدازآن تا چند ساعت دردهایی مانند درد خفیف پریودی و خونریزی اندکی را تجربه کنید.
بعد از انجام این تست میتوانید بدون نیاز به استراحت به کارهای روزمره خود بپردازید. پزشک نمونه را به آزمایشگاه میفرستد و نتایج بعد از یک هفته به شما اعلام میشود.
نتایج تست پاپ چگونه تفسیر میشود؟
نتایج تست پاپ اسمیر به دو دسته کلی زیر تقسیم میشوند:
-
نتایج عادی
درصورتیکه که تنها سلولهای طبیعی دهانه رحم در نمونه شما کشف شود، گفته میشود که نتیجه منفی است و مشکلی وجود ندارد.
البته این بدین معنی نیست که دیگر نیازی به تست پاپ اسمیر ندارید و نتایج تنها تا زمان تست پاپبعدی اعتبار دارند.
-
نتایج غیرطبیعی
درصورتیکه که سلولهای غیرطبیعی یا نمونههای شما کشف شود، نتیجه تست مثبت اعلام میشود. البته نتیجه مثبت به این معنا نیست که شما صد در صد به سرطان دهانه رحم مبتلا هستید.
درواقع تفسیر نتیجه مثبت به نوع سلولهای دیدهشده در نمونههای شما بستگی دارد. برخی از عباراتی که ممکن است پزشک شما استفاده نماید و اقدامات بعدی که در صورت مثبت بودن تست باید انجام دهید، عبارتاند از:
-
سلولهای سنگفرشی آتیپیک با اهمیت نامشخص (ASCUS)
سلولهای سنگفرشی بسیار نازک و مسطح هستند که در سطح دهانه رحم سالم رشد خواهند کرد. پاپ اسمیر میتواند سلولهای سنگفرشی کمی غیرطبیعی را نشان دهد که تغییرات آن بهوضوح نشان نمیدهد که سلولهای پیش سرطانی وجود دارند.
در این صورت یک آزمایش تکمیلی انجام میشود که پزشک میتواند نمونه را مجدداً تجزیه و تحلیل کند تا وجود ویروسهای سرطانی را تشخیص دهد.
اگر بعدازاین تست ویروس پرخطری تشخیص داده نشود، سلولهای غیرطبیعی مشخص شده در پاپ اسمیر شما نیز نگرانکننده نخواهند بود. اما در صورت وجود ویروسهای نگرانکننده به آزمایشات بیشتری جهت تشخیص نهایی نیاز است.
-
ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی
این اصطلاح به این معنی است که سلولهای پیش سرطانی در نمونه شما یافت شده است. در این صورت احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در سالهای بعد وجود دارد. هرچه درجه تغییرات این سلولها بیشتر باشد، احتمال ابتلای زودتر به سرطان رحم نیز بیشتر است.
-
سلولهای غدهای آتیپیک
سلولهای غدهای نوعی مخاط تولید میکنند که در دهانه رحم و داخل رحم شما رشد خواهند کرد. سلولهای غده آتیپیک کمی غیرطبیعی به نظر میرسند، اما مشخص نیست که آیا سرطانی هستند یا خیر؟ در این صورت باید آزمایشات بیشتری جهت تشخیص نهایی انجام شود.
-
سلولهای سرطانی سلول سنگفرشی یا آدنوکارسینوما
این نتیجه نشان میدهد که سلولهای جمعآوریشده برای آزمایش پاپ اسمیر به قدری غیرطبیعی هستند که پزشک تقریباً از وجود سرطان مطمئن میشود.
اگر پاپشما غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است روشی به نام کولپوسکوپی را با استفاده از ابزار بزرگنمایی مخصوص (کولپوسکوپ) برای بررسی بافتهای دهانه رحم، واژن و فرج انجام دهد.
هزینه تست پاپ اسمیر
در خصوص هزینه تست پاپ اسمیر لازم به ذکر است که هزینه این تست هرچقدر که باشد بیشک از هزینههای سرسام آور درمان سرطان دهانه رحم کمتر است از همین رو باید انجام این تست را در اولویت قرار دهید.
هزینه تست پاپ اسمیر متاثر از عوامل متعددی است که شامل پزشک متخصص، نوع دستگاه و کلینیکی که برای انجام تست انتخاب میکنید، میباشد. شایان ذکر است که تست پاپ از زمره تستهای آزمایشگاهی مورد پذیرش اکثر بیمهها است.
خونریزی پس از پاپ اسمیر
علت اصلی خونریزی پس از پاپ اسمیر به دلیل احتمال آسیب جزئی ناشی از خراش و التهاب دهانه رحم جهت نمونه برداری با اسپچولا است. اسپچولا وسیلهای است که متخصص برای نمونه برداری از سطح دهانه رحم در تست پاپ از آن استفاده میکند.
از آنجا که سطح دهانه رحم پر از مویرگهای خونی است در صورت آسیب دیدگی آن ممکن است پس از پاپ خونریزی را تجربه کنید.
خونریزی پس از پاپ اسمیر در صورتی که خفیف باشد کاملاً طبیعی است اما در صورت شدید و غیرنرمال بودن حتما باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
بهترین زمان تست پاپ اسمیر
در خصوص بهترین زمان تست پاپ اسمیر باید بگوییم که تا سن 21 سالگی نیازی به انجام تست پاپ نمیباشد. اما زنان بالای بیست و یکسال باید به طور منظم و دورهای تست پاپ را برای تشخیص احتمالی یا رد سرطان دهانه رحم انجام دهند.
بهترین زمان تست پاپ در زنان 21 تا 29 ساله هر 3 سال یکبار، زنان 30 تا 65 سال هر 3 سال یکبار و در کنار آن تست hpv را نیز هر پنج سال انجام دهند. در زنان بالای 65 سال نیاز به مشورت با پزشک خواهد بود.
سخن آخر
تست پاپ اسمیر یکی از تستهای بسیار مهم است که در معاینات دورهای خانمها باید بهصورت منظم انجام شود؛ زیرا همانطورکه ملاحظه کردید، نتایج این تست بهخوبی میتواند در زمان مناسب شما را از وجود یا احتمال بروز سرطان دهانه رحم آگاه کند و هرچه این امر زودتر انجام شود، بدن به روشهای درمانی پاسخ بهتری خواهد داد و در نتیجه خطر جانی این سرطان کمتر میشود.
شما میتوانید جهت انجام دقیق از هزینه تست پاپ اسمیر و انجام آن، به متخصصان باتجربه و حاذق ما در مرکز تخصصی زنان مراجعه نمایید. جهت گرفتن نوبت نیز میتوانید از شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما استفاده کنید.